Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обладнання підприємств торгівлі / 35Обладнання_п_дприємствКЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
771.58 Кб
Скачать

Тема 11. Інвентар торгових підприємств.

1. Класифікація торгового інвентаря.

2. Інвентар для торгових залів магазинів.

3. Інвентар для складських та підсобних помешкань.

4.Допоміжний, протипожежний інвентар, інвентар для пломбування, прибирання та санобробки помешкань, рахунковий інвентар.

Класифікація торгового інвентаря.

Успішна робота магазина багато в чому залежить від оснащеності його торговим інвентарем, тобто різноманітними пристосуваннями, інструментами і приладами, які застосовувані для показу й опрацювання товарів у процесі обслуговування покупців, а також для різноманітних допоміжних і господарських операцій. Раціональне використання інвентарю сприяє прискоренню торгово-оперативного процесу, підвищенню культури обслуговування покупців, поліпшенню умов і підвищенню продуктивності праці торгових робітників, скороченню витрат обігу.

Виготовляють інвентар із металу, дерева, скла, пластичних мас. Він повинний бути простим, тривким, не громіздким, дешевим, зручним в експлуатації, відповідати естетичним і санітарно-гігієнічним вимогам.

За місцем використання розрізняють інвентар для складських і підсобних помешкань, інвентар торгових залів магазинів, а також інвентар загального користування.

У залежності від призначення торговий інвентар ділиться на такі основні групи: для скресання тари й упаковування, перевірки розмірів і якості товарів, підготування товарів до продажу і відпуску покупцям, викладки і реклами товарів, добору товарів покупцями. Магазини оснащені також рахунковим, допоміжним, санітарно-гігієнічним і протипожежним інвентарем.

Інвентар для торгових залів магазинів.

Інвентар торгових залів магазинів включає такі групи: для підготування товарів до продажу і відпуску покупцям, перевірки якості товарів, показу і реклами товарів, добору товарів покупцями.

Інвентар для підготування продовольчих товарів до продажу й відпуску покупцям. Сюди відносять: вилки, щипці і лопатки торгові, колотівки, ложки і ковші для солінь, посуд для продажу рослинної олії, сачки для живої риби.

Вилки торгові служать для розкладки і відпуска покупцю різноманітних продовольчих товарів. У залежності від призначення бувають: гастрономічні, із скидачем (для пиріжків, булочок, котлет і т.п.), капустяні і для хліба. Гастрономічні вилки випускаються з дерев'яними, пластмасовими або цільноштампованими металевими ручками.

Вилка зі скидачем являє собою двохрожкову вилку з пристосуванням для скидання. Використовується для відпуску різноманітних готових виробів.

Вилка капустяна необхідна для розпушення, виїмки з бочок, розкладки і відпуску

квашеної капусти. Має п'ять загострених зубців.

Шипці торгові підрозділяють на універсальні, кондитерські, для продажу риби, для продажу капусти. Крім того, для продажу солінь використовують круглу ложку, різноманітні ковші.

Лопатки торгові застосовують для відпуску напівфабрикатів, кулінарних, кондитерських і інших виробів.

Колотівка призначена для перемішування молока і молочних продуктів у бідонах і флягах. Складається зі сталевого лудженого стрижня з ручкою на однім кінці й алюмінієвого диску з отворами на іншому.

Посуд для продажу рослинної олії випускається у виді комплекту, що включає бачок ємкістю 30 л, глечик із ручкою, кружку з вертикальною ручкою, піддон із штахетом і лійку. Бачок служить для збереження робочого запасу олії, глечик - для розливу олії в посуд покупця. Кухоль використовується для долива олії, піддон - у якості підставки для глечика і кружки. Виготовляється посуд цельноштампованим з аркушевого алюмінію.

Сачок для живої риби складається з обіду з дроту , що не іржавіє, до якого кріпиться сітка з капронової нитки, і дерев'яної ручки.

