Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обладнання підприємств торгівлі / 35Обладнання_п_дприємствКЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
221
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
771.58 Кб
Скачать

Тема 6. Підйомно-транспортне обладнання

  1. Класифікація підйомно-транспортного обладнання.

  2. Будова, принцип дії та правила експлуатації вантажопідйомних машин.

  3. Будова, принцип дії та правила експлуатації транспортуючих машин.

  4. Будова, принцип дії та правила експлуатації вантажно-розвантажувальних машин.

  5. Вимоги до підйомно-транспортного обладнання.

  6. Вибір типу підйомно-транспортного обладнання.

7. Будова, принцип дії та правила експлуатації електроталей і лебідок, конвеєрів та електричних возиків.

Класифікація підйомно-транспортного обладнання.

Підйомно-транспортне устаткування класифікують за такими ознаками:

- за характером переміщення вантажів - періодичної і беззупинної дії. Устаткування періодичної дії (візки, ліфти й ін.) працює за принципом поперемінно-зворотньої дії: в однім напрямку з вантажем, у зваоротньому - без вантажу. Навантаження і розвантаження цього устаткування проводяться під час припинення дії. Устаткування беззупинної дії (конвеєри стрічкові, пластинчасті) переміщає вантажі беззупинним потоком або з незначними інтервалами;

- за видом енергії, що призводить устаткування в дію: ручної дії, з електроприводом, гравітаційне. Устаткування ручної дії (ручні візки, ручні талі й ін.) застосовують для переміщення вантажів на невеличкі відстані. Устаткування з електричним приводом підключається до електричної мережі або акумуляторних батарей. Гравітаційне устаткування (похилі спуски, роликові конвеєри) має похилу поверхню, по якій вантажі згортаються під дією власної ваги;

- за основним функціональним призначенням: транспортуюче, вантажопідйомне і вантажно-розвантажувальне. Основною функцією транспортуючого устаткування (ручних і електричних візків, конвеєрів) вважається горизонтальне і похиле переміщення вантажів. Вантажопідйомне устаткування (вантажні ліфти, підіймачі, електроталі й інші) застосовують в основному для підняття й опускання вантажів. Окремі види цього устаткування здійснюють горизонтальне переміщення, штабелювання вантажів і вантажно-розвантажувальні роботи. У вантажно-розвантажувального устаткування (електронавантажувачів, електроштабелерів) основними функціями є . навантаження різноманітних вантажів на транспортні засоби (автомашини, вагони) і їхнє розвантаження; крім того, їх використовують для переміщення і штабелювання вантажів;

- за ступінню рухливості - стаціонарне, установлене нерухомо в помешканні або поза ним; пересувне з обмеженим переміщенням у межах складського помешкання (кранштабелер, електроталь) і самохідне з необмеженим переміщенням (електровозики, електронавантажувачі).

Будова, принцип дії та правила експлуатації вантажопідйомних машин.

На підприємствах торгівлі для механізації операцій підйому й опускання вантажів застосовують вантажопідйомні машини.

Вантажопідйомні машини є машинами циклічної (періодичної) дії. У їхньому робочому циклі періоди дії перемежовуються з паузами. У групу вантажопідйомних машин входять електричні лебідки і талі, вантажні ліфти і підіймачі, вантажопідйомні крани.

Вантажні ліфти і підіймачі. Для механізації підйомно-транспортних робіт на складах і в магазинах, які мають декілька поверхів і підвальні помешкання, застосовують вантажні ліфти і підіймачі.

