Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2019_Proektny_analiz_EK.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
283.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

З ДИСЦИПЛІНИ «ПРОЕКТНИЙ АНАЛІЗ»

ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

«ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»

ВСІХ ФОРМ НАВЧАННЯ

Затверджено на засіданні кафедри економіки промисловості та організації виробництва.

Протокол № 7 від 26.02.2010.

Дніпропетровськ УДХТУ 2010

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «Проектний аналіз» для студентів, спеціальності «Економіка підприємства» всіх форм навчання / Укл.: Л.О.Аксьонова, В.П. Курач. – Дніпропетровськ: ДВНЗ УДХТУ, 2010. – 16 с.

Укл.: Л.О. Аксьонова, канд. екон. наук

В.П. Курач, канд. екон. наук

Відповідальний за випуск Н.С. Горбач, канд. екон. наук

В методичних вказівках наведено рекомендації до виконання контрольної роботи з дисципліни “Проектний аналіз” для студентів спеціальності «Економіка підприємства» всіх форм навчання.

Надані вимоги до структури, змісту та оформлення контрольної роботи, вказівки з виконання окремих її розділів та варіанти вихідних даних.

Наведено приклад розрахунків з відповідними коментарями та перелік літературних джерел, що рекомендуються для поглибленого вивчення дисципліни.

Методичні вказівки призначені для індивідуальної самостійної роботи студентів всіх форм навчання.

Навчальне видання

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи з дисципліни «Проектний аналіз» для студентів, спеціальності «Економіка підприємства» всіх форм навчання

Укладачі: АКСЬОНОВА Людмила Остапівна

КУРАЧ Валерій Петрович

Редактор Л.М. Тонкошкур

Коректор Л.Я. Гоцуцова

Підписано до друку 30.11.10. Формат 6084 1/16. Папір ксерокс. Друк різограф. Умов.-друк. арк. 0,62. Облік.-вид. арк. 0,7. Тираж 80 прим. Замовлення № 82. Свідоцтво ДК № 303 від 27.12.2000.

ДВНЗ УДХТУ, 49005, м. Дніпропетровськ-5, просп. Гагаріна, 8.

Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру

ЗМІСТ

Вступ....................................................................................................4 1. Загальні положення...................................................................................4 1.1. Мета й призначення контрольної роботи.........................................4 1.2. Вимоги, що пред'являються до контрольної роботи.......................5 1.3. Структура контрольної роботи..........................................................5

1.3.1. Аналітична частина……………………………………….......6

1.3.2. Розрахункова частина ………………………………………9 2. Методичні вказівки до оформлення контрольної роботи...............16 2.1.Титульний аркуш........................................................................16 2.2. Реферат.......................................................................................16 2.3. Зміст...........................................................................................17 2.4. Вступ..........................................................................................17 2.5. Аналітична частина………….....................................................17

2.6. Розрахункова частина.......................................................................17

2.8. Висновки.............................................................................................18 2.9. Перелік посилань..............................................................................18 2.10. Додатки.............................................................................................18

Література.......................................…..............................…..............19 Додаток А. Зразок оформлення титульного аркуша ………...…..20 Додаток В. Зразок оформлення реферату…………………...…….21

ВСТУП

Ефективна виробничо-господарська діяльність будь-якого суб’єкта підприємництва вимагає комплексної оцінки при розробці та прийнятті стратегічних рішень в області інвестиційної політики підприємства.

Інвестиції, що плануються, реалізуються та вже здійснені, набувають форми інвестиційних проектів. Головним принципом оцінки їх ефективності є порівняння обсягів доходів та витрат, що їх забезпечили.

Під час обґрунтування економічної ефективності інвестиційних проектів та їх доцільності застосовується комплекс показників, які дозволяють здійснити різного роду фінансово-економічні розрахунки, пов’язані з потоками грошових коштів у різні проміжки часу.

Враховуючи, що інвестування – це тривалий процес, в інвестиційній практиці часто приходиться порівнювати вартість грошей на початку інвестування та при їх поверненні у вигляді майбутнього прибутку, амортизації, грошового потоку тощо.

Тому, приймаючи рішення про інвестування, слід враховувати рівень інфляції, ризик, ліквідність та можливість альтернативного використання коштів.

Запропоновані методичні рекомендації призначені для засвоєння практичних навичок аналізу інвестиційних проектів студентами в процесі вивчення дисципліни “Проектний аналіз ” у формі контрольної роботи за індивідуальними завданнями.

