Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия для студентов.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
103.42 Кб
Скачать

2. Аналіз власного потенціалу з позицій можливості працевлаштування на бажану вакансію.

Наступним кроком стратегії пошуку роботи має стати організація власного тестування, визначення своїх переваг, тобто спроможність студента об’єктивно оцінити наскільки бажане відповідає реальному, попит на ринку праці пропозиціям з боку майбутнього випускника.

З цього дослідження студент буде знати, які вміння цінуються найбільше роботодавцями. Якщо Ви усвідомили невідповідність між попитом ринку праці і тими пропозиціями, що можете надати, необхідно попрацювати над усуненням недоліків. В жодному разі не зневірятися, не опускати руки, а можливо розпочати кар’єру з первинних посад.

Здійснюючи власне тестування необхідно враховувати здібності якими Вас наділила природа і знання, які Ви придбали в університеті, під час виробничої практики, за допомогою додаткового навчання (курси, тренінги) та інше. Студент повинен навчитися розуміти себе: свої цінності, схильності, здібності, особисті якості, стиль життя, який би Вам хотілося вести, і усвідомити взаємозалежність між собою і обраною професією. Спробуйте визначити Ваші сильні сторони і знайти їм застосування в кар'єрі.

Завдання.

1. Оцініть свої конкурентні переваги та недоліки як майбутнього претендента на ринку праці за наступними позиціями: рівень теоретичної підготовки, досвід отриманий в період виробничої практики, спеціальні знання, які висуває роботодавець на даному етапі, особистісні якості, в чому полягає ваша мотивація та інше. Завдання виконайте у формі письмового звіту.

  1. Складання особистого резюме.

Після дослідження ринку праці і власного тестування настав час вибрати роботодавців. Почніть складати список компаній, в яких, на Вашу думку, є перспектива отримати роботу за спеціальністю, обраною Вами.

Коли ви почнете чітко уявляти собі, хто є роботодавцем і які потрібні навички, тоді зможете ефективно адресувати свої резюме про прийом на роботу.

Резюме це найголовніший документ для роботодавця при розгляді кандидатури здобувача на вакансію або набору до кадрового резерву. Візуально воно повинно мати структурований вигляд – основні блоки виділити жирним шрифтом.

Студент, майбутній випускник повинен придбати навички складання особистого резюме. Вашій увазі пропонується структура резюме, яка представлена наступними основними інформаційними блоками.

Слово " резюме " зазвичай не пишеться. По центру напишіть великими жирними літерами (14-16 шрифт) , ваше прізвище, ім'я та по батькові. Такий заголовок допоможе швидко знайти Ваше резюме серед подібних паперів. Самі слова "Прізвище", "Ім'я", "По батькові" не слід писати . Набираючи електронний варіант резюме збережіть його під ім'ям вашого прізвища, імені та по батькові . Ніколи не зберігайте під ім'ям «Резюме ».

Фото розміщується у правому верхньому кутку. Слід підкреслити, що розміщувати в резюме фото - необов'язково. Його рекомендується вставити в тому випадку, коли на Вашу думку, фото допоможе в запрошенні на співбесіду. Фото має бути витримано в діловому стилі, зроблено у відповідній до Вашої посади обстановці, або на нейтральному фоні.

Інформація для контакту. У цьому блоці резюме необхідно надати інформацію, яка дозволить швидко і ефективно зв'язатися з Вами у разі, якщо Вашою кандидатурою зацікавляться і захочуть запросити на співбесіду. Безумовно, найбільш оперативний вид зв'язку це мобільний телефон. Якщо Вам доступні інші засоби зв'язку, наприклад, факс, e - mail, пейджер, ICQ, також вкажіть їх, деталізуючи, по можливості, умови зв'язку з Вами. Пам'ятайте: чим швидше співробітник відділу кар'єри, кадрового агентства, відділу персоналу або відділу кадрів зв'яжеться з Вами, тим більше шансів обійти конкурентів в отриманні роботи.

Особиста інформація: дата народження та сімейний стан.