Вантажний ліфт - це стаціонарний вантажний підйомник, призначений для вертикального переміщення вантажів у кабіні або на платформі. Вантажний ліфт складається з кабіни або платформи, піднімальної лебідки, електропривода і шахты з вертикальними направляючими сталевими брусами. Підйом кабіни (платформи) здійснюється електролебідкою (електроталлю), установленою над шахтою (при верхньому розташуванні приводу). Маса кабіни (платформи) і частина маси вантажу врівноважуються противагою, підвішеною на канаті збоку шахти. Над шахтою розташоване машинне відділення. Тут знаходиться вся основна апаратура (розподільний щит, магнітні станції, обмежувач швидкості і т.п.). Насподі шахти розташовуються буфера кабіни і противаги, на які сідає кабіна у випадку її переходу за нижнє робоче положення. У верхній і нижній частинах шахти встановлюються кінцеві вимикачі, що обмежують робочий хід кабіни. На випадок обриву канатів ліфт постачений спеціальним устроєм - ловителем, що захоплює направляючі і заклинює кабіну. Кабіни лифтів-. виготовляють двох типів: непрохідні (з одними дверима) і прохідні (із двома дверима). Ліфти випускають із місцевим керуванням і дистанційним. На підприємствах торгівлі застосовуються вантажні ліфти вантажопідйомністю від 150 до 5000 кг. Швидкість підйомно-вантажних ліфтів від 0,25 до 0,5 м/хв. Розміри кабіни коливаються в межах від 900 х 650 х 1000 мм ^вантажопідйомністю 150кг), до ЗООО.х 4000 х 2400 мм (вантажопідйомністю 5000 кг).

За класифікацією Держтехнагляду вантажні ліфти в залежності від призначення підрозділяють на такі типи: вантажні ліфти, що працюють із провідником; вантажні ліфти, що працюють без провідника; малі вантажні ліфти, що працюють без провідника (вантажопідйомністю до 160кг включно).

Вантажний підіймач - це вантажопідйомний устрій, призначений для підйому вантажів на платформі або в кабіні на визначену висоту, а також у ряді випадків (в залежності від конструкції підіймача) і для переміщення в горизонтальному напрямку. Підіймачі на відміну від вантажних ліфтів мають більш просту конструкцію, зручні в експлуатації. Їх виготовляють різноманітних типів: похилі з вантажною платформою; похилі із саморозвантажними ковшами; вертикальні підіймачі беззупинної дії для штучних вантажів та ін. Підіймач беззупинної дії призначений для підйому штучних вантажів. Він забезпечує піднімання вантажу на висоту від 2,4 до 8,4 м із швидкістю 0,2 м/сек. Вантажна платформа підіймача 800 х 120 мм. Він знаходить застосування на підприємствах роздрібної торгівлі.

Будова, принцип дії та правила експлуатації транспортуючих машин.

Транспортуючі машини (вантажні возики ручної дії та електричні, конвеєри) застосовують для горизонтального і слабконахиленого переміщення сипучих та штучних вантажів на невеличкі відстані в межах одного або декількох, пов'язаних між собою складських помешкань, а також при навантаженні і розвантаженні транспортних засобів.

Вантажні возики - самий простий і поширений засіб малої механізації для горизонтального переміщення вантажів. Візки випускаються з ручним і механічним приводом, вантажопідйомністю від 50 до 3200 кг.

Возики вантажні для тарно-штучного вантажу (ТГ-50) складаєюься зі зварної металевої рами з дерев'яним настилом, передніх спарених поворотних коліс і задніх неповоротних. Ручка візка відкидна, шарнирно прикріплена до осі передніх коліс.

Візок ТГ-125 складається з вантажної платформи, двох поворотних і двох неповоротних коліс на одній осі.

Візок ТГШ-250, необхідний для переміщення діжок та затареного вантажу, має з’ємну металеву платформу. При транспортуванні діжок платформу знімають. На вертикальному стрижні розташований фіксатор для захоплення діжок під час перевезення.

Візок ТГВ-500М із гідравлічним підйомом вил складається з піднімальної рами з вилами, ручного приводу підйому вил, двох спарених передніх поворотних коліс і двох задніх ковзанок. Поворотні колеса пов'язані з водилом. Вили піднімаються плунжерним гідравлічним насосом. Висота підйому вил від рівня долівки 125 мм

Будова, принцип дії та правила експлуатації вантажно-розвантажувальних машин.

Вантажно-розвантажувальні машини призначені для навантаження вантажів на транспортні засоби, розвантаження транспортних засобів, а також для виконання вантажно-розвантажувальних робіт на складах і базах. В залежності від конструктивних особливостей вони поділяються на електричні навантажувачі, електричні штабелери й автомобільні навантажувачі.

