Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chitat.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
294.91 Кб
Скачать

Ходіння Богородиці по муках

 

Свята богородиця хотіла помолитися господу богу на нашому горі Оливній, щоб в ім'я отця і сина і святого духа зійшов архангел Михайло і повідав про борошні, небесної і земної. І коли сповістили про слові цьому, архангел Михайло зійшов з небес, і чотириста ангелів з них: сто з східної сторони, сто - з західної, сто - з південною, сто - з північною. І поцілували благодатний Михаїл і ангели, і сказав архангел: «Радуйся, завершення батька, радуйся, обителі сина, радуйся, похвала святого духа, радуйся, Христове... і твердження, радуйся, Давідово пророцтво, радуйся, святе поклоніння, радуйся, пророками проголошена, радуйся, стоїть всіх вище біля престолу божого».

 

Відповіла благодатна архангелу Михайлові: «Радуйся ти, архистратиг, перший воїн, служитель невидимого отця і світильник, радуйся, Михайло, перший у воїнстві, заповідь святого духа; радуйся, архистратиг, похвала серафимів, радуйся, Михаїл-архістратиг, переможець мучителів, а перед престолом владики гідно стоїть. Радуйся, Михайло, світло невпинне, радуйся, архистратиг, перший воїн, що хотів вострубить і розбудити мертвих від століття; радуйся, Михайло, головний над усіма небесними силами, перший, кого прославили до престолу божого всі ангели».

 

Богородиця хотіла побачити, як мучаться душі людські, і сказала архістратигу Михаїлу: «Повідай мені про все, на землі сущому». І відповів їй Михайло: «Що просиш, благодатна, я все тобі розповім». І запитала його свята богородиця: «Скільки мук, якими мучиться рід християнський?» І відповів їй архістратиг: «Не назвати всіх мук». Попросила його благодатна: «Розкажи мені, які вони на небесах і на землі?»

 

Тоді архістратиг наказав з'явитися ангелам з півдня, і разверзся пекло, і побачила богородиця мучаться в пеклі, і було тут безліч чоловіків і дружин, і волали вони. І запитала благодатна архистратига: «Хто це такі?» І відповів архістратиг: «Це ті, хто не вірували в отця і сина і святого духу, забули бога і вірували в те, що створив бог для праць наших, прозвавши це богами: сонце і місяць, землю і воду, і звірів і плазунів; все це ті люди зробили з каменів, - Траяна, Хорса, Велеса, Перуна у богів перетворили, і були одержимі злим бісом, і вірували, і досі в темряві злом знаходяться, тому тут так мучаться».

 

В іншому місці вона побачила велику темряву, і запитала свята богородиця: «Що це за пітьма така і хто там?» І відповів архістратиг: «Багато душ перебуває в тому місці». І сказала свята богородиця: «Нехай розійдеться темрява, щоб бачила я і ті муки». Ангели, стережуть їх, відповідали:

 

«Сказано, що не побачать світла, поки не з'явиться твій милостивий син, світліше ніж сім сонць». Засмутилася свята богородиця, підняла на ангела свої очі і, глянувши на невидимий престол свого батька, сказала: «В ім'я отця, і сина, і святого духа нехай зникне тьма ся, щоб я бачила це мука». І розпалася тьма, і здалося сім небес, і було тут безліч народу, чоловіків і дружин, і доносився крик сильний і плач. Побачивши їх, пресвята богородиця зі сльозами вигукнула: «Що ви зробили, нещасні, окаянні, як ви потрапили сюди, недостойні?» Але ні голосу, ані відповіді не чути було, і сказали ангели, стережуть їх: «Чому не відповідаєте?» Тоді мученики сказали: «Про благодатна, ми ніколи світла не бачили, не можемо дивитися вгору». Свята богородиця глянула на них і гірко заплакала. І побачили мученики її, і сказали їй: «Чому ти прийшла до нам, свята богородиця? Твій син благодатний приходив на землю і не запитав нас ні про що, ні прадід Авраам, ні пророк Мойсей, ні Іоанн Хреститель, ні апостол Павло, божий улюбленець, але ти, пресвята богородиця, заступниця, ти, стіна роду християнського, молиш бога, як же ти прийшла до нас, бідним?» Тоді запитала свята богородиця у архистратига Михаїла: «У чому їх гріх?» І відповів Михайло: «Це ті, хто не вірив в отця і сина і святого духа, і в тебе, свята богородиця. Вони не хотіли проповідувати імені твого і що народився від тебе наш Ісус Христос втілився і освятив землю хрещенням - ось із-за цього і мучаться вони там». І знову заплакала богородиця, і запитала їх: «Чому ви впали в спокусу, хіба не знаєте, що все створіння шанує моє ім'я?»

