Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лекции прядко

.pdf
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.31 Mб
Скачать

Лекція N 8

БУДІВНИЦТВО БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД В РАЙОНАХ ЖАРКОГО КЛІМАТУ

Особливості південних районів:

-довге жарке літо і інтенсивна сонячна радіація;

-підвищена відносна вогкість і легка зима;

- низька вогкість з температурою 50о і холодна зима 30оС.

Під впливом зовнішніх не силових факторів в приміщеннях будівель і споруд створюються дискомфортні умови по технології і працездатності працюючих.

Дискомфортні умови кліматичних факторів в період експлуатації можна виключити повністю, або частково завдяки архітектурно-планувальним та конструктивним рішенням.

Особливості архітектурно-планувальних і конструктивних рішень. При розміщенні об'єктів на місцевості потрібно враховувати природні

умови (рельєф, рослинність, вітер і воду).

Ужарких вологих районах підприємства потрібно розташовувати на підвищеній місцевості, або на північних і південних навітряних схилах місцевості.

Ужарко-сухих районах забудовуються нижні дільниці південно-східних і східних схилів низин.

Найбільш ефективним заходом боротьби з перегрівом об'єктів є правильна орієнтація відносно країн світу і напряму вітру.

Найкращою орієнтацією є напрям повздовжньої осі будівлі схід-захід з

паралельним напрямом потоків вітру, або кутом 45

о

С.

 

 

 

Відстань між будівлями і спорудами повинна бути не менше за 7 висот

будівлі. Ефективною мірою захисту території

 

від перегріву є

зелені

насадження з правильно підібраною висотою і формою крони дерев і чагарників. Площа асфальтових і бетонних доріг, стежин і майданчиків повинна бути мінімальною з максимальним засадженям газонами і квітниками.

Пріоритет в архітектурно-планувальному рішенні промислових підприємств віддається звичайним схемам з максимальним блокуванням і багатоповерховим розташуванням технологічних процесів, активним аераційним профілем з відкритим розміщенням технологічного обладнання.

У будівлях та спорудах, в яких за умовами технологічного процесу потрібна постійність температурно-волого режиму, а також в районах з великими коливаннями зовнішньої температури, зводять стіни з високою мірою теплостійкості, можливість їх аерації зовнішнім повітрям. Площа віконних отворів повинна визначатися по розрахунку із застосуванням теплозахистного скла, стеклоблоків і стеклопакетів, світлозахистних пристроїв. Конструкція покриття повинна бути з утепленням (пінопласт, вермікуліт, шевелін, войлок, скловата, пінополіуретан) з покртием покрівель

спеціальним рубероідом з алюмінієвою фольгою або броньованим шаром. У будівлях з заданим температурно-вологістним режимом застосовуються водонаповнювальні покриття з шаром води 50-100 мм, яка циркулює.

У умовах жаркого клімату аераційні і світло-аераціоні ліхтарі застосовуються з одностороннім вертикальним склінням (наприклад шедовым) або П-образні і зенітні ліхтарі.

Солнцезахистні пристрої.

Солнцезахістні пристрої передбачають з метою знизити витрати на будівництво і експлуатацію пристроїв повітрообміну.

Солнцезахістні пристрої ділять на постійні і тимчасові, які за формою вони можуть бути горизонтальними, вертикальними і комбінованими.

Спосіб затінення скло поверхні приймається з умов орієнтації фасаду, матеріалу стін, форми і розмірів віконних отворів, природних особливостей місцевості.

Горизонтальні пристрої (маркізи, козирки, жалюзі) передбачають на південних фасадах при високому сонцестоянні.

Вертикальні пристрої ( ребра і екрани) передбачають для затінення вікон східних і західних фасадів.

У багатоповерхових будинках на фасадах будь-якої орієнтації застосовують комбіновані (коробчаті) солнцезахистні пристрої.

Всі пристрої рекомендують фарбувати в білий колір. Геометричні параметри солнцестійких пристроїв залежать від геометричної широти і орієнтації світлових прорізів. Див. табл. 1.

