Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка л. р. УЕР 1 колія.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
18.82 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна

Кафедра «Управління експлуатаційною роботою»

Управління експлуатаційною роботою

Організація руху поїздів на одноколійних ділянках

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Частина 1

Укладачі:

Г. І. Нестеренко

О. В. Лашков

Є. В. Іващенко

Для студентів ІІІ – IV курсу денної форми навчання та IV курсу ЦДО спеціальності 7.100403

Дніпропетровськ 2012

УДК 656.212.5

Укладачі:

Нестеренко Галина Іванівна

Лашков Олександр Васильович

Іващенко Євгеній Вікторович

Рецензенти:

Начальник служби перевезень ДП «Придніпровська залізниця» О.М. Декарчук, д-р техн. наук, проф. В. І. Бобровський (ДІІТ)

Управління експлуатаційною роботою на залізничному транспорті [Текст]: Ч. І. Організація руху поїздів на одноколійних ділянках: методичні вказівки до виконання лабораторних робіт // уклад.: Г. І. Нестеренко, О. В. Лашков, Є. В. Іващенко; Дніпропетр. нац. ун-т залізн. трансп. ім. ак. В. Лазаряна. – Д.: Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту залізн. трансп. ім. ак. В. Лазаряна, 2012. – 55 с.

Методичні вказівки містять структуру, зміст і обсяги виконання лабораторних робіт з дисципліни «Управління експлуатаційною роботою на залізничному транспорті», яку також можна використовувати під час виконання лабораторних робіт з дисципліни «Практичні основи роботи оператора поста централізації на станціях».

Методичні вказівки призначені для студентів 3 та 4 курсу денної форми навчання та 4 курсу Центру дистанційної освіти спеціальності 7.100403 «Організація перевезень і управління на залізничному транспорті».

Іл. 79. Бібліогр.: 6 назв.

Нестеренко Г. І. та ін., укладання, 2012

Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна,

редагування, оригінал-макет, 2012

ЗМІСТ

Вступ

4

1

Лабораторна робота № 1

Вступне заняття. Первинний інструктаж з охорони праці.

5

2

Лабораторна робота № 2

Знайомство з устроєм лабораторії; характеристика перегонів й станцій, їх класифікація.

8

3

Лабораторна робота № 3

Практичне засвоєння порядку вступу ДНЦ та ДСП на чергування. Правила ведення технічної документації. Пристрої зв’язку на ділянках.

10

4

Лабораторна робота № 4

Організація руху поїздів при автоматичному блокуванні на одноколійній ділянці.

14

5

Лабораторна робота № 5

Організація руху поїздів при напівавтоматичному блокуванні на одноколійній ділянці.

16

6

Лабораторна робота № 6

Порядок прийому та відправлення поїздів при оснащенні станції пристроями маршрутно-ключової централізації стрілок й сигналів.

18

7

Лабораторна робота № 7

Організація диспетчерського управління рухом поїздів.

21

8

Лабораторна робота № 8

Контрольне заняття. Практичне виконання студентами обов’язків чергового по станції.

24

9

Лабораторна робота № 9

Практичне виконання обов’язків чергового по станції Соковичі.

26

10

Лабораторна робота № 10 – 11

Практичне виконання обов’язків чергового по станції Образцове.

29

11

Лабораторна робота № 12 – 13

Практичне виконання обов’язків чергового по станції Гордієнкове.

33

12

Лабораторна робота № 14– 15

Практичне виконання обов’язків чергового по станції Бузанове.

37

13

Лабораторна робота № 16 – 17

Практичне виконання обов’язків чергового по станції Тихонове.

42

14

Лабораторна робота № 18

Практичне виконання обов’язків чергового по станції Шаульська.

48

15

Лабораторна робота № 19 – 20

Практичне виконання обов’язків поїзного диспетчера одноколійної диспетчерської дільниці.

53

Бібліографічний список

55

ВСТУП

Черговий по залізничної станції (ДСП) та поїзний диспетчер (ДНЦ) є провідними професіями в системі організації руху поїздів. Від них залежить своєчасність доставки пасажирів й вантажів, забезпечення безпеки руху поїздів, злагодженість у роботі підрозділів залізничного транспорту. Тому підготовці таких спеціалістів в освітній галузі приділяється особлива увага.

Мета лабораторних робіт по курсу «Управління експлуатаційною роботою» (Організація руху поїздів на одноколійних ділянках; частина 1) – дати студентам факультету «Управління процесами перевезень на залізничному транспорті» практичні навички управління роботою станцій при прийомі та відправленні поїздів, взаємодії з диспетчерським апаратом для забезпечення руху поїздів на ділянках з різними засобами блокування, сигналізації, та зв’язку.

Лабораторні роботи проводяться протягом всього періоду вивчення дисципліни «Управління експлуатаційною роботою» (5 – 8 семестри).

Лабораторні роботи проводяться методом практичного виконання студентами обов’язків чергових по станціям та поїзних диспетчерів на персональних робочих місцях – макетах пультів управління стрілками та сигналами станцій.

Завчасно перед кожною лабораторною роботою передбачена самостійна підготовка студентів, яка полягає у роботі з нормативно-технічною документацією (Правила технічної експлуатації залізниць України, Інструкція з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкція з сигналізації на залізницях України, посадові інструкції ДНЦ та ДСП). На кожному лабораторному занятті викладач перед початком лабораторних робіт протягом 5-10 хвилин перевіряє самостійну підготовку студентів до виконання лабораторних робіт згідно з визначеним обсягом. В процесі виконання роботи студент веде необхідну документацію, а після виконання лабораторної роботи подає її і письмовий звіт з коротким описом роботи викладачеві. Звіт складається при підготовці до лабораторної роботи та в процесі її виконання. За 10 хвилин до кінця заняття студенти, здавши чергування на своїх робочих місцях, збираються в аудиторії, зазначеній в розкладі занять, для оперативного аналізу роботи.

При виконанні лабораторних робіт №№ 9 - 20 студенти зобов’язані засвоїти порядок роботи на усіх станціях, які є у лабораторії, у тому числі, роботу поїзних диспетчерів. Нумерація лабораторних робіт у кожного студента буде індивідуальна.

Перш ніж почати виконання лабораторних робіт, усі студенти повинні пройти інструктаж з охорони праці у приміщеннях лабораторії «Організація руху поїздів». Такий інструктаж за діючою класифікацією є первинним і проводиться відповідно до діючих у лабораторії інструкцій з охорони праці під розпис у журналі реєстрації інструктажів з охорони праці.

Відповідно до діючих нормативно-правових актів з охорони праці, студенти, які з якої-небудь причини не пройшли інструктаж з охорони праці і/або не розписалися про це в журналі реєстрації інструктажів, до виконання лабораторних робіт не допускаються.