Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Обладнання підприємств торгівлі / 35Обладнання_п_дприємствКЛ_12ТТП.doc
Скачиваний:
223
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
771.58 Кб
Скачать

Тема 9. Обладнання для фасування та пакування товарів

  1. Класифікація обладнання для фасування та пакування товарів.

  2. Будова, принцип дії та правила експлуатації обладнання для фасування товарів.

  3. Будова, принцип дії та правила експлуатації обладнання для пакування товарів.

4. Будова, принцип дії та правила експлуатації поточних ліній для фасування та пакування товарів.

Класифікація обладнання для фасування та пакування товарів.

Фасовочно-пакувальне устаткування класифікують по таких ознаках:

- за призначенням - для фасування товарів (автоматичні і напівавтоматичні ваги); для пакування товарів (проволокозшивні машини, машини для зварювання полімерної сітки, плівки); для фасування й пакування товарів (потокові механізовані лінії); для виготовлення пакетів, фасування й пакування товарів (фасувальні автомати, автоматизовані потокові лінії), для укладки фасованої продукції в тару-устаткування (завантажувальні машини);

- за ступенню автоматизації - неавтоматичне , автоматичне і напівавтоматичне. У неавтоматичному устаткуванні всі операції виконуються вручну; у цю групу входять найпростіші пристосування для фасування товарів, створені раціоналізаторами і винахідниками. У автоматичному устаткуванні всі основні операції виконуються по визначеній програмі без участі робітника. У напівавтоматичному устаткуванні деякі операції виконує робітник вручну;

- за товарним профілем - для фасування й пакування цукру-піску, круп, картоплі, овочів, фруктів, кондитерських виробів і ін.;

- за ступенню агрегатування - автономне, використовуване окремо, і комплексне, що входить до складу механізованих і автоматизованих потокових ліній; більшість типів фасовочно-пакувального устаткування використовують у складі потокових ліній;

- за видом споживчої тари - для фасування й пакування в рукавну бавовняну і полімерну сітку, у паперові пакети, у пакети з плівкових полімерних матеріалів: поліетилена, поліетилен-целофану, полівініл-хлорида й ін.

Фасовочно-пакувальному устаткуванню привласнені умовні буквено-цифрові позначення. Буквами позначають найменування устаткування, його призначення, цифрами - найбільшу масу однієї порції або продуктивність. Так, умовне позначення вагів ДРК-1 означає: дозатор ваговий для розфасування крупи і цукрового піску з найбільшою масою однієї порції 1 кг; ЗДАРК-1—три аналогічних дозатора, що входять до складу автоматизованої потокової лінії; МУ-М - машина для пакування товарів, модернізована; ЛФКС-600 - лінія для фасування й пакування картоплі в сітку продуктивністю 600 пакетів/г; А5-АЛА - автоматична лінія для фасування й пакування цукрового піску, модифікації А, серії А5 і ін.

Будова, принцип дії та правила експлуатації обладнання для фасування товарів.

Фасування товарів включає декілька операцій, виконуваних у визначеній послідовності: підготування товарів і споживчої тари, подачу товарів в устаткування, дозування їх і надходження порції товару в споживчу тару або в устаткування для її пакування. Дозування, тобто відділення від загальної маси визначеної кількості товарів, є найважливішою операцією. Від цієї операції залежать точність і швидкість виміру маси кожної порції товару. Розрізняють об'ємне, вагове й об'ємно-вагове дозування. При об'ємному дозуванні порція товару вимірюється в мірній камері, обсяг якої можна змінювати у визначених межах. Цей засіб забезпечує високу продуктивність устаткування, але недостатню точність виміру маси порції, тому що порції відрізняються щільністю товару, розмірами і формами його часток і інших параметрів. При ваговому дозуванні основна частина порції товару надходить на ваги швидко, а інша частина - уповільнено, що дозволяє досягти високої точності виміру маси. По продуктивності цей засіб поступається об'ємному. При об'ємно-ваговому дозуванні товари спочатку дозуються по обсязі, а потім точна маса порції визначається на вагах при повільному надходженні товару. Цей засіб забезпечує високу точність виміру маси порції і достатньої продуктивності устаткування.

