Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAKRO_RNP_KOLEDZh_-_2012_Doc1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
238.08 Кб
Скачать

Тема 6. Інфляційний механізм

Інфляція: причини виникнення та методи її виміру. Основні типи інфляції та механізм її розвитку. Інфляція попиту та інфляція витрат. Збалансована та незбалансована інфляція, очікувана та неочікувана інфляція. Дефляція та стагфляція. Соціально-економічні наслідки інфляції.

Антиінфляційна політика в сучасних умовах. Механізм антиінфляційної політики. Головні наслідки інфляції. Наслідки інфляції попиту та інфляції витрат. Наслідки затяжної інфляції. Основні напрямки антиінфляційної політики: адаптивна політика, активна антиінфляційна політика.

Тема 7. Споживання домогосподарств

Споживання та заощадження як функції доходу. Дохід кінцевого використання як основний фактор споживання та заощадження. Графіки споживання та заощадження. Середня схильність до споживання та заощадження. Гранична схильність до споживання та заощадження. Недоходні фактори споживання та заощадження: багатство, ціни, очікування, споживча заборгованість, оподаткування. Автономне споживання та заощадження.

Тема 8. Приватні інвестиції

Сутність і роль інвестицій в економіці. Фактори формування сукупного попиту на інвестиційні товари. Фактори зміни сукупного попиту на інвестиційні товари. Фактори нестабільності сукупного попиту на інвестиції. Номінальна і реальна процентна ставка. Крива сукупного попиту на інвестиції. Чинники автономних інвестицій і їх вплив на криву інвестиційного попиту.

Інвестиційний клімат в Україні та шляхи його покращення. Роль прямих іноземних інвестицій в економіці України. Державне регулювання іноземного інвестування.

Тема 9. Сукупні витрати і валовий внутрішній продукт

Методи формування рівноважного ВВП. Визначення рівноважного ВВП на основі методу співставлення витрат і обсягів виробництва (“витрати - випуск”). Графічна модель “витрати - випуск” (“кейнсіанський хрест”). Визначення рівноважного ВВП на основі методу співставлення інвестицій і заощаджень (“вилучення – ін’єкції”). Заплановані, незаплановані та фактичні інвестиції. Ринок позичкового капіталу та його роль у забезпеченні рівноваги між заощадженнями та інвестиціями.

Мультиплікативний вплив сукупних витрат на валовий внутрішній продукт. Модель взаємоперетворень витрат і доходів. Сутність простого мультиплікатора витрат.

Рівноважний ВВП в умовах різного рівня зайнятості. Рецесійний розрив як наслідок дефіциту сукупних витрат. Графічна та математична інтерпретація рецесійного розриву. Інфляційний розрив як наслідок надмірних сукупних витрат. Графічна та математична інтерпретація інфляційного розриву.

Тема 10. Економічна динаміка

Економічне зростання і економічний розвиток. Основні фактори економічного зростання. Типи економічного зростання. Вимір економічного зростання. Виробнича функція економічного зростання.

Модель економічного зростання Харрода – Домара. Кейнсіанська теорія і модель Харрода – Домара. Капітальна теорія вартості як основа моделі Харрода – Домара. Гранична схильність до заощадження та ефективність капіталовкладень як головні фактори моделі Харрода – Домара. Умови економічного зростання в моделі Харрода – Домара.

Модель економічного зростання Р. Солоу. Фактори економічного зростання в моделі Солоу в довгостроковому і короткостроковому періодах. Продуктивність праці як головна умова економічного зростання. Стійкий рівень капіталоозброєності в моделі Р. Солоу. “Золоте правило” нагромадження як критерій максимізації рівня споживання.

Проблеми зростання економіки України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]