Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_na_kudinovu_Sasha.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
41.95 Кб
Скачать

43 Оперативне фінансове планування

Оперативна фінансова робота має на меті реалізацію поточних фінансових планів (бюджетів) шляхом управління грошовими потоками підприємства. Завданнями оперативної фінансової роботи є постійна підтримка платоспроможності підприємства на основі досягнення планового рівня і структури грошового потоку за рухом втаєних та позикових коштів. Зміст управління грошовими потоками підприємства у складі оперативної фінансової роботи полягає в щоденному відслідковуванні притоку і відтоку грошових коштів на підприємство і в розробці документів оперативного фінансового планування. Оперативна фінансова робота має у своєму складі контрольно-аналітичну роботу, призначенням якої є підвищення рентабельності підприємства на основі поліпшення фінансово-господарської діяльності в цілому. Завданнями контрольно-аналітичної роботи є недопущення втрат і нецільового використання фінансових ресурсів у поточній діяльності підприємства і постійний моніторинг фінансового стану підприємства для виявлення ознак незадовільності стану фінансів підприємства. Змістом контрольно-аналітичної роботи є щодснний контроль за грошовими розрахунками підприємства від фінансової служби і періодичне здійснення аналізу фінансового стану підприємства. Діагностика фінансового стану суб'єкта господарювання є інформаційною основою виявлення можливостей мобілізації внутрішніх резервів підприємства. Оперативне фінансове планування є деталізацією (конкретизацією в часі) показників поточного фінансового планування. Квартальні плани в системі оперативного планування деталізують до місяця, декади або тижня. У складі оперативного фінансового планування передбачається розробка таких документів: балансу надходження грошових коштів підприємства (оперативного фінансового плану); платіжного календаря; касового плану; кредитного плану; валютного плану; податкового календаря. Складання балансу надходження грошових коштів підприємства (оперативного фінансового плану). Оперативний фінансовий план у формі "Балансу надходження грошових коштів" складається на рік з розподілом по місяцях. Метою складання плану є виявлення сальдо грошових коштів на кінець кожного місяця і визначення обсягу необхідного короткострокового запозичення у випадку від'ємного сальдо.

44..фактори виникнення фінансової кризи на підприємствіФінансова криза на підприємстві характеризується трьома параметрами: джерелами (факторами) виникнення; видом кризи; стадією її розвитку. Ідентифікація цих ознак дає змогу правильно діагностувати фінансову неспроможність підприємства та підібрати найефективніші санаційні заходи.

Фактори, що приводять до кризи діляться на екзогенні (зовнішні), ендогенні (внутрішні).

Екзогенні:

q спад кон’юнктури в економіці в цілому;

q зниження купівельної спроможності населення;

q значний рівень інфляції;

q нестабільність законодавства;

q нестабільність фінансового та валютного ринків;

q посилення конкуренції в галузі;

q криза окремої галузі; посилення монополізму на ринку.

Вплив зовнішніх факторів має більш стратегічний характер. Вони зумовлюють фінансову кризу, якщо менеджмент неправильно або несвоєчасно на них реагує, тобто якщо відсутня або недосконало функціонує система раннього попередження та реагування.

Ендогенні:

q зниження якості менеджменту;

q дефіцити в організаційній структурі;

q низький рівень кваліфікації персоналу;

q недоліки у виробничій сфері;

q прорахунки в галузі постачання;

q низький рівень маркетингу і втрата ринків збуту продукції;

q прорахунки в інвестиційній політиці;

q брак інновацій та раціоналізаторства;

q дефіцити у фінансуванні.

Фактори тісно пов’язані між собою і становлять складний комплекс причинно-наслідкових зв’язків, які приводять до ряду негативних наслідків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]