Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТлаб.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
680.45 Кб
Скачать

5.6. Виконання імпорту таблиці “персонал” із бази даних “Кадри”

Вибрати командуФайл”,Внешние данные”,Импорт...”. Відкриється вікно, в якому вибрати піктограму файлу бази даних “Кадри.Клацнути по кнопціИмпорт”.Відкриється список таблиць бази даних “Кадри.ВибратиПЕРСОНАЛ”,ОК. У вікні бази даних з'явиться піктограма імпортованої таблиці.

5.7. Встановлення зв’язків між таблицями “код товару”, “замовлення” і “персонал”

Введення даних в таблицю “ЗАМОВЛЕННЯ”виконується після встановлення зв'язків між таблицями з накладанням умов цілісності даних, каскадного оновлення та каскадного вилучення полів. Ці умови будуть забезпечувати контроль введення даних, узгодження даних.

Встановити зв'язок між таблицями “КОД ТОВАРУ”(базова таблиця) і“ЗАМОВЛЕННЯ” (зв’язана таблиця) за полемКод товару, а також між таблицями“ПЕРСОНАЛ” (базова таблиця) і“ЗАМОВЛЕННЯ”(зв’язана таблиця) за полемТабельний номеріКодспівробітникавідповідно. Накласти на зв’язки умови цілісності даних, каскадного оновлення і каскадного вилучення полів.

Ввести дані у таблицю Замовленняза власним розсудом. В полеКодспівробітникаввести відповідні значення поляТабельний номертаблиціПЕРСОНАЛ”.

5.8. Створення запиту “справа”

Запити в багатотабличній базі даних дають можливість об'єднувати дані з декількох таблиць.

На вкладці “Запросы” клацнути по кнопці “Создать”. У вікні “Новый запрос” вибрати “Конструктор” та клацнути по кнопці ОК. У вікні “Добавление таблицы” на вкладці “Таблицы” вибрати таблиці “ПЕРСОНАЛ”, “КОД ТОВАРІВ” та “ЗАМОВЛЕННЯ” і клацнути по кнопці “Закрыть”.

У запит включити поля: Посада, Прізвище, Імя,  По-батькові (таблиця “ПЕРСОНАЛ”); Назва, Тип (таблиця “КОД ТОВАРУ”); Оплачено, Дата замовлення (таблиця “ЗАМОВЛЕННЯ”).

Зберегти запит під назвою “СПРАВА”. Проглянути результат роботи запиту.

Лабораторна робота № 8

ВИКОРИСТАННЯ МОВИ SQL ПРИ СТВОРЕННІ ТАБЛИЦЬ І ПРОЕКТУВАННІ ЗАПИТІВ

1. Мета роботи

Опанування навичками застосування структурованої мови запитів (SQL) для створення таблиць і запитів у базі данихMicrosoft Access.

2. Постановка задачі

2.1. Створити SQL-запит на створення двох таблиць.

2.2. Створити SQL-запит на вибірку даних із однієї таблиці.

2.3. Створити SQL-запит на вибірку із двох таблиць.

3. Порядок виконання роботи

3.1. Створити базу даних “ЯСЗ”.

3.2. В базі даних “ЯСЗ”скластиSQL-запит“Кадр1”на створення таблиці“КАДР” за полями:ТабНомер, Прізвище, ІПоб, Посада, Телефон.

3.3. Ввести дані в таблицю “КАДР”десятьзаписів (дані для десяти працівників).

3.4. Створити SQL-запитВсіна вивід всієї таблиці“КАДР”.

3.5. Створити SQL-запит“Телефон1”на вивід полівПрізвище, ІПоб, Посада, Телефон таблиці“КАДР” для працівників, які мають телефон.

3.6. Створити SQL-запит“ТелеПосада”на вивід полівПрізвище, ІПоб, Посада, Телефон таблиці“КАДР” працівників, які мають телефон і обіймають однакову посаду.

3.7. Скласти SQL-запит“Замовл1”на створення таблиці“ЗАМОВЛЕННЯ” із полями:Код, Назва, КодЗамовника, Ціна.

3.8. Ввести дані в таблицю “ЗАМОВЛЕННЯ”(десятьзаписів) за власним вибором. ПолеКодЗамовника таблиці “ЗАМОВЛЕННЯ”за типом даних і їх значеннями повинен відповідати полюТабНомертаблиці“КАДР”.

3.9. Створити SQL-запит“Справа1”на вивід полівПрізвище, Посада, таблиці“КАДР” іНазва, Цінатаблиці“ЗАМОВЛЕННЯ”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]