Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План урока.docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
214.48 Кб
Скачать

План-конспект уроку виробничого навчання.

Тема програми:  Виготовлення швейних виробів халату. Підтема: Виготовлення жіночого халату. Тема уроку.  З’єднання коміра з горловиною. Мета уроку:

  1. навчальна – навчити з’єднувати комір з горловиною халату.

  2. розвиваюча – розвиток раціонального мислення та творчості при виконанні завдань:

  3. виховна – виховання поваги до праці, бережливості до обраної професії.

Методична мета: удосконалення якості навчального процесу при застосування інноваційних підходів і засобів навчання. Тип уроку: удосконалення набутих знань та вмінь по обробці даних вузлів. Вид уроку: показ трудових прийомів, вправи, самостійна робота учнів. Матеріально-технічне забезпечення уроку. Обладнання в навчальній майстерні (швейні машини, праска, прасувальні дошки, інструменти особистого користування). Дидактичне забезпечення уроку: - готовий виріб на натуральну величину; - плакати: «З‘єднання коміра з горловиною». - зразки послідовності обробки коміра та вшивання його в горловину (в натуральну величину); - інструкційно-технологічні карти по обробці даних вузлів; - взірці можливих  дефектів та способи їх усунення;  

Міжпредметні зв’язки

1. Матеріалознавство: властивості і склад тканин бавовняного асортименту. 2. Спецтехнологія: технологія з’єднання комірів з горловиною. 3. Конструювання: конструктивні особливості покрою комірів при виготовленні верхнього одягу. 4. Обладнання: технічна характеристика щвейної машини 1022 кл; універсальної швейної машинки «Джулі»  DDL – 5550, обладанная для волого-теплової обробки. 5. Охорона праці: додержання правил безпеки при виконанні ручних, машинних і прасувальних робіт. Пожежна безпека.

Досягнення учнів після закінчення уроку. Учні повинні знати: - організацію робочого місця при виконанні ручних, машинних і прасувальних робіт; - технологічну послідовність вшивання коміра в горловину; - термінологію машинних, ручних і прасувальних робіт; - дефекти при обробці комірів та з’єднання їх з виробом та способи їх усунення; - дрібні неполадки в роботі швейних машин та їх усунення; - правила з охорони праці в навчальній майстерні. Учні повинні вміти: - раціонально організувати своє робоче місце згідно з вимогами правил охорони праці; - обробляти коміра та вшивати їх у горловину виробу з дотриманням технічних умов на виконання; - своєчасно виявляти та усувати допущені помилки, які можуть виникниту в процесі виконання завдання; - вибирати оптимальні  волого-теплової обробки для різних матеріалів; - усувати дрібні неполадки в роботі швейних машин; - дотримуватися правил з техніки безпеки при виконанні ручних, машинних і прасувальних робіт.

Хід уроку

I. Організаційна частина - 2 хв. Звіт старости: - наявність учнів, їх зовнішній вигляд та готовність до уроку; - готовність виробничої майстерні до  роботи. II. Вступний інструктаж – 25-30 хв. 1.Повідомлення теми і мети уроку Акцентується увага  учнів на навчальну мету уроку – удосконалення умінь та навичок вшивання комірів у горловину у виробах з  підбортами.

Перед вивченням нової теми уроку необхідно з’ясувати, чи все зрозуміло учням з попередньої теми: «Обробка плечових та бокових зрізів халату. Обробка краю бортів, коміра». 2. Актуалізація опорних знань.  2.1. Обробка плечових зрізів халату – відповідь учениці з місця за допомогою халату. 2.2. Обробка бокових зрізів халату – відповідь  учениці за допомогою її халату. 2.3. Фронтальне опитування – повторення знань з техніки безпеки при виконанні ручних, машинних і прасувальних робіт. 3. Пояснення нового матеріалу Практичний показ та коментування своїх дій майстром на прикладі взірця виробу у натуральну величину.

Фронтальна бесіда з  учнями в процесі показу трудових прийомів по обробці коміра шляхом постановки запитань:

  1. які ви знаєте види комірів;

  2. назвіть зрізи комірів, як проходить нитка основи;

  3. який шов застосовується для з’єднання деталей нижнього коміра і до якої групи швів він відноситься;

  4. з боку якого коміра потрібно  виконувати операцію обшивання;

  5. для чого підрізають шви в кутиках і яку ширину припуска на шов залишають при цьому;

  6. як потрібно проводити волого-теплову обробку готового вироба.

Учні слідкують за трудовими прийомами, слухають питання,обмірковують, відповідають. 3.1. Вшивання коміра в горловину виробу.

- поділити горловину від середини спинки до краю уступа умовно на чотири частини. I ділянка – від середини спинки до лінії плечового шва 1,5-2,0 см. II ділянка – над плечовим швом: 1,5-2,0 см. у бік спинки і 3,0-4,0 см у бік пілочки. III ділянка – від кінця I ділянки до лінії згину лацкана. Учні уважно слухають, обмірковують і закріплюють, повторюючи поділені ділянки горловини. ! Потрібно звернути увагу учнів, що III ділянка має косий зріз і зазнає найбільшого розтягування під час обробки виробу. IV ділянка – частина горловини від кінця  III ділянки до початку лацкана.  При вметуванні коміра  в горловину потрібно дотримуватись необхідної посадки на цих ділянках.  На I ділянці вметати нижній комір у горловину без посадки. На II ділянці вметати нижній комір з посадкою 0,5-0,7 см. На III ділянці припосадити горловину виробу на 0,5-0,7 см. На IV ділянці з’єднати комір з горловиною рівномірно без посадки.

