Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМАТИКА_КУРСОВИХ_КПУ_10.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
594.43 Кб
Скачать

Написання курсової роботи. Вимоги до її змісту

Обробка матеріалу в цілому є процесом написання курсової роботи в чорновому варіанті. Інакше кажучи, – це її складання, тобто систематизація і зіставлення різних частин зібраного матеріалу, що приводить до з'ясування логіки всієї роботи, встановлення смислового зв’язку між окремими розділами плану.

Всю підготовлену інформацію можна накопичувати в робочих записах, в окремих теках по кожному питанню роботи чи іншим способом (рукописним або на електронних носіях), який би дозволив забезпечити простоту поповнення зібраного матеріалу та зручність зіставлення всієї сукупної інформації. Виписки і запис роботи в чорновому варіанті зручно вести на окремих листах, що дає можливість «розрізати» їх і вносити необхідні зміни.

При написанні курсової роботи бажано використовувати комп'ютер. Зібрану інформацію можна одразу ввести в комп'ютер в текстовому редакторі Microsoft Word. Надалі наявну інформацію можна обробляти, систематизувати, редагувати, розмножувати суто в електронному вигляді, що значно підвищує ефективність виконання курсової роботи.

Відповідно до плану роботи слід визначити межі кожного питання, в якому доцільно спочатку систематизувати категорії і поняття, визначити їх логічний ряд. Далі із зібраного матеріалу виділяють виписки з різними підходами , а потім їх аналізують, підкріплюють аргументами і прикладами, формують власну позицію, роблять необхідні висновки.

На цьому етапі уточнюється матеріал, відбувається його фільтрація. Відкидається другорядна або така, що не стосується теми дослідження, інформація. Студентам досить часто складно самостійно відокремити яку-небудь інформацію і окреслити межі дослідження, тому на даному етапі необхідно порадитися з науковим керівником.

Курсова робота повинна складатися зі вступу, основної частини, висновків, списку використаних джерел та, за необхідності, додатків.

У вступірозкривається значення обраної теми для державно-правової практики, її актуальність. Вказуються мотиви обрання даної теми, ступінь її розробленості в працях різних учених. Необхідним атрибутом вступу мають бути мета та завдання курсової роботи, об’єкт і предмет дослідження.

Мета роботи становить собою той кінцевий результат, на досягнення якого спрямоване дослідження. Мета повинна узгоджуватися з назвою курсової роботи й визначати її очікувані результати. Мета дослідження реалізується через конкретні завдання, які ставить автор. Завдання формулюються у формі переліку певних дій: «проаналізувати ...», «вивчити ...», «з'ясувати...» тощо.

Об'єкт дослідження – це явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. Предмет дослідження – це теоретичне відтворення суттєвих зв'язків і відношень, які підлягають безпосередньому вивченню у роботі. Як правило, предмет дослідження фактично співпадає з темою роботи. Об'єкт і предмет дослідження співвідносяться між собою як загальне і часткове.

Не обов‘язковою, однак бажаною складовою вступу є характеристика методів, які використовувалися у процесі дослідження. При цьому слід вказувати, для чого використовувався кожен із вказаних методів. Наприклад, «за допомогою історичного методу було здійснено дослідження еволюції форм державного правління в Україні». Завершати вступ необхідно описом структури і обсягу роботи.

Орієнтовний обсяг вступу – 2-3 сторінки.

В основній частині роботилогічно послідовно розкриваються поставлені питання. Потрібно дотримуватися логіки викладу матеріалу, використовуючи основні прийоми – від загального до конкретного або від конкретного до загального.

У основній частині роботи показується розуміння суті обраної тематики, знання використовуваних джерел, уміння зіставляти думи різних авторів. Важливе не механічне групування окремих позицій або їх бездоказова критика, а прагнення до того, щоб головні моменти були підкріплені теоретичними положеннями, фактами і прикладами практичної діяльності. При досконалому володінні матеріалом зазвичай не виникає зайвої необхідності частого цитування авторів, зникає фрагментарність викладу.

Оскільки курсова робота є результатом самостійного вивчення студентами обраної теми, вона не допускає компілювання, повинна відображати авторське мислення, містити необхідні власні узагальнення і висновки. Кожен розділ роботи має бути завершеним, містити підсумки викладеного у ньому матеріалу.

У висновкахавтор підбиває підсумок зробленої роботи, виділяє ключові або такі, що викликали інтерес, аспекти проблеми. Доцільно розпочинати висновки зі слів «виконання курсової роботи дало змогу дійти до наступних висновків…», «результатом проведеного дослідження стали наступні положення…» тощо. Далі слід викладати найбільш суттєві результати роботи, що можуть стосуватися визначення базових категорій, характеристики досліджуваних правових явищ і процесів, теоретичні пропозиції та рекомендації практичної спрямованості, що відображають цінність роботи. Обсяг висновків – 2-4 сторінки.

Студентам слід звернути увагу – до написання вступу й висновків можна приступати лише за наявності готової основної частини роботи, оскільки ці елементи роботи мають відображати процес і результати уже проведеного дослідження.

Обов’язковим структурним елементом роботи є список використаних джерел, що оформляється у відповідності до бібліографічних вимог. За необхідності до структури роботи включаються такождодатки, що містять статистичну інформацію, схеми, діаграми, графіки тощо, на які є посилання в основній частині роботи.