Для фасування товарів у торгівлі застосовують автоматичні ваги ДРК-1, напівавтоматичні ваги ДСК-1, а також найпростіші пристосування, різноманітні установки й устрої.

Ваги автоматичні ДРК-1 призначені для фасування цукрового піску і крупи в паперові пакети порціями по 0,5 і 1 кг. До основних частин вагів належать: корпус, тумба, завантажувальна лійка, камера об'ємного дозування, підоймовий механізм, електровібратор, електропривод, електроприлади.

Корпус вагів закритий кожухом із заскленими вікнами для спостереження за роботою механізму вагів. Корпус укріплений на тумбі, яка має чотири регульовані ніжки для установки вагів по рідинному рівні. На тумбі є регульований по висоті стіл. У середині столу знаходиться штахет, а під ним висувний ящик для збору товару, який просипався. На столі викладають запас порожніх пакетів і підставляють їх під випускну лійку.

Завантажувальна лійка складається з конуса з кришкою. Усередині конуса закріплена сітка для очищення товару від забруднень і комкуватості. У завантажувальну лійку товар надходить самовитоком із бункера, розташованого над вагами.

Камера об'ємного дозування вміщає основну частину порції товару. Вона має верхню і нижню заслінки, що відчиняються у визначеній послідовності. При відкритті верхньої заслінки камера заповнюється товаром, при відкритті нижньої - товар із камери висипається. Камера постачена засувками для регулювання розміру порції товару і продуктивності вагів.

Підоймовий механізм являє собою рівноплічне коромисло, на однім плечі якого підвішений гиредержатель для укладки циліндричних гирь масою 0,5 або 1 кг, на інше - ківш із заслінкою. Заслінка утримує порцію товару в ковші до закінчення циклу зважування, тобто до моменту рівноваги коромисла. При відкритті заслінки порція висипається через випускну лійку в пакет. Для регулювання точності

зважування порції передбачений регулятор точності, що складається з важеля із двома пересувними шкальными гирями: основної і противагової. У випадку переваги основну гирю або обидві гирі зрушують уліво, у випадку недоваг - управо.

Електровібратор служить для рівномірного досипання товарів у ківш до повної маси заданої порції. Він складається з лотка , який вібрує, із заслонкою, електромагніта і приймальної лійки, через яку в лоток надходять товари. Електромагніт розгойдує лоток із заданою частотою коливань. При цьому товар із лотка з відкритою заслінкою тонкою і рівною струмінню зсипається в ківш підоймового механізму.

Електропривод, що складається з електродвигуна, редуктора і кулачкового розподільного вала, забезпечує роботу вагів по програмі. До електроприладів ставляться пакетний вимикач, кнопки «Пуск», «Стоп», тумблер «Ваги», сигнальні лампи, запобіжники, магнітний пускач, педаль і ін. При натисканні педалі випуск порції товару припиняється, при відпусканні педалі випуск порцій продовжується автоматично.

Автоматичні ваги працюють за принципом подвійного дозування: об'ємного дозування з деякою недовагою і точним зважуванням на коромислі підоймового механізму. Відбувається це в такій послідовності: з бункера товари надходять спочатку в завантажувальну лійку, а потім після умикання вагів - у камеру об'ємного дозування. Після наповнення камери верхня її заслінка автоматично закривається, а нижня відчиняється, скидаючи попередню порцію товару в ківш. Включається електровібратор, за допомогою якого товар досипається в ківш до моменту рівноваги коромисла. При цьому автоматично закривається заслінка лотка , який вібрує , і припиняється досипання товару, закривається нижня і відчиняється верхня заслінки камери об'ємного дозування, і починається підготування наступної порції товару, відчиняється заслінка ковша, і готова порція зсипається в підставлений пакет. Після висипання товару ківш під дією маси гирь піднімається, і цикл зважування повторюється. Ваги працюють як в автоматичному, так і в напівавтоматичному режимах, задаючи частоту відпустки товару за допомогою педалі. Продуктивність вагів - 1500 пакетів в год. при масі порції 1 кг. Припускається похибка дозування +-0,5 % номінальної маси.

Ваги застосовують у цехах централізованого фасування. Їх монтують стаціонарно на долівці, установлюють по рідинному рівні за допомогою регульованих ніжок, регулюють точність зважування порції товару, потрібну продуктивність, перевіряють працездатність вагів і пред'являють їх для перевірки органам Держстандарту. Після перевірки на табличці, укріпленій на правій стінці корпуса, ставлять повірочне тавро.

Перед початком роботи проводять зовнішній огляд, перевіряють справність усіх частин вагів, очищають ваги від пилюки, а висувний ящик - від залишків товару, підготовляють запас пакетів і перевіряють наявність товару в бункері.

Фасувальник сідає до вагів, кладе під ліву руку стопку пакетів і включає ваги. Правою рукою надіває горловину пакета на кінець випускної лійки. У момент наповнення пакета міцно тримає його за нижній край, не даючи пакету опуститися униз. Наповнені пакети складає на правій стороні робочого столу. Фасувальник,

якщо не встигає за ритмом роботи вагів, користується педаллю. При цьому видача порцій відбувається після зняття ноги з педалі. При роботі на вагах періодично перевіряють точність порції на контрольних настільних циферблатних вагах і роблять необхідне регулювання.

По закінченні роботи ваги відключають від мережі, очищають від пилюки і залишків товару. Після фасування цукрового піску частково розбирають камеру об'ємного дозування, промивають її теплою водою і сушать.

Будова, принцип дії та правила експлуатації обладнання для пакування товарів.

Пакування товарів включає декілька операцій: подготовку споживчої тари, наповнення фасованим товаром і її запечатування. Засіб запечатування залежить від виду використовуваної споживчої тари. Паперові пакети запечатують металевими дротовими скобками, бавовняну рукавну сітку - металевими стрічковими скобками, полімерну рукавну сітку - металевими стрічковими скобками або зварюванням, полімерні плівки - зварюванням. У торгівлі застосовують проволокозшивні машини ТПШ-ЗОС, машини МУ-М для пакування овочів, фруктів і картоплі в рукавну бавовняну або полімерну сітку, автомат АУО для пакування овочів, фруктів і картоплі в полімерну сітку й ін.

. Проволокозшивна машина ТПШ-ЗОС служить для зшивання тонким металевим дротом паперових пакетів. Машина складається з корпуса, столу, швейного апарата, який складається з проволокоподаючого механізму, електропривода й електроприладів. Швейний апарат включають за допомогою педалі. При кожному умиканні відбуваються автоматична подача і різання дроту, утворення з нього скоби, зшивання пакетів та підгибання ніжок скоби.

Машина МУ-М призначена для пакування овочів, фруктів, картоплі в рукавну бавовняну і полімерну сітку. Машина обжимає сітку металевими стрічковими скобками в двох місцях одночасно і розрізає сітку між скобками. Машина складається зі столу, приймального лотка, блока котушок, механізму скобоутворення, електропривода і електроприладів.

Стіл, що служить підставою усіх вузлів машини, має регульовані по висоті ніжки.

Приймальний лоток, по якому згортаються порції фасованого товару, укріплений над столом на стійці, яка регулюється по висоті. Лоток має знімну циліндричну трубу, на яку натягають рукавну сітку. Блок котушок зібраний на кронштейні, прикріпленому до столу. На кронштейні розташовані дві котушки з мотками металевої стрічки.

Механізм скобоутворення складається з матриці, пуансонов і ножа. Він виконує декілька операцій: подає металеву стрічку, відрізає її, формує дві скобки, обжимає ними навколо джгута рукавної сітки і розрізає сітку між скобками. Ці операції виконуються при вмиканні електропривода. Для керування роботою машини передбачені пакетний вимикач, педаль і інші прилади. Продуктивність машины-1200 пакетів в год. при масі порції не більш 3 кг.

Машину МУ встановлюють у потоковій лінії цехів централізованого фасування або окремо в підсобних помешканнях магазинів. Перед початком роботи перевіряють чистоту і справність усіх частин машини, знімають із приймального

лотка трубу, насаджують на її конус, натягають рукавну сітку, закріплюють трубу із сіткою на лотку. Приймальний лоток установлюють на висоті не більш 150 мм від поверхні столу. На кронштейні закріплюють дві котушки з мотками металевої стрічки. Металеву стрічку протягають нагору і пропускають у механізм скобоутворення. З труби стягають кінець рукавної сітки, збирають її в джгут, вкладають у сітковий паз механізму скобоутворення, і включають машину. При натисканні педалі машина обжимає джгут скобками в двох місцях і розрізає його між скобками. При роботі на машині порцію фасованого товару спрямовують по лотку і трубі в сітку. Після наповнення товаром сітку знову збирають вручну в джгут і вкладають у сітковий паз механізму скобоутворення. Знову поставлені скобки запечатують горловину першого пакета і дно наступного. Після роботи машину відключають від мережі й очищають від пилюки і бруду.

Будова, принцип дії та правила експлуатації поточних ліній для фасування та пакування товарів.

Потоковою лінією називають сукупність машин і допоміжного устаткування, розташованих послідовно відповідно до технологічного процесу фасування й пакування товарів. У торгівлі застосовують механізовані й автоматизовані потокові лінії. У механізованих лініях більшість або всі технологічні операції виконують за допомогою машин, керованих персоналом. У складі таких ліній використовують окремі автоматичні машини (автоматичні ваги, автоматичні укладальники товарів у тару-устаткування). До механізованих потокових ліній належать: ЛФСТ-1 -для фасування й пакування сипучих товарів (цукрового піску, круп), КОФПТ-1 -для фасування й пакування кондитерських і інших продовольчих товарів, ЛФКС-600А - для фасування й пакування картоплі в полімерну сітку, ЛФМП-600 - для фасування й пакування моркви в поліетиленові пакети й ін. Автоматизовані потокові лінії оснащені комплексом машин, що автоматично виконують усі технологічні операції. Фасувальні підприємства застосовують автоматизовані потокові лінії А5-АЛА для фасування цукрового піску, А5-АЛБ для фасування й пакування круп, А5-АЛГ для фасування й пакування цукрового піску і круп.

Механізована лінія ЛФСТ-1 призначена для фасування й пакування цукрового піску і круп у паперові пакети порціями 0,5 і 1 кг. Лінію застосовують у цехах централізованого фасування. Лінія складається з двох вагів ДРК-1, двох приймальних бункерів, розташованих над вагами, установки для подачі сипучих товарів у приймальні бункери, завантажувального зрівняльного столу, стрічкового конвеєра, проволокозшивної машини, контрольних настільних циферблатних вагів, автоматичного укладальника фасованих товарів у тару-устаткування й інше устаткування. Продуктивність лінії - 3000 пакетів/г при масі порції 1 кг.

Робота лінії здійснюється по такій технологічній схемі. Піддон із мішками на вантажному візку підвозять до завантажувального зрівняльного столу і перевантажують на його вили, а потім піднімають до рівня бункера установки подачі товарів, що знаходиться в нижньому положенні. Бункер заповнюють товаром. Заповнений бункер установки за допомогою електропривода піднімають на висоту до 4 м і перекидають, по черзі заповнюючи лівий і правий приймальні

бункери вагів. У бункерах грудки товару і домішки відсіваються за допомогою сітки. У магнітних колонках, встановлених у бункерах, видаляються металеві домішки. З бункерів товар рівномірно подається через завантажувальну лійку на автоматичні ваги ДРК-1. Пакети з фасованим товаром періодично зважують на настільних циферблатних вагах. Заповнені пакети по стрічковому конвеєрі направляються до проволокозшивної машини для зшивання дротовими скобками, а потім до автоматичного укладальника товарів у тару-устаткування. Завантажену фасованою продукцією тару-устаткування вивозять на склад готової продукції. Потокову лінію обслуговують п'ять чоловік.