Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
180.22 Кб
Скачать

12.3.4. Аудит обліку витрат на закладання і вирощування багаторічних насаджень

Аудит обліку витрат на закладання і вирощування багаторічних насаджень проводиться за об’єктами обліку витрат на їх закладання та вирощування багаторічних насаджень (плодові сади; плодові кущові насадження, ягідники та ін.). Витрати на закладання і вирощування багаторічних насаджень є особливим видом капітальних інвестицій, що проявляється в оприбуткуванні на таку саму суму вартості молодих насаджень, яку приєднують до їхньої попередньої вартості.

При проведенні аудиту витрат на закладання та вирощування багаторічних насаджень з’ясовують:

  • дотримання встановленого порядку ведення аналітичного облі­ку витрат на закладання та вирощування багаторічних насаджень;

  • правильність списання протягом року витрат і оприбуткування молодих насаджень;

  • дотримання порядку складання Акта приймання багаторічних насаджень і передачі їх в експлуатацію;

  • правильність відображення в обліку операцій передачі молодих насаджень в експлуатацію.

Аналітичний облік витрат ведеться з дати закладання насаджень за їх місцезнаходженням у Виробничому звіті за статтями, визначеними для рослинництва. Підставою для списання витрат є такі самі первинні документи, як і в рослинництві.

Приймання багаторічних насаджень і передача їх в експлуатацію здійснюється на основі Акта, що складається після закінчення робіт із закладання та вирощування багаторічних насаджень і після досягнення молодими насадженнями експлуатаційного віку (товарного плодоношення садів і ягідників або змикання крон у лісонасадженнях).

Передача молодих насаджень в експлуатацію на підставі Акта відображується в обліку за дебетом рахунку 10 «Основні засоби» (аналітичні рахунки дорослих насаджень) і кредитом рахунку 15 «Капітальні інвестиції» субрахунок 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів».

12.3.5. Аудит обліку витрат на формування основного стада

Аудит обліку витрат на формування основного стада передбачає перевірку:

  • правильності розподілу витрат на формування основного стада та інші цілі;

  • повноту й достовірність відображення витрат на формування основного стада в бухгалтерському обліку;

  • правильність визначення балансової вартості дорослих тварин та повноти їх оприбуткування.

Витрати на формування основного стада включають такі їх види: витрати по вирощуванню власного молодняку, який переводиться в основне стадо; витрати на закупівлю дорослих тварин у племінних чи спеціалізованих підприємствах по вирощуванню нетелів. Облік таких витрат здійснюється за дебетом субрахунку 107 «Робоча і продуктивна худоба», та кредитом рахунку 155 «Фор­мування основного стада» (відображується вартість тварин, переведених в основне стадо). Аналітичний облік по кожному субрахунку ведеться у Журналі 16 с.-г. та в Книзі обліку виробництва.

Для встановлення правильності відображення в обліку витрат на придбання дорослих тварин аудитору необхідно перевірити їх достовірність на дільницях нарахування оплати праці та вартості послуг допоміжних виробництв на дебеті субрахунку 155 «Формування основного стада» і кредиті рахунків 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» (на вартість тварин, закуплених на стороні), 23 «Виробництво» (на вартість послуг власного автотранспорту), 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення», 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва» (на вар­тість кормів, витрачених у дорозі), 372 «Розрахунки з підзвітними особами» (на використані підзвітні суми, пов’язані з витратами на придбання тварин) та ін.

Правильність визначення собівартості живої маси тварин встановлюють за даними рахунку 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі». Перевірка полягає в підтвердженні (непідтвердженні) пла­нової собівартості живої маси тварин, переведених в основне стадо, визначеної в кінці місяця фактичної собівартості методом «червоного сторно» або додаткових записів.

Важливим аспектом є перевірка правильності визначення балансової вартості дорослих тварин, зарахованих до складу основних засобів, та відображення в обліку їх оприбуткування. Корес­понденція рахунків має бути такою:

Д-т 10 «Основні засоби»,

К-т 15 «Капітальні вкладення».

Аналогічною має бути кореспонденція рахунків щодо коригування планової до фактичної собівартості живої маси тварин, вирощених у своєму підприємстві.

При перевірці слід врахувати особливості переведення в основне стадо окремих видів молодняку (коні). Собівартість їх живої маси не визначається, а витрати на вирощування обчислюють виходячи з балансової вартості тварин на початок року і планової собівартості кормо-днів перебування молодняку до його переведення в основне стадо. В обліку витрат по формуванню основного стада списання у кінці року відображується за кредитом рахунку 21 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі» і дебетом субрахунку 155 «Формування основного стада».

Контрольні запитання і завдання

1. Сформулювати мету та завдання аудиту інвестицій.

2. Які документи є правовою основою аудиту інвестицій?

3. Назвіть джерела перевірки інвестицій.

4. Розкрийте послідовність аудиту вартості об’єктів та законності витрат, пов’язаних з інвестиціями.

5. Якою має бути кореспонденція рахунків з оприбуткування об’єктів основних засобів у порядку капітальних вкладень і нарахування зносу у разі купівлі об’єктів, які були в експлуатації?

6. Розкрийте послідовність перевірки постановки обліку інвестицій.

7. Якими бухгалтерськими записами відображують фінансові вкладення?

8. Які особливості капітальних інвестицій щодо закладання та вирощування багаторічних насаджень?

9. Якими бухгалтерськими записами відображається списання витрат на закладання та вирощування багаторічних насаджень?

10. Назвіть витрати на формування основного стада та порядок відображення їх в обліку.

11. Який механізм перевірки правильності визначення собівартості живої маси тварин?

12. Вкажіть схему запису в регістрах з обліку довгострокових та поточних фінансових інвестицій.

13. Вкажіть схему запису в Журналі-ордері 3 с.-г. та відомості бухгалтерських записів фінансових інвестицій.

14. Розкрийте послідовність аудиту капітальних інвестицій.

15. Що включає (які напрями) перевірка вартості об’єктів і законності витрат, пов’язана з капітальними інвестиціями?

16. Що має встановити аудитор при перевірці постановки обліку капітальних інвестицій на підприємстві?

17. Які питання має з’ясувати аудитор при перевірці обліку придбання основних засобів?

18. Що з’ясовує аудитор при перевірці обліку витрат на закладання і вирощування багаторічних насаджень?

19. Що передбачає перевірка обліку витрат на формування основного стада?

202

Соседние файлы в папке Verstka