Скачиваний:
14
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
379.39 Кб
Скачать

Рекомендована форма програми аудиту

Організація, що перевіряється

Період аудиту

Кількість людино-годин

Керівник аудиторської перевірки

Запланований аудиторський ризик

Запланована суттєвість

№ пор.

Перелік аудиторських процедур за розділами аудиту

Період проведення процедур перевірки

Виконавець

Назва робочих документів аудитора

Примітки

Керівник аудиторської фірми _____________________

(підпис)

Керівник аудиторської перевірки __________________

(підпис)

Прикладом аудиторської програми може бути перевірка коштів у касі та касових операцій (табл. 1.3).

За змістом програма аудиту окремих підприємств буде відрізнятися залежно від поставлених перед аудитором завдань, виду діяльності підприємства та ділянки, яка підлягає перевір­ці тощо.

Наведені у табл. 1.3 процедури різні за своїм обсягом. Найбільший обсяг процедур наприкінці звітного року — проведення інвентаризації виробничих запасів, коштів, основних засобів, нематеріальних активів, цінних паперів, оцінка результатів.

У програмі аудиту види, зміст і час проведення запланованих аудиторських процедур мають збігатися з показниками загального плану аудиту. Аудиторська програма допомагає керувати виконавцями аудиту та контролювати їх роботу. До аудиторської програми згідно з Національними нормативами аудиту передбачено включати перелік аудиторських процедур за розділами ауди­ту, період проведення процедур перевірки, визначати конкретного виконавця, назву робочих документів, примітки.

Таблиця 1.3

Програма аудиту коштів у касі та касових операцій

Завдання

Процедура перевірки

Строк проведення

Обсяг перевірки

Індекс робочих документів

Оцінка системи внутрішнього контролю

 Встановлення: а) наявності договору з ка­сиром про повну індивідуальну матеріальну відповідальність

Проміжний аудит

Суцільна

б) систематичності здійснення інвентаризацій (не- стачі, надлишки)

На 31.12

в) вчасності оприбуткування коштів у касі та їх переказ на розрахунковий рахунок

Проміжний аудит

Вибіркова

г) якості ведення касових документів

д) відповідності умов облад­нання приміщення каси, збе­рігання коштів, цінних паперів, грошових документів та бланків суворої звітності чинним вимогам

Суцільна

Реальність існування

Спостереження за інвентаризацією грошей у касі

За станом на 31.12 звіт­ного року

Суцільна

Право власника

Вивчення прибуткових касових ордерів з додатками, витягів банку

Проміжний аудит

Вибіркова

У програмі аудитор оцінює розмір ризику внутрішнього контролю та свій особистий ризик невиявлення суттєвих помилок у звітності, який існує під час проведення аудиторських тестів і незалежних процедур — координує роботу всіх можливих помічників, залучених із числа співробітників підприємства, відзначає присутність інших виконавців аудиту, якщо такі беруть участь у роботі. Під час розробки аудиторської програми інші питання, які наведено в параграфі 9 цього нормативу, також розкриваються з більшою деталізацією.

Записи та висновки аудитора за кожним розділом аудитор- ської програми фіксуються в робочій документації і є тим фактич­ним матеріалом, який використовує аудитор у процесі підготовки й обґрунтування аудиторського звіту.

Впродовж аудиту його загальний план і програма перегляда- ються та уточнюються аудитором. Аудитор постійно уточнює свої плани, оскільки існує ймовірність зміни умов і напрямів аудиту, а також можливість отримання інших результатів після проведення аудиторських процедур, ніж ті, які раніше очікувалися аудитором. Події або мотиви, що змусили аудитора внести значні зміни до аудиторської програми, оформляються ним документально.

Зміст плану і програми значною мірою визначається розміром підприємства. Для підприємств малого бізнесу вони більш спрощені.

Чітко спланувати й організувати виконання аудиту легше, коли замовники постійні. Проте і в цих умовах здебільшого визначаються лише строки виконання робіт, а поетапне планування не здійснюється. Більшість аудиторських фірм (особливо з невеликим штатом аудиторів) не розробляють програму аудиту, а проводять перевірку на основі досвіду та професійної інтуїції.

Узагальнення результатів планування аудиту оформляється меморандумом (доповідною запискою), який включає:

Соседние файлы в папке 378