Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ET_ukr.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.54 Mб
Скачать

Кругообіг за участю держави

Фірми, які виходять на ринок, достатньо різноманітні. Фірми розрізняються за такими ознаками: 1) мета і характер діяльності; 2) форма власності майна; 3) приналежність капіталу; 4) правовий статус і форма господарювання; 5) функціонально-галузевий вид діяльності; 6) технологічна і територіальна цілісність; 7) розмір за чисельністю працівників.

Суть ринкового механізму розкриває взаємодія попиту і пропозиції. Попит формують споживачі або покупці, а пропозицію – виробники або продавці.

Попит (demand) – це платоспроможна потреба споживача. Тобто попит це не бажання щось придбати, не можливість купити той або інший товар, а їх поєднання - потреба економічного суб'єкта, яку він здатний оплатити.

Пропозиція (supply) – це кількість товарів і послуг, яку виробники або продавці бажають і здатні запропонувати ринку при кожному рівні цін в певний проміжок часу.

Ринок – це взаємодія покупців і продавців. Незважаючи на те, що кожен з них виходить на ринок зі своїми інтересами і смаками, задовольнити свої потреби вони можуть лише спільно, домовившись один з одним.

Ринкова рівновага – ситуація на ринку, коли величина попиту дорівнює величині пропозиції, а ціна попиту співпадає з ціною пропозиції. Графічно ринкова рівновага представлена точкою перетину кривих попиту і пропозиції. Точка ринкової рівноваги має дві координати: рівноважну ціну РЕ і рівноважну кількість QE. Рівноважна ціна – це і є та ціна, за якої інтереси покупців співпадають з інтересами продавців. Рівноважна кількість – це той об'єм даного товару, який буде проданий в даних умовах за рівноважною ціною. Рівноважну ціну і рівноважну кількість називають параметрами ринкової рівноваги.

Приклад вирішення типових завдань з теми

Завдання 1.

Складіть схему кругообігу товарів і грошей в змішаній економіці. Знайдіть в ній місце нижченаведеним потокам і позначте їх відповідною цифрою.

1. Мерія виділила кошти підприємствам комунального господарства на ремонт доріг.

2. Плата сімейного підприємства за телефонні послуги.

3. Ринок нафти.

4. Держава виділила кошти на будівництво нових шкіл.

5. Іванов отримав дивіденди.

6. Ринок м'яса.

7. Семенов отримав стипендію.

8. Фірма «Глорія» заплатила відсоток за кредит банку «Форум».

9. Наталія Михайлівна придбала розсаду помідор.

10. Надходження нового торгового устаткування в продуктовий магазин «Вадим».

Рішення.

3,6

Ринок ресурсів

Держава

Фірми

(підприємства)

Домогосподарства

5 10 1 4 7 9 6

Ринок товарів та послуг

2,8

З

авдання 2.
Функція попиту на товар представлена рівняннямQD=30-2Р, а функція пропозиціїQS=4Р – 6. Визначте параметри рівноваги на даному ринку. Охарактеризуйте наслідки встановлення на даному ринку фіксованої ціни на рівні 7 грн. Покажіть ситуацію графічно.

Рішення

Оскільки в точці рівноваги QD = QS, а PD = PS, то 30-2P=4P-6. Звідси рівноважна ціна PE = 6.

Підставивши дану ціну в одне з рівнянь, отримаємо рівноважну кількістьQE = 18.

Якщо на ринку буде встановлена фіксована ціна на рівні 7 грн, яка буде вища рівноважної (адже PE = 6 ), то рівновага порушиться і виникне ситуація надлишку товару, оскільки величина пропозиції буде більша, ніж величина попиту. Для визначення розміру надлишку обчислимо обсяг попиту і пропозиції при P = 7 грн., підставивши її в рівняння попиту і пропозиції:

QD =30-2×7 =16, а QS =4×7-6=22 .

Отже, розмір надлишку товару QS - QD =22-16=6 од. Обсяг продажу товару при цьому знизиться від рівноважних 18 од. до 16 од.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]