Електричні навантажувачі. Електричним навантажувачем називають самохідну універсальну піднімальну транспортну машину, обладнану робочими органами для навантаження, розвантаження і штабелювання вантажів. Основними робочими органами электронавантажувача є вили для піднімання штучних вантажів, ковші для зачерпування і висипання сипучих вантажів, штирі для захоплення вантажів і т.п.

Електронавантажувач має такі основні вузли: кузов машини з рамою; вантажопідйомний. механізм; передній (головний) і задній мости; електродвигун; апаратура керування навантажувачем. Джерелом енергії служить акумуляторна батарея, встановлена в спеціальному ящику в кузові електронавантажувача. Випускають електронавантажувачі на гумовому колісному ході. Четирьохколесна схема ходової частини застосовується на усіх виделкових навантажувачах загального призначення. Вона забезпечує стійкість навантажувача при великій висоті штабелювання і високій швидкості пересування. Триколісна схема застосовується в спеціальних виделкових навантажувачах підвищеної маневреності для роботи у вузьких проходах.

По устрою вантажопідйомника електричні навантажувачі поділяються на фронтальні - з переднім розташуванням вантажопідйомника, і бічні - із бічним розташуванням вантажопідйомника. Випускать електреонавантажувачі вантажопідйомністю від 0,5 до 5 т і висотою підйому вантажу від 1,5м до 4,5 м.

Застосовуються електронавантажувачі на складах тарно-штучних вантажів для виконання вантажно-розвантажувальних робіт і для штабелювання вантажів. Завдяки високій маневреності,, невеличкій масі і малим габаритам електричні навантажувачі з успіхом використовуються для навантаження і розвантаження залізничних вагонів (із заходом у вагон), вантажних бортових автомобілів і автоприцепів. Найбільша продуктивність досягається при вантажно-розвантажувальних роботах із вантажами, покладеними на піддони. Практично електреонавантажувачі є універсальним видом підйомно-транспортного устаткування. Універсальність виделкових електреонавантажувачів досягається використанням швидкозамінних вантажозахватних пристосувань.

Вимоги до підйомно-транспортного обладнання.

Підйомно-транспортні машини повинні відповідати таким вимогам:

  • мати високу продуктивність і мати високий коефіцієнт корисної дії;

  • бути зручними для використання по обслуговуванню стелажів і піддонів;

  • бути легкими в керуванні;

  • мати необхідну конструктивну тривкість, довговічність;

  • бути економічними у виготовленні й експлуатації;

  • відповідати вимогам техніки безпеки.

Вибір типу підйомно-транспортного обладнання.

Від вибору типу підйомно-транспортного обладнання залежить ефективність виконання вантажно-розвантажувальних і транспортно-складських робіт на торговому підприємстві. Для правильного вибору типу обладнання необхідно знати структуру асортименту товарів, властивості та кількість вантажу, види та розміри тари, піддонів, тари-обладнання, схему технологічного процесу, відстань та напрям пересування вантажу, способи та висоту його укладки, розміри, форму та кількість поверхів приміщення, типи та прочність долівок, типи та вантажопідйомність автомашин, продуктивність та економічні показники роботи обладнання, вартість його ремонту та технічного обслуговування, витрати електроенергіі, вартість пересування однієї тони вантажу та ін.

На практиці склалися визначені принципи вибору обладнання. При пересуванні невеликої кількості вантажу на коротку відстань застосовують ручні возики; для пересування тари-обладнання – ручні возики з підйомними вилами, пересувні розвантажувальні прилади, електроштабелери невеликої вантажопідйомності. Для пересування вантажів на відстань 200 м та більше при невеликих вантажопотоках застосовують електровозики, при більших вантажопотоках – електротягачі з прицепними возиками. Електронавантажувачі застосовують на відкритих майданчиках та в просторих приміщеннях з рівною долівкою при пересуванні вантажу на відстань до 100 м та необхідності піднімання вантажу на висоту до 4,5 м. Електроштабелери, крани-штабелери, електроталі необхідні для роботи на складах при пересуванні вантажу на відстань до 40 – 50 м. Підприємства, які мають два та

більше поверхів, застосовують вантажні лифти. При відсутності рампи для розвантажування та навантажування автомашин влаштовують зрівнювальні майданчики та підйомні столи. Стрічкові та пластинчаті конвеєри застосовують для горизонтального пересування великої кількості вантажів, їх штабелювання на невелику висоту та доставки у підвальні приміщення.

