Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatika_Access.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.41 Mб
Скачать

1. Основи побудови реляційних баз даних в середовищі ms access 2003

Мета: Сформувати у студентів теоретичні знання про основи побудови реляційних баз даних в середовищі MS Access 2003.

1.1. Теоретичний матеріал з теми

1.1.1. Основні поняття реляційних баз даних: нормалізація, зв’язки та ключі

Бази данихце сукупність відомостей про реальні об'єкти, процеси, події або явища, що відносяться до певної теми або задачі, організована таким чином, щоб забезпечити зручне представлення цієї сукупності як в цілому, так і будь-якої її частини.

Існують 4 основні моделі даних – списки (плоскі таблиці), реляційні бази даних, ієрархічні і мережні структури.

Протягом багатьох років переважно використовувалися плоскі таблиці типу списків в Excel. В даний час найбільше розповсюдження при розробці баз даних отримали реляційні моделі даних. Реляційна модель даних є сукупністю найпростіших двовимірних таблиць, що мають назву відношення (англ. relation). Цей спосіб організації даних дозволяє пов'язувати дані в одній таблиці з даними в інших таблицях через унікальні ідентифікатори (ключі) або ключові поля.

Реляційна база даних є безліччю взаємозв'язаних таблиць, кожна з яких містить інформацію про об'єкти певного типу. Кожний рядок таблиці включає дані про один об'єкт (наприклад, клієнті, автомобілі, документі), а стовпці таблиці містять різні характеристики цих об'єктів — атрибути (наприклад, найменування і адреси клієнтів, марки і ціни автомобілів). Рядки таблиці називаються записами; всі записи мають однакову структуру — вони складаються з полів, в яких зберігаються атрибути об'єкту. Кожне поле запису містить одну характеристику об'єкту і має строго певний тип даних (наприклад, текстовий рядок, число, дата). Всі записи мають одні і ті ж поля, тільки в них містяться різні значення атрибутів.

Структура таблиці

Поле_1

Поле_2

...

Поле_n

Назва поля_1

Назва поля_2

...

Назва поля_n

запис_1

атрибут11

атрибут12

...

атрибут1n

запис_2

атрибут11

атрибут22

...

атрибут2n

...

...

...

...

...

запис­_k

атрибутk1

атрибутk2

...

атрибутkn

Для структуризації інформації, розміщення її в таблицях і маніпулювання даними використовуються системи управління базами даних (СУБД). Основні функції СУБД — це визначення даних (опис структури баз даних), обробка даних і управління даними. В даний час налічується більше 50 типів СУБД для персональних комп'ютерів. До найпоширеніших типів СУБД відносяться: MS SQL Server, Oracle, Informix, Sybase, DB2, MS Access тощо.

1) Принципи нормалізації:

    • в кожній таблиці БД не повинно бути полів, що повторюються;

    • в кожній таблиці повинен бути унікальний ідентифікатор (первинний ключ);

    • кожному значенню первинного ключа повинна відповідати достатня інформація про тип сутності або про об’єкт таблиці (наприклад, інформація про успішність, про групу або студентів);

    • зміна значень в полях таблиці не повинна впливати на інформацію в інших полях (крім змін в полях ключа).

2) Види логічного зв’язку.

Зв’язок встановлюється між двома загальними полями (стовбцями) двох таблиць. Існуючі зв’язки з відношенням «один-до-одного», «один-до-багатьох» та «багато-до-багатьох».

Відносини, що можуть існувати між записами двох таблиць:

  • один–до–одного, кожному запису з однієї таблиці відповідає однин запис в іншій таблиці;

  • один–до–багатьох, кожному запису з однієї таблиці відповідає декілька записів  іншої таблиці;

  • багато–до–одного, множині записів з однієї таблиці відповідає один запис в іншій таблиці;

  • багато-до-багатьох, множині записів з однієї таблиці відповідає декілька записів в іншій таблиці.

Тип відношень у зв’язку, що створюється, залежить від способу визначення полів, що зв’язуються:

Відношення «один-до-багатьох» створюється в тому випадку, коли тільки одне з полів є полем первинного ключа або унікального індексу.

Відношення «один-до-одного» створюється в тому випадку, коли обидва полів, що зв’язуються, є ключовими або мають унікальні індекси.

Відношення «багато-до-багатьох» фактично є двома відношеннями «один-до-багатьох» з третьою таблицею, первинний ключ якої складається з полів зовнішнього ключа двох інших таблиць.

3) Ключі

Ключ – це поле (або декілька полів), що додаються до таблиці і дозволяють встановити зв’язок з записами в іншій таблиці. Існують ключі двох типів: первинні та вторинні (або зовнішні).

Первинний ключ – це одно або декілька полів, комбінація значень яких однозначно визначають кожний запис в таблиці. Первинний ключ не допускає значень Null та завжди повинен мати унікальний індекс. Первинний ключ використовується для зв’язування таблиці з зовнішніми ключами і інших таблицях.

Зовнішній (вторинний) ключ - це одно або декілька полів (стовбців) в таблиці, що містить посилання на поле або поля первинного ключа в іншій таблиці. Зовнішній ключ визначає спосіб об’єднання таблиць.

З двох логічно зв’язаних таблиць одну називають таблицею первинного ключа або головною таблицею, а іншу таблицею вторинного (зовнішнього) ключа або підлеглою таблицею. СУБД дозволяють зіставити споріднені записи з обох таблиць і спільно вивести їх у формі, звіті або запиті.

Існує три типи первинних ключів: ключові поля лічильника, простий ключ або складовий ключ.

Поле лічильника (Тип даних «Лічильник»). Тип даних поля в базі даних, в якому для кожного запису, що додається таблицю, в поле автоматично заноситься унікальне числове значення.

Простий ключ. Якщо поле містить унікальні значення, такі як коди або інвентарні номери, то це поле можна визначити як первинний ключ. У якості ключа можна визначити будь-яке поле, що містить дані, якщо це поле не містить значення Null або значення, що повторюються.

Складовий ключ. У випадках, коли неможливо гарантувати унікальність значень кожного поля, існує можливість створити ключ, що складається з декількох полів. Частіше за все така ситуація виникає для таблиці, що використовується для скріплення двох таблиць «багато-до-багатьох».

Якщо виникають утруднення з вибором відповідного типа первинного ключа, то в якості ключа доцільно вибрати поле лічильника.