 

Прорекла це свята богородиця, і знову їх застелила тьма. Архістратиг запитав її: «Куди хочеш тепер, благодатна, на південь або на північ?» І відповіла благодатна: «Підемо на південь». Тоді повернулися херувими і серафими і чотириста ангелів, призвели богородицю на південну бік, де протікала вогненна ріка, там було безліч чоловіків і дружин, всі занурені в річку - одні до пояса, інші до пахв, треті за шию, а інші з головою.

 

Побачивши їх, свята богородиця заплакала гучним голосом запитала архистратига: «Хто це, по пояс у вогонь занурені?» І сказав їй архістратиг: «Це ті, кого прокляли батьки і матері, за це тут, кляті, мучаться». Знову запитала богородиця: «А хто ті, що до пахв у вогні?» І відповів їй архістратиг: «Це були близькі куми, а між собою ворогували, а інші блуд творили, через це тут і мучаться». І запитала пресвята богородиця: «А хто ті, що по шию у вогняному полум'я?» І сказав їй архангел: «Це ті, хто їв людське м'ясо, то тут і мучаться так». І запитала свята богородиця: «А хто ті, що з головою в ввержены вогонь?» І відповів їй архістратиг: «Це ті, пані, які, хрест чесній тримаючи, помилково клялися силами чесного хреста, а навіть ангели при погляді на нього тремтять і зі страхом поклоняються йому. Ці ж люди, тримаючи хрест, клянуться на ньому, не знаючи, яка борошно їх чекає, тому так мучаться».

 

І побачила свята богородиця чоловіка, що висить за ноги, поїдається хробаками, і запитала ангела; «Хто це? Який гріх він вчинив?» І сказав їй архістратиг: «Це людина, яка отримувала прибуток за своє золото і срібло, то він навіки мучиться».

 

І побачила богородиця дружину, підвішену за зуби, різні змії виповзали з її рота і поїдали її. Бачачи це, запитала пресвята ангела: «Що це за жінка і в чому гріх її?» І відповідав архістратиг, і сказав їй: «Ця жінка, пані, ходила до своїх близьких та сусідів, слухала, що про них говорять, і сварилася з ними, розпускаючи плітки. З-за цього і мучиться». І сказала свята богородиця: «Краще б такій людині не народитися». Михайло сказав їй: «Ще не бачила ти, свята богородице, великих мук». Свята сказала архістратигу: «Підемо і побачимо всі муки». І сказав Михайло: «Куди ти хочеш іти, благодатна?» Свята відповіла: «На північ». І, повернувшись, херувими і серафими і чотириста ангелів вивели благодатну на північ. Там расстилалось вогняне хмара, а посеред нього стояли розпечені лави, і на них лежало безліч чоловіків і дружин. Побачивши це, свята зітхнула і сказала архістратигу: «Хто це такі, в чому згрішили?» Архістратиг сказав: «Це ті, хто в святе воскресіння не встають на заутреню, лінуються і лежать, як мертві, за це вони мучаться». І сказала свята богородиця: «Але якщо хтось не може встати, який гріх сотворили вони?» І відповів Михайло: «Послухай, свята, якщо у кого загориться будинок з чотирьох сторін, і обійде його вогонь колом, і згорить ця людина, так як встати не зможе, то він не грішний».

 

В іншому місці богородиця побачила вогняні столи і горящих на них багатьох чоловіків і дружин, і свята запитала архистратига: ...«Ті, хто попов не шанує, не встає їм назустріч, коли вони йдуть з церкви божої, - з-за цього і мучаться».

 

І побачила свята богородиця залізне дерево, з залізними гілками і сучками, а на вершині його були залізні гаки, а на них безліч чоловіків і дружин, підвішених за мови. Побачивши це, свята заплакала і запитала Михайла: «Хто це, чим їхні гріхи?» І сказав архістратиг: «Це наклепники і звідники, разлучившие брата з братом і чоловіка з дружиною». І сказав Михайло: «Послухай, пресвята, що я тобі скажу про них. Якщо хтось хотів хреститися і покаятися в своїх гріхах, то ці наклепники відмовляли їх і не наставляли їх до спасіння. За це вони навік мучаться».