Візьмемо оброблений комір, перевіримо наявність контрольних позначок на зрізі стійки нижнього коміра.

Скласти халат лицьовою стороною всередину, перевірити симетричність лівої та правої частин халату по горловині: середину виробу, плечового шва, довжину уступу.

Складемо нижній комір з горловиною виробу лицьовими сторонами всередину, суміщаючи зрізи та контрольні позначки: середину нижнього коміра – з середини спинки, плечовий шов – з позначкою по зрізу стійки коміра, кінець коміра зрівняти з виступом, що визначає кінець зшивання коміра у горловину. Закріпити деталі кравецькими булавками.

Відступаємо 9 мм від зрізів і вметуємо нижній комір у горловину виробу. Витягуємо кравецькі булавки.

На відстані 10 мм від зрізів вшиваємо комір у горловину виробу з боку нижнього коміра. Витягуємо нитки вметування. Перевіряємо симетричність кінців коміра, уступів, чи рівні припуски на шви вшивання нижнього коміра у горловину.

Припуски на шви вшивання нижнього коміра у горловину виробу спрямуйте у бік нижнього коміра та запрасувати, застосовуючи спеціальну колодку або подушечку.

Накладаємо на горловину виробу верхній комір з підігнутим зрізом стійки, перекриваючи строчку вшивання на 1 мм. Закріпити деталі кравецькими булавками на контрольних ділянках: середині виробу та плечових швах.

Настрочити верхній комір на відстані 1 мм від підігнутого краю, закриваючи строчку вшивання нижнього коміра. Витягуємо кравецькі булавки.

Припрасувати вшитий у горловину комір з боку нижнього коміра із спеціальної колодки або подушечки.

Учні слухають поданий матеріал, відповідають на поставлені питання: - як потрібно скласти оброблений комір із горловиною виробу; - які точки потрібно сумістити;

Потрібно звернути увагу учнів про можливі дефекти.

  1. Порушення загального балансу виробу (середина коміра не суміщена з серединою спинки);

  2. Нижній комір  відстає від шиї (при посадці нижнього коміра на I ділянці);

  3. Нижній комір не прилягає до шиї (за відсутності посадки нижнього коміра на II ділянці);

  4. Викривлення лінії раскепу (посадка на IV ділянці);

  5. Пілочка не облягає ключиці (за відсутності посадки пілочки на III ділянці).

Для усунення зазначених дефектів потрібно  випороти комір і знову з’єднати його з горловиною, враховуючи технічні вимоги для обробки даного вузла.

4. Закріплення нового матеріалу: - назвати зрізи коміра  (відповідь учениці); - назвати величини посадки на ділянках; - назвати контрольні точки, які необхідні для з’єднання коміра з горловиною; - назвати можливі дефекти, які можуть виникнути при вшиванні коміра в горловину і способи їх усунення. 5. Видача завдання на самостійну роботу в процесі поточного інструктажу. Нагадати про якість виконання операцій, про дотримання технологічних умов, технологічної послідовності та обробки, організацію робочого місця для виконання ручних, машинних і прасувальних робіт, дотримання правил з охорони праці, економне використання електроенергії і матріалів.

Учні слухають поданий матеріал, відповідають на поставлені питання:

Як вметати нижній комір у горловину виробу?

Як настрочити верхній комір на горловину виробу?

Розкажіть послідовність з’єднування коміра з горловиною виробу?

Практичне завдання:

З’єднайте комір з горловиною виробу. ІІІ. Поточний інструктаж – 5 год. Виконання завдань по вшиванню коміра в горловину виробу індивідуально кожною ученицю самостійно безпосередньо на виробі. Під час цільових обходів робочих місць необхідно: - перевірити додержання учнями технологічної послідовності і технологічних умов вшивання коміра в горловину.  - прослідкувати дотримання правил з охорони праці. Правильність трудових прийомів; - провести додатковий інструктаж з метою попередження помилок в роботі і звернути увагу учнів на самоконтроль і взаємоконтроль якості  по обробці вузлів халату. Заключний інструктаж – 15 хв. Провести підсумок виробничого навчання за день, проаналізувати практичну діяльність кожного ученя, дотримання правил охорони праці, організацію робочого місця. Відмітити кращі роботи, вказати на допущені недоліки і способи їх усунення, оцінити рівень досягнень учнів і їх творчої активності.  Виставити оцінки учням, проаналізувати їх. Повідомити про реалізацію поставленої мети на вступному інструктажі, що учні повинні знати та вміти. Задати домашнє завдання. Повідомити тему і мету наступного уроку.

Обробка рукавів, вметування рукавів в пройму. Прибирання робочих місць та майстерні.