Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
244.74 Кб
Скачать

Таблиця 11.2 відображення в обліку платників збору до пенсійного фонду

№ пор.

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

1

Нараховано до Пенсійного фонду збір госпрозрахунковими підприємствами

Рахунки обліку витрат на виробництво

65 «Розрахунки за страхуванням», субрахунок 651 «За пенсійним забезпеченням»

2

Утримано та нараховано збір до Пенсійного фонду з працюючих громадян

66 «Розрахунки з оплати праці», субрахунок 661 «Розрахунки за заробітною платою»

65 «Розрахунки за страхуванням», субрахунок 651 «За пенсійним забезпеченням»

3

Перераховано кошти до Пенсійного фонду

65 «Розрахунки за страхуванням», субрахунок 651 «За пенсійним забезпеченням»

31 «Рахунки в банках» або інші рахунки в банках

4

Відраховано до Пенсійного фонду з операцій:

  • купівлі-продажу валют

94 «Інші витрати операційної діяльності»

65 «Розрахунки за страхуванням»

  • реалізації ювелірних виробів із золота (крім обручок), платини та дорогоцінного каміння

70 «Дохід від реалізації»

65 «Розрахунки за страхуванням»

  • відчуження легкових авто­мобілів, крім легкових автомобілів, якими забезпечуються інваліди, і тих автомобілів, які переходять у власність нащадкам за законом

Рахунки обліку витрат виробництва та обігу

65 «Розрахунки за страхуванням»

  • за виробленими тютюновими виробами

  • послуги стільникового ру­хомого зв’язку

Субрахунок 361 «Розрахунки з віт­чизняними покупцями»

Субрахунок 651 «Розрахунки за пенсійним забезпеченням»

  • платникам, вказаним у п. 3 ст. 1 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування», а саме: особам, що сплачують збір зі свого сукупного оподатковуваного доходу (підприємцям, адвокатам, нотаріусам) — встановлений квартальний звітний період. Розрахунок зобов’язань зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування ними має бути поданим органам Пенсійного фонду протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (тобто не пізніше: 10 травня — за I квартал, 9 серпня — за II квар­тал). Збір цією категорією платників має бути сплаченим протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку подання розрахунку зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне страхування. У разі призупинення підприємницької діяльності сплата збору проводиться до 1 числа місяця, наступного за місцем подання відповідної заяви до органу державної реєстрації.

Наочна пам’ятка для аудитора наведена в табл. 11.3.

Перевірка правильності складених звітів та своєчасності їх подання здійснюється за видами страхових внесків. Перевірка правильності складених звітів зводиться до встановлення їх достовірності. Достовірність складених звітів щодо страхових внесків перевіряють встановленням відповідності сум, наведених у звіті, даним регістрів бухгалтерського обліку, наявності на цих формах звітності підписів керівника підприємства та головного бухгалтера.

Платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунок зобов’язання по сплаті збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, в якому вказують самостійно розраховані суми зобов’язань за формою відповідно до чинної Інструкції. Оригінал розрахунку подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника. Розрахунки подають до органу Пенсійного фонду для реєстрації протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. На другому примірнику, що залишається в бух­галтерії платника, проставляється відмітка про подання розрахунку до органу Пенсійного фонду.

Громадяни, які займаються підприємницькою діяльністю, подають органу Пенсійного фонду розрахунок зобов’язання із сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування за результатами кожного звітного кварталу про суми одержаного доходу та нарахованого збору протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Соседние файлы в папке 378