Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Як видно з таблиці, на початок і кінець року підприємство має досить високий рівень всіх показників ліквідності підприємства, але спостерігається їх зниження у динаміці. В першу чергу, це пояснюється досить невеликою питомою вагою поточних пасивів у валют балансу – низькою кредиторською заборгованістю у порівнянні з власним капіталом і відсутності короткострокових і довгострокових кредитів банку та інших видів позикового капіталу.

Для наочності динаміку показників ліквідності за 2001 рік покажемо на рис 4.1.

1 - Коефіцієнт платоспроможності; 2 - Коефіцієнт абсолютної ліквідності; 3 - Коефіцієнт швидкої ліквідності; 4 - Коефіцієнт критичної ліквідності; 5 - Коефіцієнт покриття; 6 - Коефіцієнт співвідношення оборотних та загальних активів

Рис. 4.1 Динаміка показників ліквідності

Важливим етапом аналізу є формування висновків, інтерпретація показників ліквідності. Тому дані показники досліджуються в динаміці, в порівнянні з іншими аналогічними господарствами, з середніми по групі однотипових господарств.

Для поглибленого аналізу широкого застосування набуло дослідження відношення виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середніх поточних пасивів: в чисельнику можна взяти дебетовий оборот по поточному рахунку за вивчаємий період, в знаменнику – середні залишки поточних пасивів в за цей же період (середня арифметична).

В теорії і практиці ринкової економіки використовується і ряд інших показників - коефіцієнти самофінансування, достатності грошових коштів капіталізації грошових коштів, які детально описані в економічній літературі [24, c. 104-105].

Для оцінки перспективної платоспроможності вивчається також структура капіталу – джерел формування засобів підприємства.

Соседние файлы в папке nev 1