Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD / Course work / Russian / Пример проектной курсовой работы / Пример проектной курсовой работы.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
519.68 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ КОМП’ЮТЕРНИХ НАУК

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Організація баз даних та знань»

Розробка стратегії, аналіз, концептуальне моделювання та проектування бази даних проходження практики студентами ВУЗу (на прикладі факультету комп’ютерних наук НАУ)

Виконав студент 3 курсу 320 групи

кафедри інженерії програмного забезпечення

Іванов І.І.

Керівник курсової роботи:

Доцент кафедри ІПЗ, к. ф.-м. н. Резніченко В.А.

Київ, 2006

ЗМІСТ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ 1

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ 1

ФАКУЛЬТЕТ КОМП’ЮТЕРНИХ НАУК 1

КУРСОВА РОБОТА 1

з дисципліни «Організація баз даних та знань» 1

Розробка стратегії, аналіз, концептуальне моделювання та проектування бази даних проходження практики студентами ВУЗу (на прикладі факультету комп’ютерних наук НАУ) 1

Виконав студент 3 курсу 320 групи 1

кафедри інженерії програмного забезпечення 1

Іванов І.І. 1

Керівник курсової роботи: 1

Доцент кафедри ІПЗ, к. ф.-м. н. Резніченко В.А. 1

Київ, 2006 1

ЗМІСТ 2

ВСТУП 3

1. Стратегія автоматизації предметної області 3

2. АНАЛІЗ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ 6

3. Концептуальне моделювання предметної області 16

4. Логічне та фізичне проектування бази даних 19

Висновки 31

ВСТУП

Мета цієї курсової роботи полягає у розробці бази даних предметної області, яка має відношення до проходження практики студентами у ВУЗах. У загальному випадку створення любої програмної системи, у тому числі і бази даних, проходить складний життєвий цикл. Існує багато методологій по опису життєвого циклу проектування та розробки баз даних. У цій курсовій роботі буде використано методологію, згідно з якої життєвий цикл складається з наступних етапів:

  • розробка стратегії автоматизації предметної області;

  • проведення системного аналізу предметної області;

  • концептуальне моделювання предметної області;

  • логічне та фізичне проектування.

Як відомо, усяка предметна область складається з двох компонент: переліку задач, які повинні автоматизуватися, та інформації, на основі якої задачі вирішуються. Приймаючи до уваги, що курсова робота має відношення до проблематики баз даних, ми опишемо усі ці етапи не по відношенню до всієї предметної області, а тільки до її інформаційної моделі.

Головною ціллю курсової роботі є проектування бази даних проходження практики студентами у ВУЗі на прикладі факультету комп’ютерних наук Національного авіаційного університету.

1. Стратегія автоматизації предметної області

1.1. Загальні положення

Метою етапу стратегії є формування разом з керівництвом замовника безлічі прикладних моделей, визначення переліку рекомендацій і прийняття погодженого плану розробки системи, складеного з урахуванням наявних організаційних, фінансових і технічних обмежень і що відбиває як поточні, так і перспективні потреби організації. Крім того, на етапі розробки стратегії автоматизації повинні бути сформульовані основі цілі автоматизації.

Крім того, ця початкова робота повинна забезпечити створення погодженої стабільної основи, що виділяє найбільш важливі ділянки робіт на різних етапах розробок проектів у міру їхнього проходження через стадії аналізу, проектування, реалізації, документування, досвідченого впровадження й промислової експлуатації.

Повний детальний аналіз організації дає основу для розвитку перспективного плану створення системи. Визначення стратегії інформатизації здійснюється проведенням повного, однак узагальненого аналізу, на підставі якого потім будується великомасштабна модель прикладної області. Стратегія повинна визначатися в досить стислий термін для того, щоб не втрачати актуальності результатів.

Основні результати цього етапу повинні включати:

  • визначення цілей і завдань автоматизації;

  • визначення напрямку прикладної діяльності, наприклад, мети й завдання прикладної діяльності, пріоритети, обмеження, критичні фактори успіху, ключові показники ефективності;

  • визначення границь системи, сфера застосування системи баз даних;

  • можлива архітектура системи;

  • вимоги до системи;

  • поетапний план розробки.

У курсовій роботі на етапі розробки стратегії ми опишемо тільки мету та цілі автоматизації, а також деякі вимоги по створюваної бази даних.