Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Планы семинаров.doc
Скачиваний:
85
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
755.71 Кб
Скачать

8. Валютними цінностями можуть бути:

А) платіжні документи іноземного походження;

Б) акції, якщо перетинають митний кордон;

В) облігації, які переходять у власність нерезидентів у середині країни;

Г) усі відповіді правильні.

9. Основними функціями валютного ринку є:

А) забезпечення прибутку учасникам валютних відносин;

Б) страхування валютних ризиків;

В) диверсифікація валютних ризиків;

Г) усі відповіді правильні.

10. Різновидами конвертованості є:

А) повна конвертованість;

Б) часткова конвертованість;

В) замкнута валюта;

Г) всі перераховані види.

Термінологічний словник:

Банк-кореспондент - банк, що виконує на підставі кореспондентського договору доручення іншого банку за платежами та розрахунками.

Валюта - будь-які грошові кошти, формування та використання яких прямо чи опосередковано пов'язане з зовнішньоекономічним відносинами.

Валютні обмеження – законодавчо визначені обмеження на здійснення валютних операцій у країні (для певних груп економічних суб’єктів, для певних видів операцій, валют тощо).

Валютний курс - співвідношення між грошовими одиницями двох країн, яке використовується для обміну валют при здійсненні валютних та інших економічних операцій.

Валютний ринок - сектор грошового ринку, на якому урівноважуються попит і пропозиція на такий специфічний товар, як валюта.

Валютні операції - будь-які операції, пов'язані з переміщенням валютних цінностей між суб'єктами валютного ринку.

Валютна спекуляція - діяльність банків та фірм, що розрахована на отримання прибутку від зміни курсів валют на валютних ринках, за свідомого прийняття валютного ризику.

Конвертованість – здатність вільного обміну національної грошової одиниці на інші валюти.

Котирування – визначення офіційними державними органами (чи іншою фінансовою установою) курсу(ціни) іноземної валюти.

Купівельна спроможність – «сила» валюти, що виражається як сума товарів та послуг, які можна придбати на дану грошову одиницю.

Форвардні операції - угоди обміну двома валютами на основі контрактів у майбутньому за форвардним курсом, зафіксованим на момент підписання угоди.

Форвардний курс - курс спот з націнкою або зі знижкою. В основі форвардного валютного курсу, який фіксується при укладанні контракту, лежить валютний курс спот на дату укладення угоди, скоригований на форвардні пункти, що називаються «премія» чи «дисконт» (залежно від того, додаються вони до курсу спот чи віднімаються), які залежать від різниці процентних ставок за валютами, що беруть участь у контракті.

Список літератури:

1. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М.І. Савлука. – К.: КНЕУ, 2001.

2. Гроші та кредит. О.М. Колодізєв, О.Р. Яременко. – Х.: Видавничий Дім «ІНЖЕК», 2004 р. – 156 с.

3. Гроші та кредит: Підручник / За ред. М.І. Савлука. – К.:КНЕУ, 2006.

4. Демківський А.В. Гроші та кредит. – К.: Дакор., К: Вира – Р., 2003. – 528 с.

5. Долан З. Дж., Кемпбелл К.Д., Кемпбелл Р.Д. Гроші, банківська справа і грошово-кредитна політика. – СПб: Оркестр, 1994.

6. Кочетков В.Н., Бондарева О.В., Басюк Н.Б. Сучасна система грошових розрахунків: 2-е видавництво, перераб. І доп. – К.: Либра, 1994.

7. Міжнародні розрахунки та валютні операції: Навч. посіб. / О. І. Береславська, О. М. Наконечний та ін, - К.: КНЕУ, 2002.

Семінарське заняття № 11 за темою «Валютні системи» ( 2 години)

Мета: визначити теоретичні знання студентів з теми, вміння аналізувати та оцінювати проблемні ситуації, активізувати пізнавальну діяльність при обговорюванні питань.

Студент повинен знати: категоріальний апарат щодо визначення економічного значення світової та національної валютної системи; сутність понять «валютні системи», «валютна позиція», «валютний рахунок», «платіжний баланс», визначити економічний зміст цих понять; ознаки класифікації й основні етапи еволюції світової валютної системи; основні етапи становлення та розвитку валютної системи України.

Студент повинен вміти: розв'язувати тести та аналізувати проблемні ситуації, приймати участь в обговорюванні питань теми.

