Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модернізм.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
61.44 Кб
Скачать

На рубежі 19-20 століть стиль «модерн» зайняв міцні позиції в живописі, архітектурі та інших дизайнерських формах Одеси.

Архітектуру модерну відрізняє застосування кованого гнутого заліза з рослинними переплетеннями в декоративних гратах балконів і сходів, аналогічні рослинні орнаменти і на стінах, з незмінними маскаронами у вигляді жіночої голівки анфас. У більш ранніх архітектурних стилях часто зустрічаються маскарони (вид скульптурної прикраси у формі голови людини, тварини чи фантастичної істоти) у вигляді левів голів або масок. Будівлі в стилі модерн архітектори часто прикрашали картушами - ліпними прикрасами у вигляді щита або сувою, на полі якого розміщували написи, дату будівництва, емблеми, герби і тому подібне.

Одне з найкрасивіших споруд Одеси, що прикрашав близько 100 років Дерибасівську вулицю, - готелі «Великої Московської, побудували за проектом архітектора Льва Львовича Влодека (за участю архітектора і скульптора Товія Лазаревича Фішеля. Будинок був облаштований за останнім словом техніки початку 20 століття. Фасад був рясно прикрашений ліпленням: жіночими маскаронами; картушами з роком побудови - 1904-м; гірляндами екзотичних рослин і т.п. Скляні кулі на даху «Великої Московської» підтримували на своїх крилах грифони. Крихким кулям не пощастило: вони не витримали тягот часу і були зруйновані в 1920-х.

На одному з легендарних одеських кутів, утворених вулицями Дерибасівською та Рішельєвській, в 1913 р. архітектори Семен Андрійович Ландесман і його учень Павло Лазаревич Славкін побудували чудовий будинок, в скупому декорі якого можна легко відшукати елементи модерну. На думку В. Пилявський, автора численних статей і декількох книг по архітектурі Одеси, будівля по Дерибасівській, 12, і Рішельєвській, 4, побудована в стилі суворого, або раціонального модерну - на відміну від «Великій Московській», створеної в стилі живописного модерну.

Поряд з будинком Новикова (в якому також присутні елементи модерну, архітектор С. Ландесман) по Рішельєвській вулиці розташовується витончений двохповерховий особняк у стилі модерн, споруджений за проектом архітектора С. Ландесман, - для крупного одеського банкіра Ашкеназі. Над входом позначений рік будівлі - 1910 р. Рослинний орнамент оточує величезні, злегка закруглені вікна. У радянські часи в будинку працював Палац одружень, де за багато років держава в урочистій обстановці затвердило створення тисяч одеських сімей.

Завод шампанських вин Генрі Редерер на Французькому бульварі, 32, споруджений у 1900 р. архітекторами Артуром Люіксом і Чарльзом Бошем з Реймса. У манері модерну виконана в'їзна арка заводу.

На Катерининській, 33, між вулицями Жуковського і Буніна, одеський архітектор Федір Абрамович Труп'янський в 1913 р. дуже вміло вписав по обидві сторони католицького костелу два невеликих будинки-близнюки. На симетричних нетрадиційних будівлях скульптурних елементів практично немає, тільки пілони по краях, вінчаються витонченими вазами. Своєрідною прикрасою будівель-близнюків служать величезні заокруглені вікна, що займають весь фасад.

У 1910 р. для мадам Кемпе архітектор І.А. Розенфельд спорудив триповерховий прибутковий будинок на розі вулиць Старопортофранківській та Тираспольської. Величезні закруглені прорізи вікон і ненав'язливі рослинні орнаменти, що прикрашають фасади, не залишають сумніву в приналежності будинку до будівель у стилі модерн. Але замість анфасних жіночих маскаронов архітектор помістив у витончені медальйони на фасаді будівлі профіль господині дому - Матільди Людвігівна дурья-Кемпе.

Модерний бум столітньої давнини отримав несподіване продовження в наші дні. У 2010 р. на Тираспольській площі, поруч з Єврейським центром «Бейт Гранд», зусиллями будівельної компанії «Інкор», про яку ми вже згадували у зв'язку з реставрацією готелю «Велика Московська», виріс дуже цікавий будинок в кращих традиціях стилю модерн. Всі ознаки модерну присутні в незвичайному новобудові, навіть мозаїчне панно, що оживляє фасад.