Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відеокамери.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

Цифрові відеокамери

Цифрові відеокамери: XDCAM,MiniDV,MICROMV,HDV,HDD,Flash,Digital8,DVD/HDD,DVD,CDCAM,Blu-ray/HDD,Blu-ray

Відеокамери формату Digital8 (d8)

З появою цифрових відеокамер формату miniDV виявилось, що відео любителі, прагнучі до підвищення якості зображення, повинні відмовитися від старих, накопичених роками архівів, записаних на касетах Hi8. Компанія Sony пішла назустріч вимогам ринку і випустила проміжний варіант цифрового відеозапису на касетах формату Hi8 (можливо, хоч і не рекомендується використовувати касети Video8). Правда, довелося поступитися часом запису (на касеті Hi8 можна записати відео в стандарті D8 на третину менше за часом). Виправдовується це значним поліпшенням якості зображення (воно наближається до мовного) і різними перевагами, такими як цифрові ефекти, цифровий порт за стандартом IEEE 1394 і ін. Так, треба додати, що режим LP в цих камерах не передбачений. Природно, що камера D8 може використовуватися для проглядання старих касет Hi8 і Video8. При цьому, вартість такої камери знаходиться в межах 700-1000 доларів, що декілька дешевше за камери miniDV.

Відеокамери формату minidv

Ми переходимо серйозний рубіж і потрапляємо в світ цифрового відео. Тепер зображення і звук у Вашій камері зберігатиметься тільки в цифровій формі. Ви зможете користуватися всіма перевагами цифрового відео в повному об'ємі. Найбільш важливі з них це:

– можливість багатократного перезапису без втрати якості зображення і звуку (з використанням порту IEEE-1394);

– можливість обробки відеоматеріалів за допомогою персонального комп'ютера повністю в цифровій формі;

– використання режиму LP (long play - сповільнена швидкість відтворення/запису) без втрати якості;

– малий розмір і висока місткість касети і ін..

Якістю зображення таких камер практично не поступаються мовному, а по деяких параметрах і перевершують професійний формат BETACAM-SP. Малі розміри касети дозволили драматично зменшити розміри камер, останні екземпляри практично уміщаються на долоні. Зайве говорити, що всі моделі відеокамер записують стереозвук, причому з якістю CD. Основним недоліком відеокамер miniDV є ціна, вона рідко опускається нижче $1000, хоча ви не пошкодуєте про подібне придбання. Реально заощадити можна набуваючи таких камер в інтернет-магазинах, де "накрутка" мінімальна.

Технічні характеристики Структурна схема

Жодна з самих довершених систем аналізу зображень не замінить кваліфікованого дослідника. Це пов'язано з тим, що сучасна наука не може створити апаратуру, характеристики якої наближалися б до характеристик людського ока і яка могла б замінити людський мозок. Разом з тим системи аналізу і обробки зображень, що бурхливо розвиваються в останні десятиліття, дозволяють за участю кваліфікованого дослідника на порядки збільшити продуктивність праці і оперативно отримувати результати високої якості.

Будь-яка сучасна система аналізу зображень включає три зв'язаних між собою блоку. По-перше, це оптичний пристрій, що формує зображення, таке як стереомікроскоп або мікроскоп. Другий блок - блок передачі і зберігання інформації, що включає відеокамеру, цифрову фотокамеру або сканер, підключені до комп'ютера. Тип вирішуваних задач, особливості обробки і форма представлення результатів визначає третій компонент системи - ЕОМ і встановлене на ній програмне забезпечення. При цьому блоки повинні бути узгоджені між собою так, щоб зображення, сформоване мікроскопом або іншим приладом, в процесі його передачі на комп'ютер і подальшої обробки випробовувало мінімальні спотворення.

Відеокамера, фотокамера, відеобластер і сканер (у системі може використовуватися або підсистема “фотокамера-сканер” або підсистема “відеокамера-відеобластер”) є важливими складниками системи і призначені зберегти і передати отримане від мікроскопа зображення з мінімальними спотвореннями в ЕОМ. Природно чим вище дозвіл і чутливість камери, а також дозвіл відеобластера або сканера, тим більше повне зображення, яке вони формують, відповідає оригіналу. Необхідна роздільна здатність відеокамери визначається розмірами досліджуваних об'єктів зображення. При мінімальному лінійному розмірі елементу аналізованого зображення l (мм) дозвіл відеокамери повинен бути не менше 1*5/l*e (пікселів на мм) за умови, що для однозначного розпізнавання об'єкту зображення на нього повинне доводитися не менші п'ять пікселів дозволу відеокамери.

Комп'ютер і встановлене на нім програмне забезпечення повинні забезпечувати передачу і обробку оцифрованого зображення в реальному масштабі часу з мінімальними спотвореннями. Роздільна здатність і інші характеристики монітора, аж до розміру екрану, відповідають встановлюваній відеокамері і завданням для вирішення яких використовується система.

Принцип роботи системи полягає в наступному: зображення знімається з об'єкту, оскільки віддзеркалення і поглинання світла для різних фаз, унаслідок наявності особливостей в хімічному складі, різне, то в результаті виходить півтонове зображення; отримане зображення передається відеокамерою в персональний комп'ютер, який під управлінням спеціально розробленого програмного забезпечення здійснює автоматичний або напівавтоматичний аналіз отриманого зображення.