Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД+ГО_ практикум Толстых,Васильев.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.08 Mб
Скачать

Контрольні питання

1. Що називають хімічно небезпечним об'єктом?

2. Яку речовину називають ХНР?

3. У чому характерна особливість середньодобовою гранично допустимій концентрації?

4. Які вимоги до гранично допустимої концентрації робочої зони?

5. Дайте визначення токсодозі і всім її підкласам.

6. Що називають хімічним зараженням?

7. У чому полягає різниця між осередком хімічного ураження і зоною хімічного зараження?

8. Що таке глибина зараження і глибина розповсюдження?

9. Що мають на увазі під тривалістю хімічного зараження?

10. Яким чином утворюються первинна і вторинна хмара ХНР?

11. У чому сенс поняття – «еквівалентна кількість ХНР»?

12. Дайте визначення терміну «площа можливого зараження ХНР».

13. Які критерії підбору речовин в групу ХНР?

14. Дайте визначення КМІО і назвіть його підкласи.

15. Опишіть негативні дії ХНР на організм людини.

16 Для яких цілей призначений прилад ГХ-М?

17 Пояснити устрій ГХ-М.

18. Продемонструвати порядок визначення концентрації хімічних речовин у повітрі.

Рис. 1 - Аспіратор типу ГХ-М (АМ-5) (у розрізі)

1 - сильфон; 2 - пружини; 3 - пристосування для обламування кінців індикаторних трубок; 4 - гумова трубка - гніздо для приєднання індикаторної трубки до сильфона; 5 - клапан виходу повітря із сильфона при його стисненні; 6 - решітки обмежники ходу сильфона; 7 - захисний фільтр від засмічення внутрішньої частини сильфона.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 3

ЗАХИСТ ЛЮДИНИ В ПОБУТОВИХ УМОВАХ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

До небезпечних факторів впливу навколишнього середовища відносяться, насамперед, НС природного і техногенного характеру. З огляду на широке різноманіття вражаючих факторів доцільно зупинитися на методах захисту від тих, які характерні для нашого регіону проживання.

По ступені хімізації промисловості Донецька область посідає перше місце в Україні. Тому небезпека виникнення техногенної НС, у першу чергу, пов'язана з викидом (розливом) хімічно небезпечних речовин (ХНР) у навколишнє середовище. У світі цього потрібно вміти захистити себе й оточення від впливу ХНР. Необхідно прийняти до відома декілька правил.

1. Як підготуватися до хімічної аварії

Уточнити, чи перебуває поблизу місця Вашого проживання або роботи хімічно небезпечний об'єкт (ХНО). Якщо так, то ознайомтеся із властивостями, прикмітними ознаками і потенційною небезпекою ХНР, наявних на даному об'єкті. Запам'ятайте характерні риси сигналу оповіщення населення про аварії «Увага всім!» (виття сирен і переривчасті гудки підприємств), порядок дій при його одержанні, правила герметизації приміщення, захисту продовольства та води. Виготовте і зберігайте в доступному місці ватно-марлеві пов'язки для себе і членів родини, а також пам'ятку про дії населення при аварії на хімічно небезпечному об'єкті. При можливості придбайте протигази з коробками, що захищають від відповідних видів ХНР.

2. Як діяти при хімічній аварії

Населення, що проживає поблизу ХНО, при аваріях з викидом ХНР, почувши сигнали оповіщення по радіо (телебаченню) та іншим способом, повинне надягти протигази. При сигналі «Увага всім!» включити радіоприймач і телевізор для одержання достовірної інформації про аварію та рекомендовані дії. Закрити вікна і кватирки, відключити електронагрівальні та інші побутові прилади за допомогою спільного вимикача (гази й пари можуть виявитися вибухонебезпечними), вимкнути газ, погасити вогонь у печах. Надягти гумові чоботи, плащ, одягти дітей, взяти документи, необхідні теплі речі, тридобовий запас продуктів, що не псуються, сповістити сусідів і швидко, але без паніки виходити із зони можливого зараження перпендикулярно напрямку вітру, на відстань не менш 1,5 км від попереднього місця перебування, до одержання подальших розпоряджень.

