Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
138.75 Кб
Скачать

Програма god Mоделювання імпедансного спектра електрода

  1. Обєкт і мета розрахунків

    1. Фізичний обєкт, який моделюється – електрод у складі дослідної електрохімічної ячейки. Електрод знаходиться в стані рівноваги (рівноважний потенціал ЕР) і поляризується синусоїдальним змінним струмом невеликої напруги (=5-10 мВ). При таких малих напругах і густинах струму, близьких до густини струму обміну і0, поляризаційна характеристика електрода (процеса) лінійна.

    2. Теоретичні положення. З фізики відомо, що змінний струм може проходити через конденсатор, причому опір конденсатора (ємнісний опір) обернено пропорційно залежить від його ємності і частоти змінного струму

, , (1)

де - кругова частота, радіан/с, f- частота змінного струму, Гц=1/с.

Для будь-якого реального фізичного електрода в електрохімії характерна наявність подвійного електричного шару - конденсатора з ємністю СD  10-30 мкФ/см2. Окремий електрод і вимірювальна ячейка з двома електродами являють собою з точки зору електротехніки складну систему омічних опорів та конденсаторів. Постійний струм проходить через омічний опір, але не проходить через конденсатор, тоді як змінний – проходить обома шляхами. Тому складні електричні системи, скомбіновані з опорів та конденсаторів, пропускають обидві складові струму, але характеризуються і більш складною електричною величиною – векторною сумою омічного опору ROM і ємнісного опору RC, яку називають терміномімпеданс”. Зображують імпеданс ячейки Z, який є комплексною величиною, як векторну величину - точкою в прямокутних координатах Im=RС (реактивна компонента імпеданса, або ємнісний опір згідно з виразом 1 ) та Re (активна компонента імпеданса, або омічний опір). Обидві компоненти імпедансу мають однакову розмірність – Омсм2 .

Рис. 1. Графічне представлення комплексного опору (імпедансу)

Для того, щоб досліджувати деякий один електродний процес в системі, де є два електроди, найчастіше використовують ячейку, в якій протилежний поляризуючий електрод має набагато більшу поверхню, ніж дослідний. Набагато більшими будуть у нього також ємність і струм обміну. В таких умовах можна знехтувати впливом поляризуючого електрода на результат вимірювань і вважати, що і поляризаційний опір і ємність ячейки визначаються лише досліджуваним електродом.

В найпростішому випадку простої електрохімічної реакції еквівалентну схему електрода можна зобразити схемою, показаною на рис.2. Схема складається із з’єднаних між собою омічного опору електроліту ячейки RЕЛ, ємності подвійного електричного шару (ПЕШ) CD і поляризаційного опору досліджуваного електрода RП

, (1)

та дифузійного імпедансу ZW. Процес дифузії при накладанні змінного струму вільно здійснюється в обох напрямках (тобто дифузійний опір здатний пропускати змінний струм), тому дифузійний процес також потрібно характеризувати комплексним опором, який має окрему власну назву – імпеданс Варбурга ZW.

Рис.2. Еквівалентна схема електродної ячейки.

На еквівалентній схемі рис.2 поляризаційний опір RП та ємність ПЕШ CD з’єднані паралельно. Це означає, що струм проходить паралельно двома шляхами – як процес перезаряджання обкладок конденсатора пеш змінною складовою ( процес без матеріальних перетворень речовин), і як фарадеєвський процес (постійна складова струму, що проходить через опір поляризації, яка відповідає електрохімічній реакції і супроводжується витрачанням та утворенням речовин). В той же час поляризаційний опір та імпеданс Варбурга з’єднані послідовно, бо електрохімічна реакція і дифузія є послідовними стадіями одного процесу.

Існують спеціальні прилади та електричні схеми, які дозволяють при накладанні змінної напруги на ячейку вимірювати окремо обидві складові імпедансу – уявну Im, та дійсну Re. Вимірювання імпедансу виконують, накладаючи на електрод змінний струм з різними частотами. Якщо в координатах Im-Re нанести всі одержані на різних частотах значення імпедансу, можна одержати графік , показаний на рис.3 – його називають “імпедансний спектр електрода”, або “годограф імпедансу електрода ”.