Етапи проведення заняття:

    1. Ознайомлення з ходом семінарського заняття.

    2. Пояснення критеріїв оцінювання знань студентів.

    3. Основна частина (фронтальне опитування).

    4. Виступи з доповідями та повідомленнями.

    5. Тестування з метою оцінки загального рівня знань за темою.

    6. Оголошення підсумків заняття.

    7. Пояснення домашнього завдання.

Питання для обговорення:

  1. Поглиблення міжнародного поділу праці. Інтернаціоналізація грошових відносин.

  2. Валютні відносини.

  3. Валютні системи: поняття, структура, призначення.

  4. Світова валютна система та основні етапи її розвитку.

  5. Характеристика валютної системи України.

  6. Платіжний баланс.

Питання для підготовки доповідей та повідомлень:

  1. Світова валютна система.

  2. Європейська валютна система.

  3. Валютна система України.

Методичні рекомендації:

Опрацьовуючи тему, слід звернути увагу на те, що основним елементом зовнішньоекономічної діяльності є валютні відносини, які виникають при функціонуванні грошей у міжнародному обороті. На світовому ринку економічні зв’язки безпосередньо залежать від розвитку поділу праці й формування спеціалізації та кооперування виробництва, завдяки цьому формуються такі об’єктивні взаємозалежності та взаємодоповнення національних економік, за яких вони втрачають свою особливість і самостійність. Так вони перетворюються на інтегральні частини єдиного структурно цілісного міжнародного економічного організму.

Лише за умови функціонування на світовому ринку загального, інтернаціонального за змістом вартісного еквівалента можлива реалізація еквівалентності міжнародного обміну товарів та послуг. Гроші реалізують себе у функції світових грошей, коли вони обслуговують міжнародні економічні відносини і використовуються як міжнародна розрахункова одиниця чи міжнародний засіб обігу і платежу. Функціональною формою останніх є валюта.

Завдяки своїм якостям золото виступало в ролі світових грошей протягом тривалого часу. базою вартісних відносин була національна вартість, що формувалася в межах кожної країни, але золото поступово втратило свої монетарні функції. Спочатку відбулася демонетизація золота на рівні функціонування національних грошей, а з часом і міждержавних відносин. Змінюється природа і функціональна роль світових грошей; вони перетворюються на самостійну грошову форму і є матеріальним носієм інтернаціональної вартості. Національні гроші втрачають свою самостійність при обслуговуванні обігу товарів і послуг на внутрішньому ринку.

Головною метою світових грошей є виконання функції інтернаціоналізації міри вартості, за нею порівнюються не безпосередньо вартості окремих товарів, а купівельні спроможності національних валют. Таким чином, вони поєднують національні грошові знаки вартості.

Використання валюти для обслуговування зовнішньоекономічних відносин надає останнім специфічної форми валютних відносин, що мають певні особливості, на які слід звернути увагу студентам.

За своим економічним змістом валютні відносини – це сукупність економічних відносин, які виникають у процесі взаємного обміну результатами діяльності національних господарств різних країн і обслуговуються валютою. Вони тісно переплітаються з внутрішніми грошовими відносинами, є їх продовженням, коли вони переходять межі національних митних кордонів. У цей момент національні гроші набувають форми валюти.

Також необхідно вивчити валютну систему, приділити увагу її сутності, різновидам, елементам, валютному регулюванню та валютній політиці, особливостям формування та функціонування валютної системи в Україні.

Суттєвим питанням є розгляд функціональних структур валютних відносин – світова та міжнародна валютна системи. Слід зазначити, що у своєму еволюційному розвитку валютна система пройшла три основні етапи – золотого, золотовалютного та паперововалютного (девізного) стандарту. Міжнародні (регіональні) валютні системи є результатом взаємної інтеграції національних грошових та валютних відносин групи країн, які тісно взаємодіють між собою та зі світовою валютною системою на глобальному рівні.

Питання для самоконтролю:

  1. Що таке валютні відносини? Хто є учасниками валютних відносин?

  2. Дайте визначення поняттю валютна система.

  3. Визначте складові частини валютної системи?

  4. Які види валютних систем Ви знаєте?

  5. Що таке демонетизація золота?

  6. У чому полягає суть золотого стандарту і в яких формах він виступає?

  7. Які етапи в своєму розвитку пройшла світова валютна система?

Тести для перевірки знань: