Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona_pratsi.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
754.69 Кб
Скачать

5.5 Протипожежні заходи

Пожежна безпека повинна створюватись системою заходів попередження пожеж і пожежного захисту.

Приміщення дільниці відноситься до ІІ ступеню вогнестійкості, а будівельні матеріали, з яких збудовано приміщення дільниці, відносяться до групи важкогорючих матеріалів. Вогнестійкість конструкцій та елементів будівель характерізується межею вогнестійкості.

Межа вогнестійкості – це час (у годинах) від початку вогневого стандартного випробовування зразків до виникнення одного з граничних станів елементів та конструкцій (втрати несучої спроможності, теплоізолюючої спроможності, щільності). Межі вогнестійкості визначаються шляхом дослідження в спеціальних печах під відповідним навантаженням.

На приміщенні дільниці, так як її висота 10 м, споруджені зовнішні металеві сходи для евакуації людей, рятування цінного майна та полегшення роботи пожежних команд. На кожні 200 м довжини будівлі встановлюються одні такі сходи. В приміщенні також передбачені евакуаційні виходи, які виводять з першого поверху на двір безпосередньо та через коридор. Мінімальна відстань між виходами – 1,5*П, де П – периметр приміщення, м. Мінімальна ширина шляхів евакуації становить 1 м, дверей – 0,8 м. Двері на шлях евакуації відчиняються в напрямі виходу зі споруди.

Для обмеження розповсюдження пожежі на дільниці та зменшення можливої площі горіння – створені протипожежні перешкоди, до яких відносяться: протипожежні стінки, перегородки, зони.

Засобами забезпечення пожежобезпечності технологічного процесу є:

- перевірка контрольно-вимірювальних та регулюючих приладів, запобіжних клапанів, експлуатація обладнання з відключеними та несправними контрольно-вимірюючими та регулюючими приладами, а також з вимкненими чи несправними захисними пристроями забороняється;

- апарати, що працюють під високим тиском, повинні експлуатуватися згідно з вимогами робочих інструкцій та норм технологічного режиму;

Группа 233- стан стінок обладнання, в якому знаходиться хімічно агресивні середовища, повинен суворо контролюватися шляхом періодичного огляду та замирювання величини зносу матеріалу;

- при виникненні пожежі необхідно припинити постачання сировини;

- постійно контролювати справність та чистоту теплоізоляції на гарячих трубопроводах, не можна допускати експлуатацію трубопроводів з ушкодженою теплоізоляцією та при попаданні на неї горючих рідин;

- підігрів замерзлих трубопроводів, вентилів, засівів проводити паром, використовувати для цього відкритий вогонь забороняється;

- експлуатація обладнання, насосів повинна здійснюватися відповідно з правилами робочих інструкцій та норм технологічного режиму;

- забороняється проводити роботи на діючому обладнанні;

- викиди токсичних речовин в заводську каналізацію забороняється, вони повинні бути максимально повірені у виробництво.

Для запобігання пожеж від електрообладнання виконують правильний вибір, а також експлуатацію обладнання у пожежонебезпечних приміщеннях. Згідно з ПУЕ, дільниця відноситься до пожежежонебезпечної зони класу П-1, де використовується електрообладнання закритого типу, внутрішня порожнина якого віддалена від зовнішнього середовища оболонкою, а вся електромережа має надійну ізоляцію.

Для захисту від прямих ударів блискавки застосовують блискавковідводи, які складаються з блискавкоприймача, блискавковідводу та заземлюючого пристрою.

Згідно норм [13], приміщення дільниці відноситься до третьої категорії блискавкозахисту. Визначимо висоту та тип близкавкозахисного пристрою.

Очікувану кількість ураженних блискавкою на рік споруд, які не обладнані блисковкозахистом, визначаємо за формулою:

де L i W – відповідно довжина і ширина захщуваної споруди прямокутної форми у плані, м; L = 120 м, W = 36 м;

Группа 233hx – висота споруди, м; hх = 7,2 м;

n – середньорічна кількість ударів блискавки; n = 9.

При N ≤ 2 приймаємо тип зони захисту Б.

Якщо L≥3∙W, тобто 120≥3∙36, 120≥108, то обираємо тросовий блискавковідвід.

Висота блискавковідводу:

де rx – радіус зони захисту, м.

м.

м.

Висота опор тросового блискавковідводу, м:

м.

Висновок: для блискавкозахисту проектом передбачається тросовий блискавковідвід висотою 18,42 м, який повністю захищає від прямих ударів блискавки. Засобом пожежного зв’язку є телефон, а сигналізаціїї – звукова сигналізація, встановлена, згідно з схемою автоматизації.

Засоби гасіння пожеж

Процес гасіння пожеж досягається застосуванням вогнегасильних засобів: води, її пари, інших рідин, інертних газів, пін, галогенвміщуючих вуглеводів, твердих порошків та ін. Вибір тих чи інших способів та засобів гасіння в кожному конкретному випадку залежить від стадії розвитку пожежі, масштабів горіння, особливостей горіння речовин і матеріалів.

Вогнегасильні засоби повинні мати високий гасильний ефект, тобто малу вогнегасильну концентрацію, бути доступними та дешевими, не Группа 233виявляти шкідливого впливу на організм людини як при використанні, так і при зберіганні, не викликати пошкоджень технологічного устаткування, приладів та ін.

Проектом передбачається, згідно з нормами , обов’язкове використання первинних засобів пожежегасіння: вуглекислотні вогнегасники ручні ВВ-2 (ВВ-5, ВВ-8), вогнегасники типу ВПП-10; ящик з піском та лопати, волок, кошма чи азбест. Для ефективного гасіння пожежі на дільниці передбачається повітряно-пінні стволи та лафетні стволи. Передбачена подача пінорозчину до повітряно-пінного стволу. Подача води на лафетні стволи здійснюється з загального пожежно-господарського трубопроводу. Щоб вимкнути лафетний ствол у роботу необхідно відкрити запірний засів, встановлений в колодязі лафетного стволу.

На підприємстві передбачається протипожежний водопровід низького тиску, необхідний тиск для гасіння пожежі утворюється пересувними авто насосами чи мотопомпами, що подають воду від гідрантів до місця пожежі. Гідранти встановлюються вздовж доріг та проїздів на відстані не менше 100 м один від одного, не ближче 5 м від стін будівель та не більше 2 м від дороги.

Витрати води на зовнішнє пожежегасіння для виробничої будівлі, в залежності від вогнестійкості і категорії за пожежною небезпекою становить 15 л/с. Норма витрат води на внутрішнє пожежегасіння приймаємо з розрахунку одного пожежного струменя продуктивністю не менше 2,5 л/с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]