Таблиця 1

Затіняючі пристрої

Втримана

Класифікація пристроїв

 

к-ть тепла

 

Козирки

5

Постійні (горизонтальні)

Маркізи

25

Тимчасові

Жалюзі

30

Постійні (горизонтальні)

Фарбування

20-30

Тимчасові

Ребра

35-40

Постійні (вертикальні)

Штори (зовнішні і

30,60

Тимчасові

внутрішні)

 

 

Розсіююче скло

70

Постійні

Лекція N 8а

БУДІВНИЦТВО В РАЙОНАХ КРАЙНЬОЇ ПІВНОЧІ І ВІЧНОМЕРЗЛИХ ГРУНТІВ

Особливості районів:

-густі тумани при температурі 30, -40о, довга зима (від 185 до 205 днів),

коротке літо, сильні вітри (30-40 м/с) і великий річний перепад температур до 100оС;

-вічномерзлий стан грунтів, різка їх структура і стан залягання, поверхневе залягання діяльного шара, що щорічно замерзає зимою і що відтає літом;

-висока відносна вогкість повітря (90%), довгі полярні день і ніч, відсутність ультрафіолетового випромінювання і мале природне освітлення;

-сильні і довгі завірюхи з заметами до 10-15 м і оголення землі;

-велика віддаленість населених пунктів, відсутність будівельної індустрії

і періодичність транспортного зв'язку.

Від поверхні землі вічна мерзлота відділяється діяльним шаром, який замерзає зимою і відтає літом. Таким чином, в діяльному шарі проходять ті ж явища, які мають місце в поверхневих шарах звичайних грунтів, або вони повністю залежать від стану талого шара або структури шарів під діяльним шаром (окремі острівці або лінзи мерзлого або талого грунту).

Будівлі і споруду потрібно розташовувати з умови забезпечення природного освітлення, інсоляції приміщень, виключення снігових заметів і заметів снігу на покриттях будівель. Промислові підприємства розміщують з умови спеціальних архітектурно-планувальних рішень і використання природних огорож (лісових масивів, буераків, русла рік і т.д.).

Схеми розміщення об'єктів показані на мал. 1. Форма об'єктів забудови може мати різний вигляд, але пріоритет потрібно віддати обтічним формам зі спеціальними аэродинамічними пристроями і конструктивними рішеннями снегозахистних пристроїв ( що продувається під статевий простір) паркани, стіни, екрани. Під'їзні шляхи до цехів, входів і виїздів, розміщують в стінах, паралельних напряму вітру або з навітряної сторони.

Методи будівництва на вічномерзлих грунтах

У залежності від природних умов і особливостей будівель приймається один з принципів використання вічномерзлих грунтів:

-принцип 1 - діяльний поверхневий шар використовується в мерзлому стані на весь період експлуатації будівель і споруд завдяки холодному поверху (подполью);

-принцип 2 - грунти діяльного шара використовують в відпаяному, або відтаючому стані.

Для збереження грунтів в мерзлому стані передбачають не опалювальний перший поверх або холодне під статевий простір, що вентилюється через продухи. Середньорічна температура повинна бути не нижчою за 0о С.

Якщо по технологічній схемі не можливо передбачити не опалювальний поверх, передбачають охолоджуючі канали або труби на рівні літнього відтавання з засипкою піском, щебенем або шлаком, підключення до фреонових або аміачних агрегатів.

Якщо термічний шар підсипок забезпечує розрахункову температуру в природному стані, пристрої не передбачають.

Об'ємно-планувальні і конструктивні рішення

При забудовах північних районів перевагу потрібно віддавати багатоповерховим будівлям і спорудам з максимальним їх блокуванням, і одноповерховим з великою сіткою, або ячейковою схемою.

Приміщення з мокрим процесом потрібно розміщувати в середині, з шкідливими викидами (пилу, газу, диму) по зовнішній зоні з підвітряної сторони.

Пічі і агрегати, які виділяють тепло, встановлюють на перекриттях або окремих, непов'язаних з несучими конструкціями фундаменту.

У будівлях, які споруджуються за 1 принципом будівництва не треба передбачати підвали і цокольні поверхи, підземні канали і галереї. Якщо вони передбачені по технології, то їх гидро і термоізолюють.