Мета. Тут слід написати на яку вакансію, сферу діяльності або на отримання якої посади Ви претендуєте (два - три рядки). Назва посади, на яку Ви претендуєте, повинна звучати так, як заявлено у роботодавця. Якщо Ви шукаєте роботу відразу на кілька посад, то складіть під ці вакансії кілька різних резюме.

У пункті мета, крім того, можна вказати Ваші побажання, вимоги до майбутнього місця роботи, розміру заробітної плати.

Освіта вказується в прямій хронологічній послідовності, виключаючи школу. Період навчання (роки), назва вищого навчального закладу, інститут, факультет, спеціальність, освітньо-кваліфікаційний рівень пишуться повністю. Якщо Ви, спочатку закінчили технікум, то варто згадати його, особливо, якщо кваліфікація молодшого спеціаліста пов'язана з вакансією, на яку Ви претендуєте.

У пункті додаткова освіта вкажіть курси, стажування, тренінги, підвищення кваліфікації і т.д.

Після блоку «Освіта» для майбутніх випускників рекомендується в резюме включити блок «Напрямок наукової діяльності». У ньому випускник акцентує увагу на тій області спеціальних профільних предметів, в якій його пізнання особливо глибокі. Студент в університеті веде науково-дослідну роботу, пише курсові проекти, якісь проблеми, пов'язані з майбутньою професією його цікавлять більше, всі ці моменти слід відобразити у цьому блоці резюме. Разом з тим не варто перераховувати назви всіх навчальних курсів, які викладаються в університеті. Однак, якщо вивчений предмет надзвичайно важливий для бажаної позиції, його все ж варто вказати і описати, що дало вивчення даного курсу. Наприклад: у ході курсу отримав глибоке розуміння ... , інтенсивне вивчення таких аспектів, як ... , дозволило краще зрозуміти взаємозв'язок з ... У цьому розділі також варто вказати назву дипломної роботи. Прагніть згадати все, що має хоч якесь відношення до бажаної роботи або виставленої вакансії .

Досвід роботи описується за схемою:

термін роботи (місяць, рік прийому і місяць, рік звільнення);

назва компанії;

напрямок діяльності компанії;

посада;

посадові обов'язки, тобто детально описується, що Ви робили на даному місці роботи;

досягнення.

Особлива історія з тими, у кого цього досвіду немає, його може не бути взагалі або з даної спеціальності. Але навіть, якщо Ви ніде не працювали, спробуйте згадати досвід своїх тимчасових робіт, підробіток, дипломних практик. Студентам, які не мають досвіду роботи, бажано вказувати стажування, виробничу та переддипломну практики, докладаючи характеристики з місць їх проходження.

Таким чином, якщо Вам не вистачає досвіду роботи за фахом, необхідно включити в резюме весь досвід роботи:

виробничу практику на старших курсах

річну роботу

допомогу викладачам у вузі

тимчасову роботу в проектах

волонтерство (можливо, участь в організації конференцій, роботу в громадських або благодійних організаціях).

Досвід роботи прийнято починати з вказівки останнього місця роботи і далі в зворотному хронологічному порядку. Якщо у вас великий досвід роботи і ви не укладетеся в сторінку або дві, вказуйте роботу за останні 10 років або 3 останніх місця роботи. Не переписуйте всю трудову біографію , обмежтеся тим, що має відношення до передбачуваної роботи і посади.

Після кожного місця роботи слід вказувати коротко причину звільнення. Прикладом мотиву звільнення можуть бути - закриття фірми, нестабільне становище фірми на ринку, неповна реалізація власних можливостей.

Знання комп'ютера. У даній частині резюме відбивається рівень володіння комп'ютером (наприклад, досвідчений користувач, просунутий користувач) із зазначенням програм, в яких Ви працювали (Word, Excel, AutoCAD, ArchiCAD, Internet, Outlook). Однак фахівці рекомендують писати: маю досвід складання статистичних даних, зведених таблиць і показових графіків у програмі Excel, в графічній програмі AutoCAD зробив два успішних 3D проекти для групи «Конті».