 

А в іншому місці свята побачила чоловіка, підвішеного за ноги і за руки з чотирьох сторін, за краї нігтів. Він сильно виходив кров'ю, а мова його від вогняного полум'я скрутився, і він не міг ні зітхнути, ні сказати: «Господи, помилуй мене». Дивлячись на нього, пресвята богородиця сказала: «Господи, помилуй» - тричі - і створила молитву. До неї підійшов ангел, який володіє муками, щоб звільнити цій людині мову. І запитала його свята: «Хто цей бідний чоловік, який так мучиться?» І сказав ангел: «Це економ і служитель церкви, він не волю божу творив, але продавав судини і церковне начиння і говорив: «Хто працює в церкві, той від церкви і харчується», тому він і мучиться тут». І сказала свята: «Що заслужив, те й отримує». І ангел знову пов'язав йому мову.

 

І сказав архістратиг: «Ходімо, пані, покажу тобі, де мучаться ієреї». І вона побачила попов, підвішених за краї нігтів, від їх голів виходив вогонь і опалял їх. Побачивши це, пресвята запитала: «Хто вони і в чому згрішили?» І відповів Михайло: «Це ті, хто служили літургію, і перед престолом божим чекали, шануючи себе гідними. А коли здійснювали проскомидию, не зберігали проскурку, ронили крупинки її, як зірки божий, на землю. І тоді коливався страшний престол і підніжжя боже тремтіло, за те вони тепер так мучаться».

 

І побачила свята чоловіка і крилатого змія з трьома головами - одна голова була звернена до очей чоловіка, а інша - до його губ. І сказав архістратиг: «Цей бідна людина не може відпочити від змія». І додав архістратиг: «Він, пані, і святі книги, і прочитав Євангеліє, а сам не йшов за ним. Навчав людей, а сам не волю божу творив, жив в блуді і беззаконня».

 

І сказав ватажок господа сил: «Підемо, пресвята, я покажу тобі, де мучиться ангельський чин і апостольський». І свята побачила, що вони лежали, охоплені вогненним полум'ям і поїдається хробаком неусыпающим. Свята запитала: «Хто це такі?» І відповідав їй Михайло: «Це ті, хто має образ ангельський і апостольський, на землі називаються славними іменами патріархів і єпископів, і казали їм: «Благословіть, батьки святі»; але на небесах вони не звалися святими, так як не зробили нічого, щоб мати ангельський і апостольський образ, за це і так мучаться».

 

І побачила пресвята жінок, підвішених за нігті, і полум'я виходило у них з рота і опаляло їх, а змія виповзав з полум'я того і обвивала їх. Вони закричали: «Помилуйте нас, так як ми одні мучимося важче всіх». І, заплакавши, запитала свята: «У чому їх гріхи?» І відповів архістратиг: «Це попаді, які не шанували своїх попов і після їх смерті виходили заміж, тому і мучаться».

 

І побачила богородиця інших жінок, що лежать в вогні, поїдаються різними зміями, і запитала свята: «У чому їх гріхи?» І відповів Михайло: «Це монастирські черниці, які тіло своє зраджували блуду, бо тут вони мучаться».

 

І сказав архістратиг: «Підемо, пресвята, я покажу тобі, де мучиться безліч грішників». І свята побачила річку вогненну, і немов кров текла в тій річці, яка затопила всю землю, а посередині її вод - багатьох грішників. Побачивши це, богородиця розплакалася і сказала: «У чому їх гріхи?» Відповів архістратиг: «Це блудники і перелюбники, злодії, таємно підслухують, що кажуть близькі, це звідники і наклепники, і ті, хто жали чужі ниви і зривали чужі плоди, ті, хто харчується чужими працями, розлучають подружжя, п'яниці, немилосердні князі, єпископи і патріархи, царі, не чинили волю божу, сребролюбцы, наживающие гроші, несправедливі». Почувши це, пречиста богородиця заплакала і сказала: «Про горе грішникам!» І додала архістратигу: «Краще таким грішникам і не народжуватися!»