Вибір типу підйомно-транспортного обладнання завершується розробкою технологічної схеми механізаціі трудомістких робіт на торговому підприємстві, в яких передбачають послідовність механізаціі вантажно-розвантажувальних та транспортно-складських робіт. Найбільш ефекивними є схеми комплексної механізаціі трудомістких робіт з використовуванням різних типів підйомно-транспортного обладнання.

Необхідну кількість підйомно-транспортного обладнання для магазинів визначають за нормами технічного оснащення. Норми обладнання для продовольчої торгівлі встановлені в залежності від типу магазину (“Універсам”, “Гастроном” і т. д.), площі торгового залу та середньоденного товарообігу. Для непродовольчої торгівлі - в залежності від типу магазину (“Одяг”, “Взуття” і т. д.) та площі торгового залу. Для магазинів, які за своєю спеціалізацією, площею торгового залу та середньоденному товарообігу значно відрізняються від нормативних, кількість підйомно-транспортного обладнання розраховують окремо.

Будова, принцип дії та правила експлуатації електроталей і лебідок, конвеєрів та електричних возиків.

Електричні лебідки і талі. Електрична лебідка - вантажопідйомна машина у вигляді обертового барабана з тяговим органом - сталевим канатом і з приводом від електродвигуна. Розрізняють піднімальні і тягові лебідки. Піднімальні лебідки використовують для вертикального підйому вантажу, тягові лебідки - для горизонтального переміщення вантажу. Тягові лебідки застосовують для укладки в штабеля круглих лісових матеріалів, при розаантаженні круглого лісу з вагонів. Піднімальні підвісні лебідки називають талями, а при наявності в них механізму пересування по підвісним шляхам - пересувними талями. Лебідки з ручним приводом застосовуються як допоміжне устаткування.

Електрична таль – вантажопідйомна машина з електричним приводом і механізмом підйому і горизонтального переміщення. Електроталь складається з трьох основних вузлів: вантажопідйомного механізму, яким керує службовець для підйому й опускання вантажу; ходового візка, до якого подвішується вантажопідйомний механізм; кнопкової станції для керування електроталлю. вантажоподъемный механізм електроталі складається з корпуса, у якому знаходяться вантажний барабан, електродвигун підйому, редуктор піднімального механізму, електромагнітне гальмо, канат, підвіска. Електродвигун підйому умонтований у барабан. Ходовий візок електроталі чотирьохколесний, пристосований для пересування по таврової балке. Головні колеса приводяться в дію від електродвигуна. Електроталь постачається електроенергією від мережі через трьохжильний гнучкий кабель у гумовій ізоляції. Пуск електродвигуна здійснюється магнітними пускачами. Керування електроталлю відбувається за допомогою

кнопкового механізму.

Пересувні електроталі застосовують для виконання вантажопідйомних робіт на складах, на вантажних платформах, під навісами і т.п. Електроталі можуть працювати на відкритому повітрі, але тривала експлуатація їх під безпосереднім впливом дощу і снігу не рекомендується. У цьому випадку для укриття електроталі рекомендується загальний або місцевий навіс.

Електроталі розраховані на висоту підйому вантажу від 4 до 30м, швидкість підйому вантажу від 8 до 10 м/хв, швидкість пересування - 20 м/хв. Електроталі можуть працювати як індивідуальні самохідні вантажопідйомні машини загального призначення, так і застосовуватися на кранах, керованих із кабін, а також у комплексі з підвісними візками.

Конвеєри (транспортери). Конвеєри - це транспортуючі машини беззупинної дії, робочі органи яких дозволяють переміщати сипучі і тарно-штучні вантажі беззупинним потоком. На товарних складах і в магазинах торгівлі конвеєри частіше використовують як транспортні засоби для переміщення: вантажів у горизонтальному напрямку при вантажних і розвантажувальних роботах. Крім того, конвеєри застосовують і для виконання операцій по штабелюванню.

