Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відеокамери.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
109.57 Кб
Скачать

Міністерство освіти науки молоді та спорту України

Черкаський національний університет

ім. Б.Хмельницького

Кафедра загальної фізики

Реферат

за курсом “ Технічні засоби навчання ”

Технічні характеристики відеокамери та особливості її застосування”

Виконав студент 2-А групи:

Олійник Т. В.

Перевірив:

Ткаченко А.В.

Черкаси - 2012

Зміст

  1. Вступ

  2. Аналогові відеокамери

  3. Відеокамери формату VHS-C

  4. Відеокамери формату Video8

  5. Відеокамери формату SVHS i Hi8

  6. Цифрові відеокамери

  7. Відеокамери формату Digital8 (D8)

  8. Відеокамери формату MINIDV

  9. Технічні характеристики

  10. Технічні характеристики

  11. Висновок

  12. Список використаних джерел

Вступ

Відеокамера — пристрій для отримання оптичних образів об'єктів, що знімаються, на світлочутливому елементі (матриці), пристосоване для запису рухомих зображень. Зазвичай оснащується мікрофоном для паралельного запису звуку.

Сьогодні, у час стрімкого науково-технічного прогресу, стало можливим використання нових, ефективніших засобів у навчанні. Відеокамери мають дуже широкий спектр застосування. У навчальному процесі вони можуть збільшити об’єм засвоєної інформації учнями, студентами, зробити навчання цікавішим, динамічнішим, нагляднішим. Також відеокамери можна використовувати на тренуваннях спортсменів, що також є навчанням.

Аналогові відеокамери

До аналогових камер відносяться Video 8, Hi8, VHS, S-VHS, VHS-C і S-VHS-C

Відеокамери формату vhs-c

Даний формат відеокамер є одним з найбільш поширених серед любительських камер. Основними виробниками, що підтримують цей формат, є Panasonic і JVC. Головною перевагою даного формату є можливість програвання записаних касет на відеомагнітофоні стандарту VHS з використанням спеціального адаптера (який зазвичай є в комплекті з відеокамерою). Отже, у Вас немає необхідності використовувати камеру для програвання зроблених записів, що досить зручно, і дозволяє продовжити термін її служби. Основним недоліком порівняно з Video8 є менший час запису на касету. Основна маса касет VHS-С має тривалість запису в 30 і 45 хвилин на стандартній швидкості проти 90 і 120 хвилин на касетах Video8.

Відеокамери формату Video8

Винайшла і просуває цей формат фірма Sony. Всі камери Sony початкової серії використовують цей формат. Також поширені камери Video8 виробництва Hitachi і Samsung. Можна відзначити, що габарити касети стали менше, ніж у касети VHS-C, що дозволило декілька зменшити розміри камери. Достоїнства і недоліки цього формату є дзеркальним віддзеркаленням достоїнств і недоліків формату VHS-C. Компанія Sony випускає також декілька покращуваний формат Video8 XR (eXtra Resolution). Основна відмінність - збільшена кількість ліній (приблизно на 10%). Касета залишається тим самим.

Відеокамери формату svhs і Hi8

Виникнення цих форматів пов'язане з незадоволенням користувачів якістю зображення, що отримується за допомогою камер VHS-C і Video8. Значне збільшення якості отримуваної картинки привело до збільшення вартості як камер, так і касет. Проте гра коштує свічок. Поліпшення якості добре помітно візуально, хоча доступно при програванні записів тільки на самій камері. Покупка ж спеціального відеомагнітофона SVHS або Hi8 обійдеться Вам в пристойну суму.

Необхідно також відзначити, що на цих камерах зазвичай записується стереозвук, хоча випускаються і варіанти із звуком моно. Відеокасети SVHS-С і Hi8 виглядають абсолютно так само, як і їх молодші побратими і відрізняються тільки типом використовуваної стрічки. Подібно Video8 XR існує формат Hi8 XR. Питається, чим цей Сyпеp-VHS краще просто VHS'а? Серед технічних характеристик було оголошене і втілене в залозі горизонтальний дозвіл картинки 400 тв рядків замість 250 в VHS, покращуване співвідношення сигнал/шум (від 43 до 60 dB), смуга відеосигналу в 5MHz (замість 4. 5 в VHS - це якраз і дає поліпшення картинки), краще розділення колірної і чорно-білої складової, як наслідок - "до 5 копій без втрати якості", краще управління апаратурою на основі тайм-кода. . . ну і т.д. До всього додали сумісність" від низу до верху" для VHS. Для прийнятого у нас телевізійного стандарту 625 строк/50 полий 1 Мгц частоти відео сигналу відповідає роздільній здатності по горизонталі 78 твл.

Відповідно до цього стандарту смуга частот відео сигналу мовного телебачення обмежена 6 Мгц. Отже, максимальна роздільна здатність телевізійного зображення по горизонталі обмежена величиною 468 твл. . . . роздільна здатність сучасних телевізорів не гірше 450 твл. У зв'язку з тим, що частота відео сигналу 1МГц відповідає роздільній здатності по горизонталі 78 твл, можна легко визначити, що при смузі пропускання по сигналу яскравості всього лише до 3 Мгц з ВМ формату VHS неможливо отримати зображення з чіткістю, що перевищує 240 твл. Основна перевага ВМ формату S-VHS в порівнянні з VHS - вища роздільна здатність по горизонталі (400 твл, а в VHS-240), менші перехресні перешкоди і вище відношення сигнал/шум. Ці переваги досягаються в основному завдяки істотному розширенню смуги частот сигналу яскравості. . . у ВМ формату S-VHS частота що піднесе ЧМ сигналу яскравості збільшена до 6,2 Мгц (VHS-4,3). Девіація частоти у форматі S-VHS збільшена до 1,6 Мгц (VHS-1МГц). (діаграми набрати не можу) У ВМ формату VHS при зміні яскравості передаваного зображення від рівня вершин синхроімпульсів до номінального рівня білий прийнято зміна частоти ЧМ сигналу від 3,8 до 4,8 Мгц. У S-VHS цьому діапазону яскравості відповідає зміна частоти ЧМ сигналу від 5,4 до 7 Мгц. Це дозволило підвищити відношення сигнал/шум, і, отже, поліпшити контраст зображення. Сигнал кольоровості в обох форматах виділяється смуговим фільтром з центральною частотою 4,43 і смугою пропускання 1 Мгц і перетвориться в сигнал з тією, що низькочастотною піднесе 629,95 (Pal),т. е. сигнал кольоровості переноситься в область нижніх частот. При цьому сигнал кольоровості в S-VHS має декілька ширшу смугу. Нижня бічна смуга ЧМ сигналу яскравості в обох форматах тягнеться до смуги частот сигналу кольоровості, перенесеного в область нижніх частот. Тому в VHS максимальна частота в сигналі яскравості досягає 3,2 Мгц, що відповідає роздільній здатності по горизонталі 240 твл. У S-VHS ширина нижньої бічної смуги ЧМ сигналу яскравості досягає 5 Мгц, що відповідає 400 твл. (За матеріалами журналу "ТКТ").