 

І запитав Михайло. «Чому плачеш, свята? Хіба ти не бачила великих мук?» І відповіла свята: «Поведи мене, щоб я побачила всі муки». І сказав їй Михайло: «Підемо, благодатна, куди хочеш, на схід чи на захід, чи в рай, направо або наліво, де великі муки?» І відповіла свята: «Підемо на ліву сторону». Херувими і серафими і чотириста ангелів почули пресвятої слово і, повернувшись, вивели її від сходу в ліву сторону, а біля тієї річки була глибока пітьма; там лежало багато чоловіків і дружин. І навколо клекотіло, мов у казані і немов морські хвилі розбивалися над грішниками, і коли хвилі здіймалися, то занурювалися грішники на тисячу ліктів, не в силах сказати: «Праведний суддя, помилуй нас». Їх невпинно їли черв'яки, і був чутний скрегіт зубовний. І побачили пресвяту що стерегли грішників ангели, і закричали у один голос: «святий, святий, Святий, святий боже, і ти, богородице, благословляємо тебе і сина божого, народженого у тебе, так як спокон століття не бачили світла, а зараз бачимо світ завдяки тобі, богородице». І знову закричали вони всі разом: «Радуйся, благодатна богородице, радуйся, сяйво світла вічного, радуйся, святий архістратиг Михайло, молиться владичице за весь світ, ми ж бачимо мучаться грішники і дуже сумуємо».

 

Богородиця побачила, що ангели сумні і сумні з-за грішників, розплакалася пресвята, і закричали всі в один голос: «Добре, що ви прийшли в цю темряву побачити нас і наше мука, помолися, пресвята, з архістратигом». І, чуючи плач і лемент грішників, сама заридала, голосячи, і кажучи: «Господи, помилуй нас», щоб, коли закінчила молитву, вщухла річкова буря і вогненні хвилі; і з'явилися грішники, немов насіння гірчичні. Побачивши це, заплакала свята і запитала: «Що це за річка і хвилі її?» І відповів їй архістратиг: «Це річка вся смоляна, а хвилі її все вогненні, а ті, хто в них мучиться, це жиди, які мучили господа нашого Ісуса Христа, сина божого; це всі народи, які хрестилися в ім'я отця і сина і святого духа і, називаючись християнами, вірують в демонів і відмовилися від бога і святого хрещення; тут ті, хто блуд творив після святого хрещення з своїми кумами, з своїми матерями і дочками, і отруйники, які морять людей отрутами, зброєю вбивають людей і удушают своїх дітей, за свої справи і мучаться вони так». І сказала свята: «Нехай буде так заслугах їх!» І знову залила їх бурхлива річка та вогняні хвилі, і темрява покрила їх. І сказав Михайло богородиці: «Якщо хто потрапить в цю темряву, не бог пам'ятати його». І сказала пресвята: «О, горе грішникам у неугасимом полум'я цього вогню!»

 

І сказав їй архістратиг: «Підемо, пресвята, я покажу тобі вогняне озеро, де мучиться рід християнський». І вона побачила і почула їх плач і крик, а самих грішників не було видно, і запитала: «В чим гріх тих, хто тут знаходиться?» І сказав їй Михайло: «Це ті, що хрестилися і хрест поминали, а творили диявольські справи і не встигали покаятися, з-за цього вони так мучаться».

 

І сказала пресвята архістратигу: «Єдину молитву звертаю до тебе, щоб і я могла увійти і мучитися з християнами, тому що вони назвалися чадами сина мого». І сказав архістратиг: «Будь у раю». І відповіла свята: «Молю тебе, щоб ти покликав військо семи небес і все воїнство ангелів для того, щоб помолитися за грішників, і нехай почує нас господь бог помилує їх».

 

«Живий господь бог, ім'я його величне, ми поклоняємося богу, семижды вдень і семижды вночі, коли підносимо хвалу владиці і грішників просимо, пані, але анітрохи нас не чує владика». І пресвята богородиця сказала: «Молимо тебе, вели ангельського воїнству піднести мене на небесну висоту і поставити перед невидимим батьком».

 

І архістратиг наказав, і з'явилися херувими і серафими, і піднесли благодатний на висоту небесну, і поставили її перед невидимим отцем біля престолу; богородиця воздела руки до благодатного синові свого і сказала: «Помилуй грішників, владика, так як я бачила і не можу переносити їх мук, нехай буду і я мучитися разом з християнами». І пролунав голос, їй говорив: «Як я помилую їх? Бачу цвяхи в руках сина мого, і не знаю, як їх можна помилувати». І богородиця сказала: «Владика, я не прошу за невірних жидів, але прошу милосердя твого для християн». І пролунав голос, що говорив: «Бачу, що братію мою не помилували, і не можу тих помилувати». І знову сказала пресвята: «Помилуй, владико, грішників, помилуй, господи, створених твоїми руками, тому що вони по всій землі вимовляє твоє ім'я, і в муках, і в усіх місцях по всій землі, кажучи: «Пресвята владичиця богородиця, допоможи нам», і коли людина народжується, каже: «Свята богородице, допоможи мені». Тоді сказав їй господь: «Послухай, пресвята богородиця, володарка, немає тієї людини, хто не молився б твоєму імені, і я не залишу їх ні на небі, ні на землі».