Для захисту органів дихання використати протигаз, а при його відсутності - ватно-марлеву пов'язку або підручні вироби із тканини, змочені у воді, 2-5% розчині харчової соди (для захисту від хлору), 2% розчині лимонної або оцтової кислоти (для захисту від аміаку). Для захисту органів дихання можна використати і вироби із тканини, змочені водою, хутряні та ватяні частини одягу. При закритті ними органів дихання, знижується кількість вдихуваних газів, а, отже, і вага ураження. При відсутності засобів захисту, укриттів або якщо немає можливості вийти з району аварії, необхідно залишитися вдома.

Щільно закрити вікна, двері, вентиляційні отвори, димоходи і т.д. Наявні в них щілини заклеїти папером або скотчем. Вхідні двері зашторити, використовуючи щільний матеріал або ковдру. По можливості укритися у ванні або туалеті, тому що ці приміщення не мають зовнішніх стін, завісивши двері вологим простирадлом. Варто також пам'ятати, що при поширенні ХНР легше або важче повітря доцільно перебувати на нижніх або верхніх поверхах будинку відповідно.

У зоні хімічного зараження необхідно строго дотримуватися наступних правил:

- уникати перебування на повітрі;

- при влученні під безпосередній вплив газу або рідини, треба прикрити ніс і рот носовою хусткою, шарфом і т.п., щоб очистити вдихуване повітря;

- якщо неможливо повернутися додому, спробувати знайти яке-небудь закрите або захищене приміщення;

- виходити з району зараження необхідно по підвищених місцях (при ХНР важче повітря, наприклад хлор) або по низинах (при ХНР легше повітря, наприклад аміак) у напрямку, перпендикулярному вітру.

- рухатися швидко, але не бігти та не піднімати пил, не тулитися до будинків і не доторкатися до навколишніх предметів, не наступати на рідини, краплі, або порошкоподібні розсипи невідомих речовин, що зустрічаються на шляху, не знімати, до розпорядження, засобів захисту;

- при виявленні крапель ХНР на шкірі, одязі, взутті, засобах індивідуального захисту зняти їх тампоном вати, папером або носовою хусткою;

- по можливості надати допомогу постраждалим дітям, старим, не здатним рухатися самостійно;

- після виходу із зони зараження необхідно пройти санітарну обробку. Постраждалі звертаються в медичні установи для визначення ступеня поразки та проведення профілактичних і лікувальних заходів.

Про усунення небезпеки хімічної поразки та про порядок подальших дій населення оповіщається штабами ЦЗ або органами міліції. У всіх випадках вхід у житлові, виробничі та інші приміщення дозволяється тільки після контрольної перевірки змісту ХНР у повітрі.

При аваріях на залізничних і автомобільних магістралях, пов'язаних із транспортуванням ХНР, небезпечна зона встановлюється в радіусі 200 м від місця аварії. Наближатися до цієї зони й входити в неї категорично заборонено.

3. Як діяти після хімічної аварії

Вхід у будинки дозволяється тільки після контрольної перевірки змісту в них ХНР. При підозрі на ураження ХНР виключити будь-які фізичні навантаження, прийняти рясне питво (молоко, чай) і негайно звернутися до лікаря. При влученні під безпосередній вплив ХНР з першою нагодою прийняти душ і добре промити частини тіла, найбільш піддані ризику (очі, руки, волосся). Заражений одяг випрати, а при неможливості прання викинути. Зробити ретельне вологе прибирання приміщення.

Утриматися від вживання водопровідної (криничної) води, фруктів і овочів з городу, м'яса худоби і птахів забитих після аварії, до офіційного висновку про їхню безпеку; уникати вживання молока, отриманого після оголошення тривоги, користуватися консервованим або сухим молоком. Безпечно вживати в їжу, консервовані продукти або продукти придбані до початку катастрофи.

Практична частина