Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Європ іннов кр.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
56.05 Кб
Скачать

Висновки

Отже, на сучасному етапі розвитку державного управління освітою в Україні актуальним завданням є забезпечення доступності здобуття якісної освіти протягом життя для всіх громадян та дальше утвердження її національного характеру.

В Україні повинні забезпечуватися прискорений, випереджальний інноваційний розвиток освіти, а також створюватися умови для розвитку, самоствердження та самореалізації особистості протягом життя.

Мета державної політики щодо розвитку освіти, за Національною доктриною, полягає у створенні умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожного громадянина України, виховання покоління людей, здатних ефективно працювати і навчатися протягом життя, оберігати й примножувати цінності національної культури та громадянського суспільства, розвивати і зміцнювати суверенну, незалежну, демократичну, соціальну та правову державу як невід'ємну складову європейської та світової спільноти.

Професійно-технічна освіта спрямована на формування у громадян професійних знань, умінь, навичок, розвиток духовності, культури, відповідного технічного, технологічного і екологічного мислення з метою створення умов для їх професійної діяльності.

Місія інноваційної університетської системи освіти як комплексу закладів, установ та організації – це здобуття провідної позиції у сфері освітніх та наукових послуг у регіональному просторі, що слугуватиме основним чинником формування єдності нації, національної згуртованості, провадить національні традиції та спирається на якісне навчання та формування нового покоління особистостей за європейським рівнем освіченості, здатних до глобальної конкуренції на світовому ринку праці, відповідальних та спрямованих на відродження самосвідомості нації, сталу розбудову цілісної України шляхом об’єднання особистостей навколо центрів високого рівня освіти у столиці та у регіонах, на утворення умов та свободу реалізовуватися існуючому поколінню та нащадкам.

Освіта має бути початковим елементом трансформації суспільства до сталого розвитку, який буде забезпечувати потре­би людства у можливостях перетворювати свою уяву про сталий розвиток у реальність. Вона не тільки повинна надавати наукові та технічні знання, а й забезпечувати відповідну мотивацію, слу­жити поясненням і здійснювати соціальну підтримку для форму­вання навичок та їх використання. Ключовим завданням освіти у XXI ст. є розвиток мислення, орієнтованого на стале майбутнє.

Використана лытература

  1.  Закон України "Про освіту." Відомості Верховної Ради. – 1996 - №2.

  2.  Закон України "Про вищу освіту". Відомості Верховної Ради. – 2002- №20.

  3. Концепція розвитку професійно-технічної (професійної) освіти в Україні // Освіта України. — 7-14 липня. — 2004

  4. Концепція розвитку професійної освіти і навчання в Україні (2010 – 2020 рр.), проект

  5. Концепція сталого розвитку та проблеми функцій сучасних держав // Схід (журнал), 2004.

  6.  Кремень В.Г. Система освіти в Україні: сучасні тенденції і перспективи // Професійна освіта: педагогіка і психологія: Подольсько-український щорічник / За ред. І.Зязюна, Н.Ничкало, Т.Левовицького, І. Вільш. – Вип. ІІ. – К.; Ченстохова: Вид-во «Віпол», 2000. – С.11-30

  7. Професійна освіта: словник. Навч. посіб. / уклад. С. У. Гончаренко та ін.; за ред. Н. Г. Ничкало. — К. : Вища школа, 2000. — 380 с.

  8. Основні аспекти педагогіки профтехосвіти. Навчальний посібник /Нікуліна А. С., Молчанов В. М., Верченко Н. В., Торба Ю. І. — Донецьк: ДІПО ІПП, 2006. — 296 с.

  9. Освіта для сталого розвитку. Національна доповідь за 2012 рік (скорочено)

Терентьєва Н. О. Вища (університетська) освіта: становлення і розвиток. — Черкаси, 2005.

  1. Ясперс К. Ідея університету // Ідея університету: Антологія / Упоряд. М. Зубрицька. — Львів, 2002.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]