Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техмаш 2013 / 1. Лекц / 8. Обробка корпусних деталей.doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
317.95 Кб
Скачать

8 Технологія обробки корпусних деталей

До корпусів відносять деталі, що містять систему отворів і площин, координованих один щодо одного. До корпусів відносять корпуси редукторів, коробок передач, насосів і т.д.

Корпусні деталі служать для монтажу різних механізмів машин. Для них характерна наявність опор і достатньо протяжних і точних площин, точних отворів (основних), координованих між собою і щодо базових поверхонь і другорядних кріпильних, змащувальних і інших отворів.

По спільності рішення технологічних задач корпусні деталі ділять на дві основні групи:

а) призматичні (коробчатого типу) з плоскими поверхнями великих розмірів і основними отворами, осі яких розташовані паралельно або під кутом;

б) фланцевого типу з площинами, що є поверхнями торців основних отворів.

Призматичні і фланцеві корпусні деталі можуть бути роз'ємними і нероз'ємними. Роз'ємні корпуси мають особливості при механічній обробці.

8.1 Технологічні задачі

Точність розмірів:

– точність діаметрів основних отворів під підшипник по 7-му квалітету з шорсткістю Rа = 1,6-0,4 мкм, рідше – по 6-му квалітету Rа = 0,4-0,1 мкм;

– точність міжосьових відстаней отворів для циліндрових зубчатих передач з міжцентровими відстанями 50-800 мм від ±25 до ±280 мкм;

– точність відстаней від осей отворів до установочних площин коливається в широких межах від 6-го до 11-го квалітетів.

Точність форми:

– для отворів, призначених для підшипників кочення, допуск круглості - і допуск профілю перетину -не повинен перевищувати (0,25-0,5) поля допуску на діаметр залежно від типу і точності підшипника;

– допуск прямолінійності поверхонь прилягання задається в межах 0,05-0,20 мм на всій довжині;

– допуск площинності поверхонь ковзання – 0,05 мм на довжині 1 м.

Точність взаємного розташування поверхонь:

– допуск співвісності - отворів під підшипники в межах половини поля допуску на діаметр меншого отвору;

– допуск паралельності осей отворів - в межах 0,02-0,05 мм на 100 мм довжини;

– допуск перпендикулярності - поверхонь торців до осей отворів в межах 0,01-0,1 мм на 100 мм радіусу;

– у роз'ємних корпусів неспівпадання осей отворів з площиною роз’єму - в межах 0,05-0,3 мм залежно від діаметра отворів.

Якість поверхневого шару:

Шорсткість поверхонь отворів Rа = 1,6-0,4 мкм (для 7-го квалітету); Rа = 0,4-0,1 мкм (для 6-го квалітету); поверхонь прилягання Rа = 6,3-0,63 мкм, поверхонь ковзання R а = 0,8-0,2 мкм, поверхонь торців Rа = 6,3-1,6 мкм.

Твердість поверхневих шарів і вимоги до наявності в них заданого знака залишкових напружень регламентуються достатньо рідко і для особливо відповідальних корпусів.

8.2 Матеріали

В машинобудуванні для отримання заготівок широко використовуються сірий чавун, модифікований і ковкий чавуни, вуглецеві стали; в турбобудуванні і атомній техніці – неіржавіючі і жароміцні стали і сплави; в авіабудуванні – силуміни і магнієві сплави; в приладобудуванні – пластмаси.

Чавунні і сталеві заготівки відливають в земляні і стрижньові форми. Для складних корпусів з високими вимогами по точності і шорсткості (корпуси відцентрових насосів) рекомендується литво в оболонкові форми і по моделях, що виплавляються.

Заготівки з алюмінієвих сплавів одержують відливанням в кокіль і під тиском. Заміна литих заготівок зварними проводиться для зниження ваги і економії матеріалу, при цьому товщина стінок корпусу може бути зменшена на 30-40 % в порівнянні з литими корпусами.