Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробнича база будивництва метод указания 9 семестр.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донбаська НАЦІОНАЛЬНА академія будівництва і архітектури

Кафедра технологій будівельних матеріалів, виробів та автомобільних доріг

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до проведення практичних занять з дисципліни «Виробнича база будівництва» (для студентів всіх форм навчання і спеціальностей)

ЗАТВЕРДЖЕНО ЗАТВЕРДЖЕНО на засіданні науково-методичної ради на засіданні кафедри ТБМ та АД

Протокол № 5 від 25.11.2008 р. Протокол № 4 від 21.11.2008 р.

Макіївка, ДонНАБА, 2009

УДК 69.083.75/78

Методичні вказівки до виконання практичних занять з дисципліни «Виробнича база будівництва» (для студентів спеціальностей 7.092104 «Технологія будівельних конструкцій, виробів і матеріалів» 7.092105 «Автомобільні дороги та аеродроми» денної форми навчання) / Укладачі: В.Г. Вешневська, В.М. Губар. – Макіївка: ДонНАБА, 2008 – 47 с.

Подані цілі і задачі практичних занять, питання, що розглядаються на заняттях, індивідуальні завдання студентам і вказівки до виконання завдань. Розробки виконані на основі «Освітньо-професійної програми щодо вищої освіти за професійним напрямком «Будівництво» Міністерства освіти України».

Укладачі: В.Г. Вешневська, доцент В.М. Губар, доцент

Рецензент:

Відповідальний за випуск: М.М. Зайченко

Комп’ютерна верстка:

Загальні вказівки

Згідно з навчальним планом і робочою програмою курсу “Виробнича база будівництва” студенти виконують практичні роботи.

Мета практичних робіт – закріпити знання, набуті при вивченні теоретичної частини курсу. При підготовці до них студенти повинні вивчити конспекти лекцій та рекомендовану літературу.

Звіт про кожну роботу, що кожен студент має оформляти індивідуально, включає теоретичні відомості, а також розрахунки і отримані результати, їх аналіз і висновки.

Практична робота №1 розрахунок потужності підприємства виробничої бази (до забезпечення будівництва бетоном)

1. Мета заняття: ознайомитися зі складом виробництва по забезпеченню будівництва бетоном та навчитися розраховувати його потужність.

2. Зміст заняття

Вивчити з допомогою літературних джерел [1-4] склад підприємства виробничої бази по забезпеченню будівництва бетоном. Ознайомитись з обладнанням виробничої бази і її технічним забезпеченням.

3. Вихідні дані

3.1. Записати номер своєї залікової книжки.

3.2. Шифром до завдання є три останні цифри номера залікової книжки. Вихідні дані вибирати за табл.1 і табл.2. Для цього переписати “шапку” табл.1 і вписати дані, що відповідні номеру своєї залікової книжки. Таким чином обробити дані із табл.2.

3.3. Цемент завозиться залізничним транспортом і розвантажується в банки-силоси. Розрахунок транспорту не виконувати, а для зберігання підібрати місткість і кількість банок-силосів [3, C.53].

4. Ход розрахунків.

4.1. Визначити сумарну місячну потребу у бетоні до заданого місця роботи складанням потреби, що міститься в завданні будови в м3/місяць

Определить суммарную месячную потребность в бетоне до заданного места работы составлением потребности, содержащейся в задании строения в м3/месяц (табл.2).

4.2. Перейти від місячної потреби у бетоні до змінної (Пзм) за формулою (1) і годинної (Пг) за формулою (2):

, м3/зм (1)

, м3/год (2)

де Пм-ць – місячна (найбільша) потреба будівництва у бетоні;

nм-ць – кількість робочих днів, що міститься в місяці;

nз – кількість змін за добу;

tзм – довготривалість зміни (8 годин);

К1 і К2 – відповідно коефіцієнти переходу від місячної потреби у бетоні до змінної (К1=0,85) і від змінної до погодинної (К2=0,9).

4.3 Виходячи із погодинної потреби у бетоні, підбираємо вид і продуктивність бетонозмішувача, що має бути на бетонному заводі (табл.3.). При необхідності можна встановити два бетонозмішувача.

4.4. Виходячи із змінної потреби у бетоні, встановлюючи марки бетону, визначити змінну потребу у бетонного заводу у цементі і інертних. Орієнтовано витрата цементу і інертних на м3 бетону наводиться у табл.4.

4.5. Приймаючи до уваги тип покриття шляхів до об’єкту і рухомість бетонної суміші, користуючись табл.5, вибрати вид транспортного засобу щодо доставки бетонної суміші до об’єктів (автобетоновозів чи самоскид), а користуючись табл. 6, вибрати марку транспортного засобу.

4.6. Необхідне число автотранспортних засобів щодо безперебійного постачання бетонної суміші із заводу до будівничого об’єкту визначається за формулою:

, (3)

де Т1 – тривалість завантаження транспортного засобу; визначається за кількістю замісів, що вивантажуються до кузова транспортного засобу. Термін замішування замісу прийняти 1-3 хв., загальний термін завантаження бетонозмішувача та вивантаження – 1 хв.;

Т2 – термін перебування транспортного засобу в дорозі, визначається за формулою:

, (4)

Швидкість транспортування прийняти для м’якого покриття – 15 км/год, для жорсткого – 30 км/год;

Т3 – термін маневрування автотранспорту прийняти 2-5 хв.;

Т4 – термін вивантаження бетону з автотранспортного засобу на об’єкті. Прийняти для самоскидів, що мають ємність кузова до 3 м3 – 6 хв., а що мають ємність більшу за 3 м3 – 10 хв., для автобетоновоза – 3 хв.;

Т5 – тривалість укладання і ущільнення бетонної суміші в конструкцію визначити за формулою:

, хв. (5)

де Vт – об’єм бетонної суміші, що привозиться одним транспортним засобом, м3;

І – інтенсивність укладання і ущільнення бетонної суміші; м3/год. Прийняти за формулою:

, м3/год (6)