Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cз соціологія.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
39.64 Кб
Скачать

Тема № 3: Соціологія сім’ї п л а н

  1. Сутність сім’ї та шлюбу. Історичні форми шлюбно-сімейних відносин, тенденції та перспективи їх розвитку. Типологія сучасної сім’ї.

  2. Соціологія сім’ї, її розвиток, завдання та основні поняття.

  3. Соціальні функції сім’ї.

  4. Особливості сім’ї як соціального інституту і малої групи. Криза сім’ї як соціального інституту. Шляхи зміцнення сім’ї.

Основна література:

  1. Гіденс, Ентоні Соціологія / Пер. З англ. В. Шовкун, А.Олійник; Наук. ред. О. Іващенко. - К.: Основи,1999.- С. 173-208

  2. Мацковский М. Социология семьи. Проблемы теории, методогии и методики. – М., 1989.

  3. Соціологія: Підручник/ За заг. ред. В.П. Андрущенка. – К., 1999.-С. 578-596.

Додаткова література:

  1. Богданова Л.Г., Щукина А.С. Гражданский брак в современной демографической ситуации// Социс, 2003. - № 7.- С. 100-104.

  2. Галичанська А. Психологічний клімат молодої сім’ї // Соціальна психологія. - 2003.- № 1.- С. 116-123

  3. Кляпець О. Шлюбно-сімейні настановлення молоді як умова вибору здорового способу життя // Соціальна психологія. - 2005.- № 6 (14).- С. 151-158

Сім’я як одна із найстаріших біосоціальних спільнот сьогодні зазнає велетенських змін. Ці зміни носять глобальний, універсальних характер і пов’язані з руйнацією традиційних цінностей і форм соціального життя і шлюбу. Однак це не означає загибелі сім’ї як такої: нові часи відкривають нові , незнані раніше обрії у стосунках між чоловіком і жінкою, дітьми і батьками. Роль соціології сім’ї як спеціальної соціологічної теорії полягає саме в тому, що вона здатна вчасно помітити нові явища, дослідити їх, виявити тенденції та перспективи, нагромадити соціологічну інформацію для вироблення виваженої державної сімейної політики, дієвої у масштабах всієї країни. Спектр її проблем є досить широким: аналіз основних типів соціальних відносин, характерних для сім’ї, факторів, що визначають чисельність і структуру сімейної спільності , зв’язок сім’ї з іншими соціальними спільнотами та сферами суспільного життя, суспільні функції сім’ї, її структура та особливості як соціального інституту та малої соціальної групи.

В контексті розгляду даної теми варто проаналізувати основні категорії цієї галузі: сім’я, шлюб, нуклеарна сім’я, моногамія, полігамія, умови життя сім’ї, фактори макро, мезо і мікро середовища., структура сім’ї і інш. Дати оцінку сім’ї як соціальному інституту і малої соціальної групи. При цьому важливо звернути увагу , що при розгляді сім’ї як соціального інституту вивчаються: суспільна свідомість у сфері шлюбно-сімейних відносин, узагальнені характеристики сімейної поведінки груп населення в різних економічних і культурних умовах, вплив суспільних потреб на характер відносин та спосіб життя сім’ї; причини та наслідки недостатнього ефективного існування інституту сім’ї в різних сфернах життєдіяльності, механізмів реалізації основних функцій в різних ідеологічних, політичних, економічних, соціокультурних умовах. Водночас при аналізі сім’ї як малої соціальної групи соціологи визначають три основні типи характеристик: характеристики групи загалом (цілі і завдання сімейної групи, склад і структура сім’ї, соціально-демографічний склад сім’ї, групова згуртованість, групова діяльність і характер взаємодії сімейної групи, структура влади, комунікації в сім’ї); характеристика зв’язків і відносин сімейної групи з більш широкими суспільними системами в межах соціальної структури суспільства; цілі, завдання і функції стосовно індивіда , групова регуляція поведінки та взаємодії індивідів у сім’ї, груповий контроль, сімейні цінності, норми поведінки, включення і задоволеність перебуваннмя в сім’ї індивіда та інш.

Корисним, на наш погляд, буде аналіз основних підходів до вивчення сім’ї у соціології: конфліктологічний підхід Х.Хартаманн, структурний функціоналізм Т.Парсонса, ситуаційний, інституціональний підходи та сучасні концепції (Б.Мор, В.Райх, Г.Маркузе, К. Міллер, Дж.Мітчел).

Сьогодні, як у вітчизняній, так і в соціологічній літературі відсутня єдина типологія сім’ї. Залежно від сфер життєдіяльності можна виділити такі основні функції сучасної сім’ї: репродуктивну, господарсько-побутову, економічну, первісного соціального контролю, духовного спілкування, соціально-статусну, дозвільну, емоційну, сексуальну. Для повного аналізу визначеної теми доречним буде виявлення основних тенденцій розвитку сучасних шлюбно-сімейних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]