Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет переделаний.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
576 Кб
Скачать

3.1 Удосконалення цінової політики пов'язаної з використанням пластикових карток пат кб «Приватбанк»

Одним з найважливіших механізмів забезпечення конкурентоспроможності підприємства є його товарна політика, основною метою якої є формування такого номенклатурного і асортиментного складу товарного випуску, який здатний забезпечити підприємству стійку ринкову позицію, економічну стабільність і стратегічний розвиток [6, c. 56].

Питання формування системи ефективного управління товарним портфелем та розробки маркетингової товарної політики не є новим для економічної науки в цілому. Окремі питання формування товарної політики підприємства розглядаються в роботах багатьох вітчизняних та зарубіжних науковців: Г. Асселя, С.С. Гаркавенка, Е. Діхтля, Ф. Котлера, В.Я. Кардаша, А.М. Романова, І.В. Заблодської, Л.С. Лаврентьєвої, С.Ю. Хамініча, О.М. Бєлєнова, К.В. Одинцової, Н.С. Кубишиної та ін.

На сьогодні банк обслуговує 355 тисяч корпоративних клієнтів, 345 тисяч приватних підприємців і понад 9 мільйонів рахунків фізичних осіб.

Щодня послугами ПАТ КБ «ПриватБанк» користується понад 1 мільйон осіб.

Інноваційна політика «ПриватБанк» орієнтована на впровадження на українському ринку принципово нових, передових банківських послуг, які надають клієнтам нові можливості управління своїми фінансами.

«Приватбанк» першим в Україні запропонував своїм клієнтам послуги інтернет-банкінгу «Приват-24» і GSM-банкінгу, а також послуги з продажу через мережу своїх банкоматів і POS-терміналів електронних ваучерів провідних операторів мобільного зв’язку та IP-телефонії.

ПАТ КБ «ПриватБанк» – лідер у сфері впровадження передових банківських послуг. ПАТ КБ «ПриватБанк» залишається визнаним лідером ринку пластикових карток. Люди уже звикли користуватися пластиковими картками, одержуючи зарплату, пенсії, різні соціальні виплати.

Все більшу популярність завойовують і кредитні картки, яких торік було випущено понад 60 тисяч, а цього року майже 150 тисяч. Активно розвивається мережа банкоматів. Запроваджуються нові цікаві банківські продукти, нові форми роботи. Так, вперше в Україні ПриватБанк запровадив картку «Миттєва», аналіз політики стосовно якої і проведено в рамках нашого дослідження. Як відомо, товарний асортимент характеризується: шириною, яка визначає кількість запропонованих асортиментних груп; глибиною, яка відображає кількість позицій у кожній асортиментній групі. Ширина асортименту пластикових карток «ПриватБанк» складає 3 позиції, глибина –

20 позицій.

Для даного виду товару найбільш важливою є ширина асортименту,

адже саме по ширині відбувається поділ асортименту на 3 головні групи пластикових карток: особисті, корпоративні, зарплатні. Якщо в асортименті не буде хоча б однієї з цих груп, і навіть буде дуже глибокий асортимент двох інших, то «ПриватБанк» втратить цілий сегмент споживачів карткової продукції. Що стосується глибини, то тут багато подібних продуктів, які дещо відрізняються, і скорочення хоча б на пару позицій не буде таким фатальним, як у випадку з шириною асортименту «ПриватБанк».

Серед основних проблем, пов’язаних з використанням марочних назв банківських платіжних карток, можна виділити такі: назва має бути дуже короткою і водночас інформативною – а цього досягти нелегко; назва не повинна співпадати з аналогічним продуктом іншого банку, бо можливі судові тяганини. Вивчення процесів здійснення покупок платіжних карток дозволяє чітко виділити наступну послідовність: спершу відбувається «інформаційна покупка» або інформаційне рішення, а потім здійснюється фізичне придбання продукту. Отже, очевидно, що інформаційній складовійдіяльності підприємства треба приділяти не менш уваги, ніж виробничій.

