Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Таблиця 10.4 норми амортизаційних відрожувань за групами основних фондів

Номер групи

Назва основних показників

Норма амортизації з розрахунку на календарний квартал, %

1

2

3

1

Будівлі, споруди, їх структурні компоненти, передавальні пристрої, в тому числі житлові будинки, вартість капітального поліпшення землі

2,0

2

Автомобільний транспорт, меблі, побутові електронні, оптичні, електромеханічні при­лади та інструменти, інше конторське (офісне) обладнання, устаткування та приладдя до них

10,0

3

Будь-які інші основні фонди, не включені до груп 1, 2 і 4

6,0

4

Електронно-обчислювальні машини, інші машини для автоматичного обчислення інформації, їх програмне забезпечення; пов’язані з ними засоби зчитування або друку інформації, інші інформаційні системи, телефони (у тому числі стільників), мікрофони і рації, вартість яких перевищує вартість малоцінних товарів (предметів)

15,0

Отже, метою перевірки є встановлення фактів неправильного розподілу основних фондів по групах, що може призвести до зайвого нарахування амортизації, тобто до заниження оподатковуваного прибутку.

Правильність визначення балансової вартості групи основ­них фондів, до якої застосовуються норми амортизації. Балан­сову вартість групи основних фондів на початок звітного періоду розраховують за формулою

Ба = Б(а – 1) + П(а – 1) – В(а – 1) – А(а – 1),

де Б(а – 1) — балансова вартість групи на початок періоду, що передував звітному; П(а – 1) — сума витрат, понесених на придбання основних фондів, здійснення капітального ремонту, рекон­струкції, модернізації та іншого поліпшення основних фондівпротягом періоду, що передував звітному; В(а – 1) — сума виведених з експлуатації основних фондів протягом періоду, що передував звітному; А (а – 1) — сума амортизаційних відрахувань, нарахованих у періоді, що передував звітному.

Особливу увагу при перевірці нарахування амортизації слід приділяти правильності збільшення та зменшення балансової вартості груп основних фондів. Порядок відображення в обліку операцій з продажу, реконструкції, модернізації та ліквідації основних фондів подано в Законі України про прибуток.

Правильність списання залишкової вартості основних засобів на валові витрати платника. Таке списання можливе лише для об’єктів групи 1 за умови досягнення балансової вартості об’єкта цієї групи 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нарахування податку на прибуток здійснюється за дебетом рахунку 98 «Податки на прибуток» та кредитом рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами».

Потрібно зіставити суму нарахованого за кредитом рахунку 64/1 податку на прибуток з даними Декларації по податку на прибуток. Своєчасність перерахування перевіряють за дебетом рахунку 64 «Розрахунки за податками і платежами» і кредитом субрахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті». Аудитор в процесі аудиту широко використовує робочий документ за такою формою (табл. 10.5).

Таблиця 10.5

Соседние файлы в папке 2422