Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
526.85 Кб
Скачать

5.3. Аудит руху необоротних активів

Аудит руху необоротних активів (надходження, вибуття, внутрішнє переміщення) проводиться з метою встановлення законності, правильності та своєчасності оформлення їх у процесі господарської діяльності сільськогосподарського підприємства за напрямами, поданими на рис. 5.2.

На основі актів приймання-передачі основних засобів (ф. № ОЗ-1) встановлюється джерело їх надходження: як внесок до статутного капіталу, безоплатне отримання від юридичних і фізичних осіб, придбання за плату чи на бартерній основі, в результаті капітальних інвестицій, на умовах оперативної або фінансової оренди, в результаті виявлення об’єктів, що не значилися у бухгалтерському обліку, виготовлення необоротних активів у майстерні сільськогосподарського підприємства, закладання багаторічних насаджень, капітальних витрат неінвентарного характеру, формування основного стада.

Рис. 5.2. Послідовність аудиту надходження, переміщення та вибуття необоротних активів

При встановленні достовірності відображення в обліку необоротних активів аудитору слід визначити відповідність залишків на синтетичних рахунках, відображених у Головній книзі, аналогічним даним аналітичного обліку та бухгалтерського балансу. Записи в регістрах з обліку основних засобів звіряються за схемою, наведеною на рис. 5.3. Вони мають збігатися за всіма позиціями: сальдо на початок місяця, обороти за місяць, сальдо на кінець місяця. Якщо встановлено розбіжності, необхідно з’ясувати причини і рекомендувати підприємству провести інвентаризацію основних засобів та устаткування, що потребує монтажу, капітальних інвестицій, зобов’язань за укладеними договорами оренди. Для перевірки правильності залишків основних засобів на початок року потрібно порівняти їх з даними звіту (ф. № 1) за попередній рік на кінець року.

Рис. 5.3. Схема запису в регістрах з обліку основних засобів

Аудитору слід ознайомитися з обліковою політикою підприємства щодо обліку основних засобів, нарахування амортизації, дотримання порядку обліку витрат на ремонт основних засобів. Облікова політика сільськогосподарського підприємства має бути відображена у висновку аудитора.

Перевірка первинного (інвентарного) обліку необоротних активів зводиться до встановлення аудитором дотримання сільськогосподарським підприємством затверджених Наказом Держкомстату України типових форм первинних документів. Необхід­ність такої перевірки обумовлена тим, що на практиці зустрічаються випадки порушення встановленого порядку оформлення операцій руху необоротних активів, коли документи складаються за довільною формою.

За всіх випадків надходження необоротних активів на сільськогосподарське підприємство має бути складений Акт приймання-передачі їх (внутрішнього переміщення):

  • для основних засобів, що надійшли (ф. № ОЗ-1);

  • при оприбуткуванні після капітального ремонту, реконструкції, модернізації (ф. № ОЗ-2);

  • при прийманні багаторічних насаджень і передачі їх в експлуатацію — Акт приймання-передачі багаторічних насаджень і передачі їх в експлуатацію (ф. № 54);

  • при оприбуткуванні у складі основних засобів вирощеного у господарстві молодняку тварин і переведення його в основне стадо (експлуатацію) — Акт переведення тварин із групи в групу (ф. № 97).

Перевірці підлягає правильність документального оформлення необоротних активів, переданих в експлуатацію. Вони мають бути закріплені за бригадами, фермами, відділеннями, іншими структурними підрозділами та за матеріально відповідальними особами. Закріплення необоротних активів за матеріально відповідальними особами має бути підтверджено їх Інвентарним списком (ф. № ОЗ-9).

Аудитор повинен встановити правильність документального оформлення внутрішнього переміщення необоротних активів від однієї матеріально відповідальної особи до іншої (з підрозділу — до підрозділу, з бригади — до бригади, з цеху — до цеху). Ці операції мають бути оформлені накладними, підписаними одержувачем і здавачем, своєчасно передані до бухгалтерії підприємства, де номери накладних зазначаються в інвентарних картках переданих об’єктів. Такі картки передаються у підзвіт іншої особи. Відповідні записи (відмітки) здійснюються в інвентаризаційних описах об’єктів.

При внутрішньому переміщенні частини необоротних активів, які обліковуються на одній інвентарній картці, бухгалтерією сільськогосподарського підприємства повинно бути зроблено про це відповідну відмітку в примірнику картки, а також в опису інвентарних карток й одночасно виписані на передані об’єкти додаткові примірники інвентарних карток, які розміщуються у картотеці згідно з новим місцезнаходженням переданих необорот­них активів. Відповідні записи роблять в інвентарних описах об’єктів за їх місцезнаходженням.

Правильність оформлення вибуття необоротних активів, що має місце внаслідок фізичного та морального зносу і непридатності для подальшого використання, загибелі внаслідок стихійного лиха, вибракування тварин з основного стада тощо має бути оформ­лено Актом на списання основних засобів (ф. № ОЗ-3), Актом на списання автотранспортних засобів (ф. № ОЗ-4), Актом про установку, пуск та демонтаж будівельних машин (ф. № ОЗ-5), Актом на списання основних засобів (ф. № ОЗ-3), а в разі вибракуванні тварин із основного стада — Актом на вибракування тварин із основного стада (ф. № 57, № 57а), списання багаторічних насаджень — Актом на списання багаторічних насаджень (ф. № 58), списання інвентарю — Актом на списання виробничого і господарчого інвентарю (ф. № 126).

Операції щодо надходження матеріальних необоротних активів аудитор перевіряє з огляду на дотримання правил оформлення актів введення їх в експлуатацію шляхом капітальних інвестицій або актів приймання-передачі, а також правильності відобра­ження цих операцій на рахунках бухгалтерського обліку. Особливо уважно слід перевіряти операції щодо оприбуткування безоплатно придбаних необоротних активів.

Аудитор повинен переконатися, що безоплатно отримані необоротні активи оприбутковані підприємством із збільшенням додаткового капіталу (дебет рахунків 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 12 «Нематеріальні активи» та кредит рахунку 42 «Додатковий капітал») при одночасному визнанні вартості таких цінностей у податковому обліку в складі збільшення валових доходів, а в бухгалтерському обліку та звітності згідно з П(С)БО 15 «Дохід» доходи визнаються в міру нарахування амортизації на такі дії.

Списання вартості переданих об’єктів з рахунків 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 12 «Нематеріальні активи» здійснюється тільки після отримання інформації від другої сторони про оприбуткування цих об’єктів. У разі правильного оприбуткування безоплатно одержаних основних засобів має бути така кореспонденція рахунків (табл. 5.3).

Основні засоби, придбані за плату, на бартерній основі, в результаті будівництва, реконструкції або технічного переоснащення, підприємство одночасно при розширеному від- творенні має відображувати за такою кореспонденцією рахунків (табл. 5.4 і табл. 5.5). Основні засоби, придбані за бартерними операціями, мають бути оприбутковані за справедливою вартістю.

Соседние файлы в папке 378