Фахівці радять не скромничати і розповісти в резюме про свої навички та досягнення, наводячи конкретні приклади і цифри.

У глобальному світі бізнесу володіння хоча б однією іноземною мовою дуже важливо. Причому часто для фахівця необхідна не лише розмовна мова, але і володіння специфічними економічними, технічними, бізнес і діловими термінами. У розділі "іноземні мови" бажано вказати не тільки рівень володіння мовою, але де і як довго Ви її вивчали. При відображенні в резюме рівня знання іноземних мов рекомендується користуватися такими термінами:

Базовий - формальне володіння мовою в обсязі вищого навчального закладу або іншого немовного навчального закладу.

Робочий – означає, що кандидат може висловлюватися іноземною мовою, читати і перекладати спеціальну літературу, в т.ч. і зі словником, працювати з документацією.

Вільно - припускає вільне володіння іноземною мовою.

В окремих випадках, виходячи з кваліфікаційних вимог замовлення , допускається формулювання " В обсязі передбачуваної посади".

Особистісні якості. Вкажіть свої позитивні особистісні якості характеру. Зверніть увагу на ті з них, які можуть бути важливі при роботі в даній галузі або на даній посаді. Для людей без досвіду роботи актуально вказати на здатність і готовність до навчання новому. Намагайтеся не використовувати стандартні формулювання наприклад "комунікабельний і ініціативний". Такі фрази зустрічаються в 90 % резюме і тому ніяк не виділять вас із загальної маси претендентів.

У кожної людини є певні переваги, що допомагають їй в роботі, про них має дізнатися потенційний роботодавець. До особистісних якостей відносяться відповідальність, уважність, пунктуальність, педантичність, вміння працювати на результат, уміння працювати в команді та інше.

Досягнення. Включіть в резюме інформацію про Ваші нагороди та досягнення. Наприклад: виграні гранти, конкурси («Кращий проект» і т.п.), публікації, виборні посади (наприклад, староста курсу), середній бал успішності (якщо він вище 4), участь у заходах (конкурси, конференції, змагання: період - назва, місто проведення, зайняте місце).

Хобі. Можна також вказати свої захоплення та хобі, але перш ніж зробити це, подумайте, з якого боку вони Вас характеризують. Тільки не варто занадто детально розписувати про всі свої захоплення, тому що роботодавця це може відштовхнути. Бажано, щоб Ваше хобі співпало з хобі власника фірми.

Hа цьому закінчується обов'язкова інформація, без якої Ваше резюме навряд чи будуть використовувати за прямим призначенням і починається, хоча і не обов'язкова, але не менш важлива частина. Вам надається можливість вказати додаткові відомості про себе. Водійські права - якої категорії і досвід водіння (рік отримання). Також необхідно вказати чи є особистий автомобіль. Якщо "так", то написати марку машини і рік її випуску.

Можна вказати готовність до відряджень, переїздів, до роботи з ненормованим робочим днем.

Фахівці рекомендують включити в структуру резюме блок рекомендації . Подумайте над тим, хто може дати вам рекомендації. Це може бути або колишній роботодавець, або науковий керівник або викладач. У рекомендації повинні бути вказані Ваші основні досягнення, отримані заохочення та нагороди, позитивні особистісні якості. Звичайно, добре б заздалегідь обговорити дане питання з Вашим попереднім керівництвом і отримати, крім усього іншого, їх письмову рекомендацію.

Можна обмежитися фразою «Рекомендації можуть бути надані за вимогою» або вказати людину, яка може Вас рекомендувати (її ім'я, організацію, в якій вона працює, і займану посаду, контактну інформацію).

Наприкінці резюме необхідно вказати, в який термін Ви готові приступити до роботи.

Якщо Ви знайомі з керівником якоїсь фірми чи підприємства, то покажіть йому своє резюме . Нехай він подивиться його та вкаже Вам слабкі сторони. Така інформація буде для Вас вкрай корисною, можна сказати навіть безцінною.

