Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Поч. кл. Бакиной Н / Музика як мова почуттів.ЛЕОНТОВИЧ УРОК

.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
25.66 Кб
Скачать

ТЕМА: Музика як мова почуттів.

«Микола Леонтович. Життя, присвячене пісні»

МЕТА:

Навчальна - поглибити знання учнів про творчість Миколи Леонтовича. Дати визначення та пояснити сутність термінів і понять мішаний чотириголосний хор, обробка, підголосок. Зосередити увагу учнів на особливостях хорового співу і творів, призначених для виконання хором;

розвивальна: розвивати вокально-хорові навички, творчі здібності; розвивати інтерес до творчості М. Леонтовича;

виховна: виховувати почуття співпереживання, інтерес до хорової музики, естетичні смаки.

ТИП УРОКУ: поглиблення теми, комбінований.

ОБЛАДНАННЯ: Фортепіано «Одеса», DVD – програвач, диск, презентації, ілюстрації до уроку.

ХІД УРОКУ:

1. Організаційний момент. Музичне вітання.

2. Вокально-хорова робота: розспів, вокальна організація, робота над атакою звуку, чіткою артикуляцією, спів з назвою нот.

3. Актуалізація опорних знань. Тестові завдання + музична вікторина (презентація «Тест»):

Слайд 1) Пісня, яку вважають другим гімном вільної України

1 "Засвіт встали козаченьки"

2 "Ой у лузі червона калина"

3 "Гей, там на горі Січ іде"

Слайд 2) Зміст пісні Г. Сковороди "Всякому городу нрав і права"

1 Сатиричний 2 Переможний 3 Мужній

Слайд 3) Григорій Сковорода – це

1 Філософ 2 Хореограф 3 Художник 4 Музикант

Слайд 4) І частина Другого концерту для фортепіано з оркестром С. Рахманінова є...

1 Трагічною 2 Ліричною 3 Мужньо-вольовою

Слайд 5) Позначте правильне твердження

1 Кант - це старовинна триголосна куплетна пісня для виконання ансамблем або хором без супроводу

2 Кант – це тип музики, де один (зазвичай і верхній) голос є головним, а інші супроводжують його, виконуючи роль аккомпанементу

3 Кант – це невелика п'єса імпровізаційного характеру

Слайд 6) Кого зображує ця скульптура… (Г. Сковорода)

7) Музична вікторина – Кант «Всякому городу…»

8) Музична вікторина – "Ой у лузі червона калина".

9) Музична вікторина - І частина Другого концерту для фортепіано з оркестром С. Рахманінова.

За правильні відповіді учні отримують картки з буквами, їм потрібно скласти прізвище автора вивченої пісні - Ю. Рожавська («Лелека»).

Учитель: Пригадаємо,

- Які почуття передає ця пісня?

- Яким повинен бути характер виконання пісні?

4. Робота над піснею «Лелека» Ю. Рожавської - повторення вивченої мелодії ( зі словами), опрацювання тексту всіх куплетів, вокально-хорова робота над піснею, виконавським розвитком.

5. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми та завдань уроку.

Україна подарувала світові багато чудових музикантів і композиторів, у творчості кожного з них українська народна пісня посідала чільне місце. Сьогодні пропоную ознайомитися з творчістю композитора, який пов'язав своє творче життя саме з українською народною піснею.

Український композитор Микола Леонтович брав просту народну мелодію і розгортав її в широку музичну картину з безліччю найрізноманітніших яскравих підголосків. Такий спосіб прикрашання у музичному мистецтві називається «обробка», «аранжування».

5.1. Словникова робота (презентація «Словничок»):

Обробка – це видозмінення музичного твору, наприклад, створення багатоголосся на основі одноголосної пісні.

Мішаний чотириголосий хор — хор, який складається із жіночих (сопрано, альт) та чоловічих (тенор, бас) голосів.

Підголосок — витримані побічні звуки в будь-якому голосі, що протистоять іншим голосам.

Пропоную вам у формі ділової гри ознайомитися з біографією та творчістю композитора. (Кожен учень отримує інформаційну картку і впродовж 1-2 хвилин ознайомлюється із запропонованою інформацією). Тепер вам потрібно об'єднатися у групи за кольором, придумати запитання щодо прочитаного, занотовують їх на аркушах-записках, і скласти у «Скриньку мудрості».

Потім кожен із вас випробує свої сили у ролі доповідача. Дотримуючись черги, донесіть інформацію, якою ви володієте, до інших. Для того щоб опанувати повний обсяг інформації, ви повинні бути також уважними слухачами.

5.2. Інформаційна картка № 1. Відомості про М. Леонтовича

Народився Микола Дмитрович Леонтович у 1877 р. на Вінниччині у сім'ї сільського священика. Його батько був музично обдарованим, грав на віолончелі, скрипці, гітарі. Мати мала прекрасний голос. Саме вона прищепила любов до української пісні всім своїм дітям, які пов'язали своє життя з музикою.

З раннього дитинства народна пісня глибоко ввійшла в серце малого Миколки і стала для нього такою ж зрозумілою і близькою, як рідна мова. Він співав у церковному хорі, працював учителем співу, був диригентом хорових колективів, збирав і записував народні пісні.

