Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОСІБНИК ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 8. Ситуація культурного шоку в сучасній українській культурі . – 3 год.

Нині у справі самоідентифікації перед Україною стоїть надзвичайно важливе завдання подолання «культурного шоку», що пов’язане із захисною реакцією механізмів культури на процеси стрімкої та глибокої зміни координат українського суспільства. Феномен культурного шоку робить наріжним каменем культурної політики формування і утвердження нового суспільного ідеалу. В рамках стратегічного вибору України – створення демократичного суспільства європейського стандарту – складовими її суспільного ідеалу мають виступати державна самостійність, громадянське суспільство, внутрішньополітична стабільність, всебічний розвиток творчого потенціалу. Водночас збереження і безпечний розвиток української культури можливий за умови взаємодії з культурами європейської та російської спільнот, а також відкритість з боку інших культур.

Контрольні запитання

1. Що таке ситуація «культурного шоку»?

2. Які основні культурні системи впливають на розвиток сучасної української культури?

3. В чому полягає загроза ситуації «культурного шоку»?

4. Яким чином здійснюється діалог культур в ситуації «культурного шоку»?

Іу. Методичні рекомендації та вимоги щодо виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань.

Для підвищення теоретичного і методологічного рівня підготовки студентів, забезпечення поглибленого вивчення дисципліни «Історія української культури» та більш широкого ознайомлення з проблемами сучасних досліджень в галузі культурології, навчальною програмою передбачено виконання та захист студентами індивідуальних навчально-дослідних завдань. Захист результатів індивідуального навчально-дослідного завдання проводиться відповідно до графіка, визначеного навчальним планом та викладачем. Вибір теми індивідуального навчально-дослідного завдання здійснюється студентом самостійно.

Завдання полягає в дослідженні проблемних питань культурології, що передбачає самостійне опрацювання літератури по одній із запропонованих тем дослідницької роботи та оформленні її результатів у формі звіту.

Виконання індивідуального навчально-дослідного завдання містить такі основні етапи:

  1. Підбір літератури.

Спираючись на списки літератури, які подані в даному посібнику, студент підбирає собі один з підручників, який знайомить його з проблемою Зрозумівши проблему, студент використовує енциклопедичні видання, в яких подаються визначення базових понять, а також монографічні роботи, в яких детально розглянуті певні проблеми чи періоди розвитку культурологічної думки.

Вивчення наукової літератури – серйозна робота. Тому статтю або книгу варто читати з олівцем в руках, роблячи при цьому помітки.

Вивчення наукових публікацій бажано проводити за етапами:

  • загальне ознайомлення з твором в цілому за його заголовками;

  • перегляд всього змісту;

  • читання в порядку послідовності викладання матеріалу;

  • вибіркове читання будь-якої частини твору;

  • виписки матеріалу, який становить науковий інтерес;

  • критична оцінка записаного, його редагування та «чистовий» запис фрагменту тексту майбутнього звіту про виконання індивідуального науково-дослідного завдання.

Можна порекомендувати ще такий спосіб вивчення. Сторінку зошита необхідно поділити навпіл вертикальною рискою. З лівого боку робити записи з прочитаного, а з правої -–свої зауваження, виділяючи підкресленням слів важливі місця тексту.

При вивченні літератури не потрібно намагатися лише запозичувати матеріал. Паралельно необхідно обдумувати знайдену інформацію. Цей процес повинен здійснюватися протягом всієї роботи над дослідницькою темою, тоді власні думки, які виникають в ході ознайомлення з чужими роботами, слугують основою для отримання нового знання.

При вивченні літератури з вибраної теми використовується не вся інформація, а лише та, яка має безпосереднє відношення до дослідницької теми і є найціннішою і кориснішою. Таким чином, критерієм оцінки прочитаного с можливість його практичного використання в дослідницькій роботі.