Покриття будівель і споруд повинні бути плоскими або криволінійними з напрямом схилів перпендикулярно напряму вітру.

Входи в опалювальні будівлі утворять подвійними тамбурами, ворота передбачають підіймальними або горизонтальними розсувними.

При будівництві будівель і споруд в північних районах застосовують конструктивні елементи з високим ступенем заводської готовності.

При будівництві будівель за 1 принципом їх конструкції проектують незалежно від деформації грунтів.

При будівництві за 2 принципом конструкції передбачають з розрахунку на можливі деформації грунту у відталому або відтаючому станах.

Для забезпечення довговічності в експлуатаційний період застосовують:

-жорстку конструктивну конструктивну схему, яка забезпечує рівномірність деформацій;

-податливу (гнучку) конструктивну схему, в якій взаємні зміщення елементів в маршах не впливають на стійкість і несучі характеристики;

-розрізки осадочними швами на тому, що відсікав (блоки) для жорстких схем 24:42 м, для податливих (гнучких) схем через 30:60 м;

-в жорстких конструктивних схемах потрібно передбачати симетричне розташування подовжніх і поперечних стін відносно головних осей будівлі з рівномірним розташуванням отворів і однаковими розмірами; поэтажним розміщенням поясів, армуванням простінків і кутів кам'яних стін, жорсткий зв'язок всіх конструктивних елементів, стовпчаті фундаменти та збірні палі;

-в гнучких конструктивних схемах потрібно передбачати конструкції з мінімальною жорстокістю на зріз і на зсув у вертикальній площині; передбачати перекриття і покриття у вигляді жорстких горизонтальних діафрагм і шарнірним рішенням з'єднання елементів покриття з колонами, стрічкові фундаменти і фундаменти у вигляді плит або столбчаті; розрізні подкранові балки з можливістю рихтування по висоті.

Лекція 9

"БУДІВНИЦТВО В УМОВАХ ГІРСЬКИХ ПІДРОБОК ТА НА ПРОСІДАЮЧИХИХ ГРУНТАХ"

Конструкції будівель і споруд для особливих умов будівництва (терени, що підроблюються, просідаючі ґрунти).ог

Терени основних вугільних басейнів України густо населені промисловими підприємствами. Значна частина вугільних запасів знаходиться під містами і промисловими комплексами. Консервація цих запасів може привести до зниження виробничих потужностей і скорочення термінів служби шахт. Це викликає необхідність забезпечити, з однієї сторони, найбільш повну виїмку вугілля під забудованими теренами, а з іншою - збереження і нормальну експлуатацію будівель, споруд і комунікацій, що знаходяться на поверхні.

При розробці вугільних пластів навіть на великих глибинах земна поверхня деформується, внаслідок чого зазнають деформацій або руйнувань будівель і споруд, розташованих над гірськими виробками. Для запобігання цим явищам застосовують три типи заходів захисту:

-організаційні;

-конструктивні;

-гірничотехнічні;

Організаційні - узгодження у часі планів гірничих і будівельних робіт, коли гірські роботи випереджають будівельні, як би підготовлюючи для забудови підроблені терени, що закінчилися процесами здвиження земної поверхні. Гірські роботи повинні максимально випереджати потоки будівельних робіт для того, щоб будівлі і споруди зводити взагалі без застосування конструктивних заходів захисту:

Конструктивні заходи захисту - застосовують у всіх випадках, коли під майданчиком, що забудовується, планується виїмка вугільних пластів.

Горно-технічні заходи захисту - застосовують у тих випадках, коли нормальна експлуатація будівель і споруд не може бути забезпечена з допомогою конструктивних заходів захисту. До них відносять: залишення вугільних масивів під будівлями і спорудами; закладення виробленого простору; застосування систем розробки вугілля, які сприяють рівномірному зсуву гірських порід.

Найбільш ефективні результати можуть бути отримані тільки шляхом комплексного підходу до вибору заходів захисту будівель і споруд з обліком економічних, естетичних, соціальних і правових чинників.

Деформації земної поверхні від впливу гірських виробок.

Виїмка вугілля в надрах спричиняє пересування товщі порід. Процес їх деформування розповсюджується до земної поверхні.