Рис 3. Загальний вигляд імпедансного спектра (годографа) для частково зворотного електродного процесу. Граничні значення частот вказані окремо для зворотних і незворотних процесів.

Кожна точка графіка відповідає окремому значенню частоти . Якщо вимірювання виконувати , збільшуючи частоту, то траєкторія руху відповідних точок на графіку при цьому буде справа наліво. Чим більша частота, тим меншою буде згідно з (1) уявна складова імпедансу – ємнісний опір

. (2)

Граничне значення Im=0 має бути при   , тобто ліва крайня точка 1 годографа розташована на осі Re. Проте фактична крайня точка 2 годографа може не досягати граничного значення 1, якщо максимальна частота в ряду вимірів недостатня.

В теорії імпедансного методу доводиться, що в крайніх випадках зворотних і незворотних реакцій між кінетичними характеристиками процесу і формою годографа існує простий математичний зв’язок.

Для повністю незворотних електрохімічних реакцій (малі струми обміну, концентраційна поляризація відсутня) годограф має форму точного півкола, показаного на рис.3. Радіус півкола дорівнює , таке ж значення має уявна складова імпедансу (ордината точки 7) з абсцисою в центрі півкола (точка 3). Частота, яка відповідає точці 7 годографа, дорівнює

. (3)

Півколо зміщено від початку абсциси Re=0 на відстань, яка дорівнює опору електроліту ячейки RЕЛ .

Таким чином, з годографа незворотного процесу, побудованого на основі даних вимірювань, послідовно можна знайти опір ячейки (електроліту) RЕЛ , підрахувати поляризаційний опір реакції RП = Im7*2 , густину струму обміну і0 з (1), ємність подвійного електричного шару СD з (3).

Зворотні процеси. При малих частотах (0, правий край графіка ) для реакцій з великими струмами обміну створюються такі умови, коли електрохімічний процес можна вважати повністю зворотним, тобто процес контролюється дифузією, поляризація практично повністю – концентраційна, а електрохімічна складова поляризації близька до нуля. В цих умовах годограф імпедансу має форму прямої лінії, з крайньою лівою точкою 6 (  ). Нахил лінії складає 45о , тобто похідна . Крайня ліва точка 6 має координати (значення двох складових імпедансу )

, . (4)

де  - коефіцієнт Варбурга, який для рівноважних умов (тобто при вимірюваннях на електроді, що знаходиться при рівноважному потенціалі) визначається із співвідношення

(5)

як функція об’ємних концентрацій та коефіцієнтів дифузії окисленої і відновленої форми реагента. Якщо концентрація однієї з форм набагато більша, ніж другої, тоді відповідний доданок в квадратних дужках стає набагато меншим, ним можна знехтувати, а рівняння (5) спрощується і записується через параметри форми, дифузія якої є лімітуючим фактором:

. (6)

Графік (годограф) описується лінійною функцією

(7)

де вираз в дужках – значення абсциси (Re) початкової точки 4 на рис.3. Якщо побудувати годограф за експериментальними даними, можна екстраполювати його до точки 4, підрахувати коефіцієнт Варбурга і визначити коефіцієн дифузії.

В реальних процесах часто електрохімічна і дифузійна складові поляризації співрозмірні, тому годограф має складнішу форму, в якій спостерігають елементи обох часткових геометричних елементів (товста лінія на рис.3). В таких випадках екстраполюють спочатку півколо, визначаючи точки 1 і 5, а потім дифузійну частину, визначаючи активну компоненту опору в точці 4.

На рисунку 4 наведен деякі характерні форми годографів імпедансу, з яких можна зробити перші якісні висновки. Наприклад, на графіку 1 малопомітна лінійна ділянка вказує на переважну роль поляризаційного опору і незначну роль концентраційної поляризації в процесі, а форма 2 з переважною лінійною ділянкою свідчить про домінуючу роль дифузійного опору в зворотному процесі (це може бути , малий коефіцієнт дифузії, мала концентрація однієї з форм реагента, тощо).

.

Рис.4. Деякі характерні форми годографів імпедансу. 1- RП>ZW , 2- RП<ZW , 3- недостатньо високі частоти вимірювань і висока ємність ПЕШ.

Соседние файлы в папке Материалы по электра