Інвентар для відпуску непродовольчих товарів покупцям. Сюди відносять: інвентар для приміряння взуття, примірювальні дзеркала, каблучки-вимірювачі для головних уборів, метри і напівметри, пристосування для проколювання отворів у ремінцях для часів, а також інвентар для запаковування товарів.

Інвентар для приміряння взуття включає стопоміри і ріжки. Стопоміри необхідні для визначення розміру взуття і являють собою набір стіп різних розмірів або спеціальної сандалії для приміряння взуття. Набір стіп складається з десятьох вкладишів, виготовлених вакуумуванням з аркушевого полистирола і поглиблених за формою ноги відповідних розмірів і повноти. Сандалія являє собою дерев'яне плоске копилля з нанесеними по довжені розподілами. Розподіли відповідають розміру взуття. По ширині копилля з боків закріплені дві металеві або пластмасові пластини, за допомогою яких визначається повнота взуття. Ріжки приміряння взуття бувають металеві або пластмасові. Випускаються короткими і довгими. Короткі ріжки використовуються для приміряння туфель, довгі - для приміряння чобіт і високих черевиків.

Дзеркала для приміряння головних уборів можуть мати квадратну або круглу форму, а також дерев'яну або металеву поворотну підставу. Металеві деталі дзеркал нікелюють, дерев'яні - шліфують, а потім лакують.

Каблучки-вимірювачі для головних уборів служать для визначення розмірів при продажі. Складається каблучка-вимірювач з обіду, двох напівручок, на одній з який є шкала з розподілами, хомутика і двох запобігаючих скоб. Деталі каблучки-вимірювача виготовляються з аркушевої нержавіючої сталі.

Для вимірювання тканин і інших товарів використовують жорсткі метри і напівметры, а при разкроєнні тканин, підгонці одягу в промтоварних магазинах застосовують м'які метри («сантиметри»).

Метри і навпівметры випускаються з деревини твердолиствених порід із наконечниками з холоднокатаной сталі або латуні. Дерев'яні метри і напівметри

мають дециметрові, напівдециметрові, сантиметрові і напівсантиметрові розподіли, що мають різноманітні ширину і висоту. Дециметровые і напівдециметровые розподіли позначаються цифрами. Шкала є на обох сторонах метрів і напівметрів. Обов'язковим є нанесення клейма державного поверителя. При разкроюванні тканин можуть використовуватися металеві метри. Випускаються зі сталі з наступною термообробкою і шліфовкою. Металеві метри мають мінімальний розподіл, рівний 1 мм.

М'які метри («сантиметри») використовують при разкроюванні тканин і підгонці одягу в магазинах. Виготовляють їх із тканини зі спеціальною пропиткою. Мають довжину - 150 см. Одна сторона «сантиметра» має 150 сантиметрових розподілів, із котрих десять перших розділені на міліметри. Обернена сторона розділена на 50 оцифрованих розподілів, кожний з яких розділено на десять неоцифрованих. На кінцях є бляшані наконечники.

Пристосування для проколювання отворів у ремінцях для часів складається з кронштейну з матрицею і пуансона, який приводиться в дію ручкою. Кронштейн закріплюється на прилавку. По його направляючим рухається пуансон, за допомогою якого проколюють отвори в ремінцях або скобами кріплять їх до часів.

Інвентар для запаковування товарів об'єднує пристосування для запаковування шпалер і різання шпагату, який склеює стрічку з тримачем.

Пристосування для запаковування шпалер являє собою металеву підставу, на якій укріплена перекладина з двома напівдугами. Може бути використана як у торговому залі, так і в підсобному приміщенні магазина, в якому здійснюється продаж шпалер або інших товарів у рулонах. Його. застосування полегшує процес укладки й запакування товарів. Вкладають відібрані товари на напівдугу, а потім їх упаковують і обв'язують.