Направляючи своє резюме потенційному роботодавцю або посереднику, бажано забезпечити його супровідним листом. Добре складений лист привертає до Вас інтерес і є відправною точкою для подальших особистих контактів.

Супровідний лист - це стратегія особистого звернення здобувача до роботодавця для того, щоб переконати його в своїх перевагах. Якщо резюме діє на інформаційному рівні, то супровідний лист повинен діяти на рівні емоцій. Це Ваше звернення до роботодавця з проханням приділити Вам увагу.

Супровідний лист повинен переконати роботодавця уважно прочитати Ваше резюме. В ідеалі - це єдиний пакет документів, мета яких - досягти особистої зустрічі з роботодавцем.

Такий лист дозволяє оцінити Вашу здатність спілкуватися, в конкретному випадку - вміння висловлювати свої думки на папері і правильно оформляти ділову переписку. Супровідний лист повинен відповідати загальноприйнятому стандарту .

Структура листа приблизно така:

• звернення до конкретної людини, яка відповідає за прийом співробітників;

• вказівка позиції, на яку претендуєте;

• повідомлення про джерело вакансії;

• чому вакансія зацікавила Вас;

• що виграє фірма, якщо візьме Вас на роботу;

• прохання про інтерв'ю з вказівкою, як краще зв'язатися;

• подяка за увагу і надія на швидку відповідь.

Завдання.

1. Підготуйте особисте резюме у паперовому і електронному варіантах на диску, надайте їх у файлі.

2. Розмістіть резюме на сайті університету.

  1. Співбесіда є основним методом оцінки та відбору кадрів. Запрошення на співбесіду, тобто на зустріч з роботодавцем, можна сприймати як запрошення на переговори з укладення угоди. Ви пропонуєте скористатися товаром, який у вас є, тобто продати свої знання, уміння, навички, компетенції за відповідну винагороду, а роботодавець у праві купити їх у Вас або у одного з Ваших конкурентів, якщо Ваші доводи будуть не переконливі.

Головна мета перед тим, як іти на співбесіду - дізнатися все про підприємство і з якими проблемами Вам доведеться зіткнутися, якщо Ви отримаєте бажану вакансію. Потрібно продумати які переваги отримає роботодавець, якщо візьме Вас на роботу, тому заздалегідь підготуйте відповіді на можливі запитання. На пропозицію розповісти про себе потрібно видати підготовлену про себе презентацію, адаптовану під потреби конкретного роботодавця. Намагайтеся переконати співрозмовника, що саме Ви той фахівець, якого він шукає.

Ретельна підготовка до співбесіди має особливе значення для досягнення успіху. Ваш успіх або неуспіх при проходженні інтерв'ю залежить, по-перше , від Ваших професійних якостей (освіта, досвід, кваліфікація тощо), по-друге , від того, як Ви проявите себе на співбесіді як особистість. До кожної нової співбесіди потрібно спеціально готуватися. Слід підкреслити свою зацікавленість в даній роботі. При цьому роботодавець повинен не тільки бачити гаряче бажання отримати посаду, а й розуміти вашу мотивацію.

Багато організацій використовують стандартну схему проведення інтерв'ю, в основі якої лежить типова форма, що містить фіксований набір питань до кандидата.

Кожна співбесіда - це практика. Ви зустрічаєтеся з цікавими людьми і дізнаєтесь багато нових вимог, які можуть пред'являтися до працівника Вашої кваліфікації, відпрацьовуєте майстерність.

Навіть якщо співбесіда не досягла бажаного успіху, спробуйте запитати – «Мені здається Ви вже прийняли рішення, причому не на мою користь. Ви не можете пояснити в чому була моя основна помилка?»

Завдання.

1. Оскільки більшість організацій використовують стандартну схему проведення інтерв'ю, в основі якої лежить типова форма, що містить фіксований набір питань до кандидата, то Вам варто запропонувати на них відповіді. Заповніть пропоновану таблицю.

Питання роботодавця

Ваші відповіді

1

15

  1. Підготуйте Ваші питання до роботодавця на прикладі однієї вакансії конкретного підприємства (10 питань)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]