Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2408 Чернышов Водоотв.промпредприятий укр..doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
13.9 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Донбаська національна академія будівництва й архітектури

Кафедра “Водопостачання, водовідведення і охорона водних ресурсів”

Конспект лекцій

з дисципліни

«ВОДОВІДВЕДЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ»

(для студентів спеціальності «Водопостачання і водовідведення»)

коду 2408

Склав: ЧЕРНИШЕВ В.М.

Затверджено на засіданні кафедри

“Водопостачання, водовідведення й

охорона водних ресурсів”

ПРОТОКОЛ №4 від 28.10.2009 р.

Зав. кафедрою Нездоймінов В. І.

Макіївка 2009 р

ЛЕКЦІЯ 1

1. Основні напрямки в скороченні скидання забруднень з промисловими стічними водами.

Питання охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів, у тому числі санітарний стан водойм, є одним з найважливіших аспектів соціально-економічного розвитку будь-якої країни. Розвиток промисловості, зв'язаний з утворенням тієї чи іншої кількості стічних вод, викликає необхідність у запобіганні негативного їхнього впливу на водойми. Основними напрямками в рішенні проблеми охорони водойм від забруднення виробничими стічними водами є максимальне скорочення відходів, утрат сировини і готової продукції, що скидаються зі стічними водами, а також максимальне скорочення кількості стічних вод.

Утрати сировини і готової продукції зі стічними водами можуть бути зменшені за рахунок:

- Удосконалювання технологічних процесів виробництва;

- Регенерації коштовних речовин зі стічних вод і підвищенні ступеня їхнього очищення.

Кількість стічних вод, що скидаються, може бути знижене шляхом упровадження наступних заходів:

  • повторного використання відпрацьованої води в технологічних процесах виробництва;

  • оборотного водопостачання і безстічних систем;

  • заміни багатоводних технологічних операцій на маловодні і безводні.

Надзвичайно різноманітні по складу, властивостям і витратам стічні води промислових підприємств вимагають специфічних методів і споруджень по їх транспортуванню, а також локальному, попередньому і повному очищенню. Дійсний курс лекцій охоплює питання складу виробничих стічних вод, особливостей прибудую водовідведніх мереж на промислових підприємствах, методів очищення стічних вод, конструкцій пристроїв і споруджень, застосовуваних для очищення стічних вод і обробки опадів.

2. Склад стічних вод промислових підприємств.

Стічні води, що відводяться з території промислового підприємства можуть бути розділені на виробничі, побутові й атмосферні.

Виробничі стічні води у свою чергу поділяються на виробничі, що утворяться в результаті основних технологічних процесів, стоки від допоміжного й охолоджуваного устаткування, а також стоки підсобних цехів і цехів обслуговування. Виробничі стічні води основних технологічних процесів звичайно сильно забруднені і мають значні витрати. У формуванні складу цих стічних вод велике значення має вид оброблюваної сировини. Так, наприклад, основним забруднюючим компонентом стічних вод на нафтовидобувних і нафтопереробних підприємствах є нафта, на рудозбагачувальних фабриках - руда, на м'ясокомбінатах жири, і інші відходи м'яса, на целюлозопапірових фабриках - целюлозні волокна і т.д.

Стічні води від допоміжного й охолоджуваного устаткування мають великі витрати, мало забруднені і можуть бути віднесені до умовно чистих стічних вод.

Стічні води підсобних цехів і цехів обслуговування, як правило, мають невеликі витрати, але сильно забруднені.

Побутові стічні води утворяться від санітарних вузлів виробничих, побутових і адміністративних будинків, а також душових установок, що маються на промислових підприємствах. Склад цих стічних вод аналогічний складу господарсько-фекальних стічних вод від населених пунктів.

Атмосферні (дощові) утворяться під година танення снігу і випадання дощу. У складі стічних вод, крім традиційних забруднень, можуть бути присутнім речовини, що використовуються в технології виробництва, що попадають на територію підприємств у результаті випадкових утрат, розливів і аварій.