Платіжна кредитна картка «Миттєва» від ПАТ КБ «ПриватБанк» відноситься за типом нових товарів до докорінно вдосконаленого товару, що задовольняє потреби, які раніше задовольняли інші товари-аналоги, подібні за способом застосування, оскільки ця картка дасть змогу споживачу одночасно використовувати її як платіжну, так і кредитну.

Переваги, що отримує «ПриватБанк» від пластикової картки «Миттєва»: індивідуальність і несхожість продукту; з назви стає зрозуміло про спосіб оформлення платіжної картки – протягом 15 хвилин; можливість легкого рекламування – відсутність довгих і складних незрозумілих фраз; назва торгової марки сприяє запам’ятовуванню і асоціації з банком.

Переваги, що отримує користувач платіжною карткою «Миттєва»: легкість запам’ятовування назви дозволить клієнту рекомендувати картку іншим знайомим; у разі втрати картки клієнт пам’ятатиме принаймні одну особливість – її назву. Політика позиціонування ПАТ КБ «ПриватБанк» в рамках його маркетингової товарної політики спрямована на формування, утримання та збільшення клієнтської бази: банк цікавиться, що потрібно споживачу для задоволення його потреб. Банк також проводить опитування населення і своїх клієнтів щодо послуг, які вони надають.

ПриватУниверситет – це перший в Україні Корпоративний університет, створений банком в грудні 2003 року.

У 2007 році увійти до 10 кращих повчальних компаній України.

Приватбанк – це єдиний великий банк, що не має іноземних інвестицій, і, при цьому, що є лідером українського ринку. Технології успіху банку – це практики, що розроблені в Україні і повністю відповідають реаліям українського бізнесу і менталітету. Бізнес-тренерами Учбового центру розроблені кейси на основі впроваджених в Приваті технологій, за допомогою яких учасники програм ПриватУниверситета зможуть отримати досвід рішення реальних кейсів з практики банку і проаналізувати власні бізнес-завдання.

А для того, щоб з'явилася можливість реалізувати заявлену місію, в січні 2008 року було прийнято рішення про вихід на зовнішній ринок. ПриватУниверситет готовий ділитися з бізнес-співтовариством накопиченим досвідом і успішними практиками реалізації банківських проектів і проектів компаній-партнерів.

У свою чергу, Приватбанк зацікавлений в поповненні своєї «бази знань» новими технологіями і кейсами з інших галузей бізнесу, акумуляції досвіду інших компаній, що працюють на українському ринку.

ПриватУниверситет планує створити «банк успішних вітчизняних бізнес-технологій» і зробити його відкритим інформаційним ресурсом для усіх компаній-партнерів цього проекту і своїх майбутніх клієнтів.

У вільний від роботи час (наприклад, після роботи) кожен працівник ПриватБанку повинен здати відповідну кількість тестів онлайн. Це дає можливість підвищити рівень теоретичних знань.

Щоб здати тести на хорошу оцінку, працівники повинні вчитися у свій час по onlinе програмі«Прометей».

СДО (що означає «система дистанційного навчання»)– один з форматів навчання постійних співробітників банків-партнерів: Приватбанку, Москомприватбанка, А-Банка, ТаоПриватБанка AS «PrivatBank» і ЗАТ «Телесистеми України».

Про можливості СДО:

– В Бібліотеці розміщено більше 600 книг на 4-х мовах: російській, українській, грузинській і латиській. Сайт СДО доступний для Вас в будь-який час, з внутрішньої корпоративної мережі і із зовнішнього інтернету

– Програма навчання для кожного співробітника визначається залежно від посади. Разом з посадою змінюється і Ваша програма навчання: з'являються нові тести, рекомендовані книги, тренінги

– Для легкості сприйняття курсів вони наповнені картинками,схемами, кольоровим шрифтом.

Програма навчання оновлюється один раз в рік.