Устрій для різання шпагату буває наприлавочним, який кріпеться до торця прилавка трьома шурупами, і підвісним. Наприлавочний устрій будується з корпуса, з’ємної осі для бобини шпагату і ножа, вкладеного у прорізь на корпусі. При обв'язуванні великогабаритних товарів застосовують устрої, які мають дротовий каркас зножем. Бобина шпагату вертикально розташовується у каркасі, для чого дві дужки каркаса робляться відкидними. Використовують устрій при обв'язуванні запакованих товарів.

Для склеювання пакувального паперу, а також синтетичних плівок, використовуваних в якості пакувальних матеріалів, застосовують склеюючу стрічку. Виготовляють її на основі целофанової плівки, одна сторона якої покрита липким прошарком, який не висихає. Випускається стрічка безбарвна, прозора або непрозора. Намотується у рулон на пластмасові або картонні сердечники липким прошарком усередину. У залежності від ширини випускається декількох марок. Бережуть стрічку при мінусовій температурі. Перед застосуванням витримують при кімнатній температурі добу. У процесі застосування стрічка встановлюється в спеціальний тримач, укріплений на прилавку. Тримач має гребінку для обриву плівки від рулону. Корпус тримача пластмасовий.

Інвентар для перевірки якості товарів.

Для перевірки покупцями якості хліба в магазинах самообслуговування

використовуються виделки для хліба. Ручка виделки виготовляється з нержавіючої сталі товщиною біля 2,5 мм.

Інвентар для перевірки якості непродовольчих товарів. До інвентарю цього призначення відносять: пристосування для перевірки електроприладів і електроламп, батарейок, точності ходу часів, антенні устрої для перевірки роботи телевізійних приймачів, вимірювальні лінійки.

Пристосування для перевірки електроприладів і електроламп - це щиток, на якому є гнізда для електроламп, клеми і розетка для перевірки справності електроприладів, проводів. Струмоведучі частини щитка захищені, усе розведення знаходиться позаду плати, на якій змонтовані гнізда для перевірки електроламп напругою 127 і 220 В, розетка і клеми. На щитку встановлена електролампа, сполучена з клемами і необхідна для перевірки електроприводів. Розетка використовується для підключення електроприладів при їхній перевірці.

Прилад для перевірки електробатарей має гніздо для підключення батареї і лампочок. Служить для перевірки працездатності електробатарей при їх продажі.

Прилад для перевірки точності ходу часів ППЧ-4 має власний генератор стабільної частоти току і підключається до освітлювальної електромережі. Часи закріплюють у спеціальній окремій приставці і перевіряють у положеннях, передбачених Держстандартами. Механічні удари балансу випробуваних часів перетворюються в імпульси току, які передаються на устрій приладу, що записує. Прилад для перевірки точності ходу часів установлюється на гумовій прокладці в помешканні, де немає шуму і вібрації.

Для перевірки роботи телевізійних приймачів використовують антенний устрій, тобто зовнішню антену з розподільною коробкою і відводами для одночасного підключення декількох телевізійних приймачів.

Інвентар для показу і реклами продовольчих товарів. У продовольчих магазинах для цього використовують лотки для напівфабрикатів і готових продовольчих товарів, окорята вітринні, підставки, кронштейни і корзинки для показу сипучих бакалійних товарів, кондитерських виробів, консервів, фруктів, овочів і т.п.

Лотки для показу товарів мають прямокутну форму, випускаються з алюмінію харчових марок, пластмас або якісної аркушевої сталі з покриттям світлою склоемаллю. Використовують для збереження, показу і реклами тістечок, м'ясних і рибних виробів. Пластмасові лотки застосовують переважно для показу продуктів, вологість яких не перевищує 15%.

Окорята вітринні виготовляються цільноштампованими з аркушевої якісної сталі з покриттям світлою склоемаллю. Сталеві емальовані окорята мають овальну форму. Призначені для показу риби, солінь, салатів, вінегретів і інших продуктів.