Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб зан географ я рослин 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Література

Основна:

    1. Гришко-Богменко Б.К., Морозюк С.С., Мороз І.В., Оляницька Л.Г. Географія рослин. Навчальний посібник. – К.: Вища школа, 1991. – 255 с.

    2. Кукурудза С.І. Біогеографія. – Львів: Вид. центр ЛНУ імені Івана Франка, 2006. – 460 с.

    3. Марисова І.В. Біогеографія. Регіональний аспект: Навчальний посібник. 2-ге вид., перероб. і доп. Суми: ВТД «Університетська книга», 2005. – 128 с.

    4. Мордкович В.Г. Основы биогеографии. – М.: Т-во научн. изд. КМК, 2005. – 236 с.

    5. Толмачев А.И. Введение в географию растений. – Изд.-во Ленинг. ун-та, 1974. – 244 с.

Додаткова:

  1. Фукарек Ф., Мюллер Г., Шустер Р. Растительный мир Земли: В 2-х томах / Под ред. Ф. Фукарека. – М.: «Мир». – Т. 1. – 136 с.

  2. Жизнь растений / Под ред. Федорова А.А. – М.: Просвещение, 1974. – С. 99-177.

  3. Заверуха Б.В. Флора Волино-Подолии и ее генезис. – К.: Наук. думка, 1985. – 192 с.

Лабораторна робота № 4 (2 год.)

Тема: Рослинний покрив Земної кулі

Мета: проаналізувати основні гіпотези розповсюдження організмів; охарактеризувати закономірності розміщення рослинного покриву Землі; ознайомитись з особливостями рослинного покриву України; типами районування України і світу.

Матеріал та обладнання: карти біогеографічного, фізико-географічного, геоботанічного, флористичного районувань, підручники з біогеографії.

План заняття

  1. Вступна бесіда.

Гіпотези розповсюдження організмів.

Закономірності розміщення рослинного покриву Землі.

Одиниці та принципи флористичного районування суходолу.

Районування України: біогеографічне, фізико-географічне, геоботанічне, флористичне.

Біогеографічне районування. Згідно з біотичним районуванням П.П.Второва і М.М.Дроздова (1978), територія України розташована в межах Європейської області Голарктичного царства. У 1997 р. опубліковано схему біогеографічного районування території України І.Х. Удри. В основі районування лежить географічне поширення рослинного покриву. Тваринне населення, як відомо, має здатність пристосовуватись до умов, створених фітоценотичним покривом. Зелені рослини є основою трофічної піраміди та зовнішнім виразником природних умов. Поєднання даних про поширення певних видів, родів тощо рослин і тварин та їхніх угруповань з урахуванням форм рельєфу, ґрунтового покриву та гідрокліматичних умов надає біогеографічному районуванню системності і комплексності.

Аналіз географічних особливостей поширення флори й фауни та гідротично-кліматичних умов території дав змогу виділити дві біогеографічні зони, чотири підзони, шість провінцій, 11 підпровінцій, 29 округів і 66 районів, відображених на картосхемі (додаток 1).

  1. Виконання лабораторної роботи

1. Онайомитися з картосхемою біогеографічного районування території України (додаток 1). Запам'ятати назви та місцеположення біогеографічних таксонів до підпровінцій включно. Провінції заштрихувати різними кольорами.

Пояснення. В межах України виділяють дві зони: неморально-лісову і степову. Зона мішаних лісів, яка є перехідною смугою між хвойними і широколистяними лісами, не виділяється. Ялинові ліси, які вважають зональними фітоценозами, в межах України не утворюють суцільної смуги. Вони в межах Українського Полісся представлені невеликими островами. Південна межа цих зональних формувань розташована північніше Поліського регіону.

Неморально-лісову зону, або зону широколистяних лісів, поділяють на дві підзони: власне широколистяних лісів і лісостепову. Залісненність цих підзон, особливо лісостепової, в минулому була значно вищою.

Степова зона, зокрема її північна частина, на території України має певні особливості. Найважливіша з них та, що на тлі різнотравно-типчаково-ковилових фітоценозів значне місце займають деревно-чагарникові угруповання. В минулому частка таких угруповань становила більшу площу. В межах степової зони виділено підзони: передстепову і справжніх степів, які збігаються відповідно з Сарматською і Понтичною провінціями.

2. Онайомитися з картосхемою фізико-географічного районування території України (додаток 2). На контурній карті України позначити схему фізико-географічного районування даної території.

3. Ознайомитись з картосхемою геоботанічного районування України (додаток 3). На контурній карті України позначити схему геоботанічного районування даної території.

4. Ознайомитись з картосхемою флористичного районування України та Волино-Поділля (додаток 4). Охарактеризувати фітохоріони України та Волино-Поділля; скласти письмову характеристику флористичних районів (на вибір) Волино-Поділля. На контурній карті України позначити схеми флористичного районування України і Волино-Поділля.