1. Загальні положення

1.1. Мета й призначення контрольної роботи

Виконання контрольної роботи є складовою частиною навчального процесу. Підготовка, написання та захист контрольної роботи є завершальним етапом вивчення дисципліни “Проектний аналіз ”.

Мета виконання контрольної роботи:

– закріпити й поглибити теоретичні знання й практичні навички, набуті студентами в процесі вивчення курсу;

– придбати навички практичного застосування отриманих знань для вирішення окремих практичних завдань аналізу інвестиційних проектів;

– закріпити й поглибити вміння інтерпретувати отримані результати та формувати аналітичні висновки відносно окремих сторін економічної та інвестиційної діяльності підприємства та її результатів.

В процесі виконання контрольної роботи студент повинен:

– самостійно виконати огляд необхідної літератури та Інтернет-джерел, у тому числі законодавчих актів, що регулюють економічні аспекти інвестиційної діяльності підприємств з урахуванням особливостей їх організаційно-правових форм;

– узагальнити зібраний теоретичний і практичний матеріал;

– продемонструвати навички формування власного погляду на вирішення проблем, які були виявлені в процесі інвестиційного аналізу та поставлені в контрольній роботі;

– показати вміння використовувати знання, отримані в процесі вивчення курсу “Проектний аналіз”, щодо особливостей проведення порівняльної оцінки якостей потенціальних об’єктів інвестування з урахуванням фактора часу тощо.

1.2. Вимоги, що пред'являються до контрольної роботи

Для її успішного засвоєння необхідні знання як з дисципліни “Проектний аналіз”, так і зі спеціальних та професійно орієнтованих дисциплін: “Економічна теорія”, “Економіка підприємства”, «Макроекономіка», “Інвестування”, “Фінанси підприємства”.

Номер варіанта обирається відповідно до порядкового номера прізвища студента в журналі групи.

У контрольній роботі передбачається виконання аналітичного та розрахункового завдань.

Завдання виконуються студентами індивідуально, з використанням первинної інформації, яка міститься в матеріалах, вказаних у переліку літературних джерел, що визначені студентом самостійно та узгоджені з керівником контрольної роботи (стосовно аналітичного завдання), та наводиться у відповідних таблицях за варіантами в даних методичних вказівках (для розрахункового завдання).

Текст аналітичного завдання має супроводжуватися посиланнями на використані літературні та інші джерела.

В аналітичних висновках до контрольної роботи слід вказати на доцільність впровадження інвестиційного проекту та інтерпретувати значення економічних показників, отриманих у результаті розрахунків.

Контрольна робота має бути оформлена та переплетена у вигляді пояснювальної записки в обсязі 25–30 сторінок у повній відповідності до методичних рекомендацій [7].

1.3.Структура контрольної роботи

1.3.1. Аналітична частина

Метою даного розділу є дослідження та оцінка сучасного стану інвестиційного процесу в Україні.

Сучасний інвестиційний процес – це багатостороння діяльність усіх учасників економічних стосунків з нарощення капіталу, яка безпосередньо пов’язана з динамічним розвитком економічної системи в цілому.

Інвестиційний процес в умовах ринкових відносин розглядається з точки зору фізичних величин та з позиції фінансових показників.

Щодо руху фізичних величин, інвестиційний процес може виступати в якості:

– створення інноваційних продуктів;

– освоєння нових виробничих потужностей;

– експлуатації об’єктів в оптимальному режимі з метою безперебійного виробництва товарів та послуг.

З огляду на фінансові показники, інвестиційний процес – це вкладення грошових сум з метою отримання додаткового прибутку, або досягнення соціального ефекту.

До показників інвестиційного процесу належать:

1) загальний обсяг інвестицій: за галузями; в цілому по економіці;

2) обсяг інвестицій за джерелами їх формування: державні; підприємницькі; домашніх господарств; іноземні;

3) структура інвестицій, що характеризує розподіл загального їх обсягу за окремими складовими:

– інвестиції в обіговий капітал; основний капітал; людину; науково-технічний прогрес; природозберігаючі заходи;

– інвестиції у технологічну складову; будівництво; придбання машин і устаткування; допоміжні матеріали;

– інвестиції у відтворювальну складову; заощадження; амортизаційні відрахування; зовнішні джерела.

В аналітичному розділі роботи студентові належить:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]