Випускає конвеєри різноманітних типів: стрічкові, пластинчасті, роликові, ковшові й ін. Кожний із цих типів конвеєрів бути стаціонарним і пересувним.

Стрічковий конвеєр є одним із найбільше поширених видів машин. Його основним вантажопересувним і тяговым елементом є замкнута стрічка. Стрічкові конвеєри призначаються для механізації переміщення у горизонтальному і слабкопохиленому напрямку сипучих

Стрічкові конвеєри випускають двох варіантів: із плоскою стрічкою для перемещення штучних вантажів, затаренных у мішки, ящики, коробки, і зі стрічкою, у якій утворюють жолоб для переміщення сипучих вантажів (зерна, солі, картоплі, овочів і т.п.). Випускають конвеєри довжиною від 5 до 15м із шириною стрічки 300-3000 мм. Швидкість пересування стрічки – 1 м/сек; найбільша висота підйому вантажу - від 2,0 до 5,4 м (в залежності від довжини стрічкового конвеєра).

Стрічкові конвеєри успішно застосовуються при навантаженні і розвантаженні залізничних вагонів, автомобілів, судів, а також для горизонтального переміщення вантажів на складах.

Пластинчастий конвеєр – це машина для беззупинного транспортування вантажів,основний вантажопересувний елемент якої складається з окремих пластин, прикріплених до замкнутого тягового елемента. Пластинчасті конвеєри ставляться до механізмів для транспортування тарно-штучних вантажів під кутом до 35 . Їх застосовують при розвантаженні вагонів і автомобілів, спуска і підйому вантажів з одного поверху складу на інший, а також для укладки вантажів у штабеля. Довжина пластинчастих конвеєрів складає від 4 до 40 м, ширина настилу - від 400 до 1600 мм, швидкість прямування ходової частини - від 0,1 до 1,0 м/сек.

Роликовий конвеєр відрізняється від пластинчастого тим, що в нього в якості основного вантажопересувного і тягового устрою застосовується не пластинчаста стрічка, а система роликів, .укріплених на нерухомій рамі, по яким переміщається вантаж у тарі. За принципом дії роликові конвеєри розділяються на приводні і

неприводні. У конвеєрів із приводом ролики обертаються.від приводу, який працює на електричній енергії. Роликові конвеєри, які не мають електричного приводу, віднесені до гравітаційних устроїв.

Роликові конвеєри застосовують при великих і беззупинних складських вантажопотоках для подачі вантажів у зони зберігання і навантаження. Застосування роликових конвеєрів дозволяє підвищити продуктивність штабелюючих машин у зоні зберігання товарів.

Ковшовий конвеєр - конвеєр для транспортування вантажів у ковшах, шарнирно прикріплених до замкнутого тягового елемента, у горизонтальному, вертикальному і похилому напрямках. Застосовується на складах і базах для сипучих вантажів.

Електричні вантажні возики застосовуються для горизонтального і слабопохиленого транспортування вантажів у складських помешканнях і на товарних подвір'ях з рівним твердим покриттям. Випускають електричні візки вантажопідйомністю від 125 до 2000 кг. Швидкість пересування возиків із вантажем 16-18 км/ч, без вантажу-20-22 км/ч. Електричні возики працюють на електричній енергії акумуляторної батареї, установленої на самому возику. Вантажні платформи електричних возиків двох типів: під’ємні (до 100 мм) і непід'ємні (нерухомі).

Електричні возики з нерухомою платформою мають зварну раму зі знімним настилом із листів рифленої стали, призначеним для укладки вантажів. Електричні візки з піднімальною платформою мають у принципі таке ж устрій. Вони зручні в експлуатації в тому відношенні, що з опущеною платформою візок може підводитися під вантаж, покладений штабелем на опорах, потім при підйомі платформи візок приймає вантаж на себе.

Випускають також електричні візки з підйомними вилами. Вони знаходять широке поширення на складах і в магазинах для транспортування вантажів, покладених на піддонах.