 

І пресвята богородиця сказала: «Де пророк Мойсей, де пророки й ви, батьки, які ніколи не грішили, де Павло, божий улюбленець, де воскресіння, християнська похвала, де сила чесного хреста, яка позбавила Адама і Єву від прокляття?» Тоді архістратиг Михаїл і все ангели сказали: «Помилуй, владико, грішних». Тоді Мойсей закричав, кажучи: «Помилуй, владико, адже я дав їм закон твій». Тоді Іван закричав, кажучи: «Помилуй, владико, я твоє Євангеліє їм проповідував». Тоді і Павло закричав, кажучи: «Помилуй, господи владико, так як я церквам дав твоє послання». І сказав господь бог: «Послухайте ви всі: якщо за Євангелієм мою або законом моїм та якщо з євангельської проповіді, яку проголосив Іван, по послань, які приніс Павло, судити - то такий суд і приймуть. І мають ангели, за що просити: «Помилуй, господи, - праведні ми». І пресвята богородиця сказала: «Змилуйся, владика, грішників, так як вони прийняли Євангеліє і закон твій зберегли». Тоді господь сказав їй: «Послухай, пресвята, якщо хтось з них зробив зло, але не покаявся в рабство - а ти вірно кажеш, що вони закону твого навчилися, - і знову вони зробили зло, коли не відплатили їм за зло, що кажу - вже сказано, і віддається їм по злобі їх». Тоді всі святі, слухали владику, мовця це, не сміли нічого відповісти.

 

І побачила пресвята, що ніхто нічого не сказав і господь святих не послухав, але видаляє від грішників свою милість, і сказала пресвята: «Де архистратиг Гавриїл, який повідомив мені: «Радуйся, так як ти раніше всіх почула батька, він тепер на грішників не дивиться»; де великий, той, хто носить місто на вершині своєї і на єдиній землі, а земля з-за мерзенних людських справ розкололася, і послав господь бог свого сина, і затвердив земної плід? Де служителі престолу, де Іоанн Богослов? Чому не моліться з нами владиці за християнських грішників? Хіба ви не бачите, що я плачу про грішників? Прийдіть всі ангели і всі, хто на небесах, прийдіть усі вірні, кого виправдав господь, вам дозволено молитися за грішників. Прийди і ти, Михайло, ти - перший серед безтілесних, що стоять біля престолу божого,- вели всім припасти до невидимого отця, і не піднімемося, поки не послухає нас бог не помилує грішників». Тоді Михайло упав ниць перед престолом, і з ним всі лики і всі небесні чини безплотних. І побачив владика моління святих, змилостивився заради свого єдинородного сина і сказав: «Зійди, син мій любий, подивися на моління святих і яви лице своє грішникам».

 

І зійшов господь з невидимого престолу, і його побачили сидять у темряві, і заволали в один голос, кажучи: «Помилуй нас, сину божий, помилуй нас, цар всіх часів!» І сказав владика: «Слухайте всі. Я рай насадив і створив людину за образом своїм, і зробив його господарем раю, і дав їм вічне життя, вони ж не послухалися і у своєму бажанні згрішили, і віддалися смерті; я не хотів бачити, як диявол мучить творіння моїх рук, на землю зійшов і втілився в діві, вознісся на хрест, щоб їх звільнити від рабства і від першого прокляття; просив води, а дали мені жовчі, змішаної з оцтом; руки мої створили людину, і вони поклали мене в труну, і зійшов я в пекло, переміг свого ворога, обраних своїх воскресив, благословив Йордан, щоб спокутувати ваше перше прокляття, а ви знехтували покаянням в гріхах своїх. Християнами ви називаєтеся тільки на словах, а заповідей моїх не дотримуєтесь - тому й знаходитесь у вогні незгасимий, і не помилую вас. Тепер ж заради милосердя мого отця, який послав мене до вас, заради молитов матері моєї, яка багато плакала про вас, заради заповіту архистратига Михаїла і заради багатьох моїх мучеників, які страждали за вас,- я даю вам, мучающимся день і ніч, спокій від Великого четверга до Клечальної дня, поблагословіте отця і сина і святого духа». І всі відповідали: «Слава милосердя твоєму».

 

Слава отцю і сину і святому духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]