Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
финансы Осапіщев.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

Тема 11

надлімітні обсяги викидів, скидів забруднювальних речовин та розміщення відходів збір обчислюється і сплачується у п'я­тикратному розмірі.

Суми збору за викиди стаціонарними джерелами забруднен­ня обчислюються платниками самостійно щокварталу нарос­таючим підсумком з початку року як добуток затверджених лімітів, фактичних обсягів видатків, нормативів збору, кори­гувальних коефіцієнтів. Загальна сума збору визначається як сума збору в межах ліміту і за понадлімітні викиди з ураху­ванням названих чинників.

Кошти Фонду використовуються в межах бюджетних про­грам, визначених законодавством, згідно з кошторисами до­ходів і видатків, які затверджуються Міністерством екології та природних ресурсів за погодженням з Міністерством фінан­сів. Переліки природоохоронних заходів у межах бюджетних програм Фонду погоджуються Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства екології та природних ресурсів.

До 10 % коштів Фонду може резервуватися для здійснення непередбачених випадків, пов'язаних з природоохоронною діяльністю, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту Державного бюджету України.

Враховуючи техногенне навантаження на природне середо­вище в Україні, що перевищує аналогічний показник розви­нутих країн у 4—5 разів, КМУ розширив базу оподаткування. Окрім податків за спеціальне використання водних та лісових ресурсів введено збір за спеціальне використання надр для видобутку корисних копалин; збір за спеціальне використан­ня диких тварин; річкових та інших водних живих ресурсів.

Фонд формується за рахунок:

  • частини зборів за використання природних ресурсів, розмір яких визначається Верховною Радою України;

  • ЗО % зборів за забруднення навколишнього природного середовища;

  • добровільних внесків підприємств, установ, організацій» громадян та інших надходжень.

Розподіл коштів Фонду здійснює Кабінет Міністрів України-

260

державні цільові фонди

11.2. Характеристика загальнодержавних позабюджетних фондів, що створені в Україні

Позабюджетні фонди — це кошти держави, що мають цільо­ве призначення і не включаються до державного бюджету, перебувають у розпорядженні центральних і місцевих органів влади і є складовою фінансових ресурсів місцевого рівня. До позабюджетних фондів належать: Пенсійний фонд, Фонд со­ціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд соціального страхування на випадок безробіття, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на вироб­ництві і професійних захворювань, що спричинили собою втра­ту працездатності.

Пенсійний фонд. Фонд є центральним органом виконавчої влади, що здійснює керівництво та управління солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного стра­хування; проводить збирання, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та готує документи для їх виплати; здійснює виплати допомоги на поховання; контролює цільове використання коштів.

Пенсійний фонд було створено у січні 1992 p., а з серпня 2003 р. Закон України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачає перетворення Пенсійного фонду у самоврядну неприбуткову організацію, яка організо­вує та здійснює свою діяльність на підставі статуту, що за­тверджується його правлінням.

Основними завданнями Пенсійного фонду України є:

  1. забезпечення фінансування витрат на виплату пенсій відповідно до законів України;

  2. збирання та акумуляція внесків, призначених для пен­сійного забезпечення і виплати допомоги;

  3. розширення відновлення засобів Пенсійного фонду Укра­ди на основі принципів самофінансування;

  4. участь у фінансуванні програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів та інших категорій населення й у стра­хуванні здоров'я пенсіонерів через страхові компанії;

  5. організація міжнародного співробітництва у сфері пен-Сіиного забезпечення;

261