Слід ураховувати, що жодної спеціальної музичної освіти сам композитор не отримав, якщо не брати до уваги декількох місяців, які він провів у Петербурзі на лекціях придворної співацької капели, де екстерном склав іспити на звання регента.

Життя композитора обірвалося трагічно в ніч на 23 січня, в 1921 році він загинув від кулі бандита в хаті свого батька в с. Марківці.

Усе життя композитора можна назвати служінням пісні. Він створив понад 100 хорових обробок українських народних пісень, що стали візитною карткою музичної України в усьому світі. Він звертається до пісень різної тематики: історичних, обрядових, ліричних.

5.3. Інформаційна картка №2. Відомості про пісню «Пряля»

Проста, невигадлива мелодія народної ліричної пісні «Пряля» перетворилася на живописне хорове полотно, в якому відбилася доля людини, а відтак – і доля цілого народу. Леонтович створив обробку української народної пісні для чотириголосого мішаного хору.

У ній розповідається про гірку долю молодої жінки, яка страшенно втомлена важкою працею в непривітній родині свого чоловіка. Тихо гуде прядка, а молода пряля веде тужливу наспівну пісню про свою важку долю.

Свекор і свекруха змальовуються як негативні персонажі твору. Незважаючи на старання і намагання невістки догодити їм, вони називають її «сонливою та до роботи лінивою». У творі зустрічаються і алегоричні порівняння, так у другому і четвертому куплеті народ змальовує свекруху, як змію, а свекора, як вітра.

В останньому куплеті народ змальовує чоловіка Прялі, як голуба. Він людина, яка співчуває молодій жінці - він утішає дружину лагідними словами.

5.4. Слухання. «Пряля» в обробці М. Леонтовича

Аналіз прослуханого твору

- Які почуття передані у пісні.

- Складіть образний план пісні.

5.5. Інформаційна картка № 3. Відомості про пісню «Щедрик»

Ця мелодія - не лише найвідоміша українська в світі, але, напевно, й найстаріша в світі мелодія з популярних на сьогоднішній день, оскільки народилась ще в дохристиянські часи. В ній оспівується прихід нового, щедрого року.

На основі невеличкого мотиву, що складається всього з чотирьох звуків (фа – мі – фа – ре), що повторюється в пісні 36 разів., композитор побудував цілу картину народного життя і створив обробку української народної пісні для чотириголосого мішаного хору.

У цьому творі композитор поєднує прийоми народного багатоголосся з досягненнями класичної поліфонії. Заспівує пісню соліст, потім її підхоплюють усі сопрано. На фоні повторення мотиву почергово вступають підголоски, що яскраво контрастують з основним мотивом.

5.6. Слухання. «Щедрик» в обробці М. Леонтовича.

Аналіз прослуханого твору

- Опишіть характер музики.

- Які почуття передані у пісні «Щедрик»?

5.7. Інформаційна картка № 4. Мандри української щедрівки.

Українська народна пісня «Щедрик» в обробці Микола Леонтовича майже 100 років мандрує світом і звучить різними мовами, але душа в неї залишається українською.

Музичний чар "Щедрика" полонив не лише українців, а й чужинців. У різдвяному сезоні лунає через радіо по всій Америці мелодія нашого "Щедрика".

Серед американців вона відома, як "Колядка дзвонів". До мелодії "Щедрика" додані слова зовсім іншого змісту, ніж вони є у "Щедрику": "Дзвеніть срібні дзвони, веселі різдвяні дзвони, Христос родився".

Пісня набула такої популярності, що її брали в шаттл, під час польоту американців на місяць. Вона звучить у таких картинах, як «Один вдома», «Гаррі Поттер». Але про те, що це українська мелодія - ні слова. Тепер для американців - це їх народна пісня.

У 2010 році справжнє новорічне міні-кіно, виконане в жанрі пластилінової 3D-анімації, на суд мільйонів глядачів представили сучасні українські митці. Власну версію композиції “Щедрик” записав Олег Скрипка. Сценарій фільму – це різдвяна історія маленького хлопчика, який знайомиться з найголовнішим святом на Землі.

5.8. Слухання. «Щедрик»: Carol of the Bells та світлове шоу.

Анімаційний кліп у виконанні О.Скрипки.

6. Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія:

«Скринька мудрості» - вчитель зачитує підготовлені учнями питання, слухає відповіді.

Учитель До ваших запитань я приєдную і свої:

- Край, де народився Микола Леонтович — Волинь, Житомирщина, Вінниччина, Львівщина.

- Закінчіть речення. Пісні "Щедрик" і "Пряля" виконувалися хором…

У супроводі оркестру народних інструментів,

Без супроводу,

У супроводі симфонічного оркестру.

7. Висновки і оцінювання.

Твори Миколи Леонтовича широко відомі по всьому світу. Саме українській пісні, композитор присвятив своє життя, а спадщина композитора – неоціненне надбання української музичної культури. Мені хотілось би, щоб і ваше життя супроводжувала улюблена справа, від якої ви самі отримували би задоволення і вона, як і твори Леонтовича, приносила радість та відчуття свята, іншим людям.

Оголошення домашнього завдання:

1) Пропоную скласти кросворди, застосувавши поняття, ключові слова, які зустрічалися на уроці (хор, обробка, підголосок).

2) зробити музичне лото «Що я знаю про Леонтовича?».

3) намалювати образи, які виникли в уяві після прослуховування музики на уроці.