Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Метод вказ по розд ОП в ДП-ДР 2011

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

-11 -

2.3.7.Вібрація (локальна, загальна).

Оцінка постійної вібрації (загальної, локальної), що діє на працівника. здійснюється згідно з Державними санітарними нормами [30] - методом інтегральної оцінки за частотою параметра, що нормується. При цьому для оцінки умов праці вимірюють або розраховують коректований рівень віброшвидкості в дБ відповідно до [30] (додаток 9).

Оцінка непостійної вібрації (загальної, локальної), що діє на працівника, проводиться згідно з [30] - методом інтегральної оцінки за еквівалентним (по енергії) рівнем віброшвидкості (віброприскорення). При цьому для оцінки умов праці вимірюють або розраховують еквівалентний коректований рівень в дБ відповідно до [30] (додаток 10).

2.3.8. Електробезпека.

Вказуються імовірні травмонебезпечні місця та можливі причини ушкодження людини електричним струмом (внаслідок дотику до відкритих струмоведучих частин, до струмопровідних неструмоведучих елементів обладнання, що опинилися під напругою в результаті порушення ізоляції, а також ураження напругою та через електричну дугу).

Наводиться характеристика електричної мережі живлення із зазначенням кількості фаз, проводів, роду струму, напруги, частоти струму, режиму нейтралі Наводиться характеристика електричної мережі (кількість фаз, напруга, частота струму, режиму нейтралі наявність мережі занулення чи заземлення, наявність подвійної ізоляції, наявність засобів захисного відключення тощо).. При необхідності (в розрахунковій частині) розраховується сила струму, що проходить через тіло людини при можливих включеннях людини в електричний ланцюг: при дотику до струмоведучих елементів обладнання, що знаходяться під напругою, при замиканні фази на корпус обладнання або на землю, при дотику до обірваного і лежачого на землі проводу повітряної лінії електропередачі тощо.

Розрахункове значення струмів порівнюється з допустимим, робиться висновок про небезпеку експлуатації електроустановок [13, 41, 42].

Згідно з Правилами безпечної експлуатації електроустановок споживачів електроустановки класифікуються за ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом (без підвищеної небезпеки; з підвищеною небезпекою і особливо небезпечні).

2.3.9. Статична електрика.

Проводиться аналіз умов утворення електричних потенціалів, називаються матеріали, елементи обладнання та оздоблення приміщення, що електризуються в процесі їх використання. В окремих випадках (при розробці

- 12 -

захисту від статичної електрики) необхідно розрахувати потенціали, струми та енергію розрядів статичної електрики [13, 14, 40].

2.3.10. Чинники важкості та напруженості трудового процесу.

Важкість праці характеризується фізичним динамічним навантаженням, масою вантажу, що піднімається і переміщується, загальним числом стереотипних робочих рухів, розміром статичного навантаження, робочою позою, ступенем нахилу корпусу, переміщенням в просторі. До чинників напруженості праці відносяться: інтелектуальні, сенсорні, емоційні навантаження, ступінь монотонності навантажень, режим роботи. Аналіз за цими показниками проводиться відповідно до [11] (див. додаток 3).

2.3.11. Інші небезпечні чинники.

При аналізі фізичних небезпечних виробничих чинників перелік яких наводиться в [33] (рухомі машини і механізми; рухливі частини виробничого устаткування; рухомі вироби, заготівки, матеріали; руйнування конструкцій; обвалення гірських порід; підвищена запиленість і загазованість повітря робочої зони; підвищена або знижена температура поверхонь обладнання, матеріалів тощо) необхідно по кожному чиннику вказати імовірні травмонебезпечні місця в виробничому приміщенні, можливі (імовірні) виробничі ситуації, що можуть стати причиною ушкодження працівника в нормальних та аварійних виробничих ситуаціях. Вказуються на можливі причини та наслідки ушкодження людини.

3. Розробка заходів з охорони праці

У цьому підрозділі розглядаються заходи, які забезпечують здоров'я працівника і безпечні та нешкідливі умови праці на робочому місці.

Заходи розробляються для одного-двох найбільш несприятливих шкідливих та небезпечних виробничих чинників, що виявлені при аналізі умов праці на робочому місці.

3.1. Нормалізація повітря робочої зони.

Здійснюються заходи щодо утворення мікроклімату та забезпечення чистоти повітря робочої зони. Необхідно повністю використовувати

- 13 -

можливості вдосконалення технологічних процесів та їх апаратурного оформлення, а також вибору схем виробництва сировини, палива, транспорту з метою зниження тепловиділення і зведення до мінімуму надходження шкідливих речовин у повітря робочої зони.

При недостатності технологічних заходів для нормалізації повітря робочої зони слід передбачати спеціальні методи і засоби, включаючи вентиляцію, опалення, кондиціювання повітря, засоби індивідуального захисту, екранну ізоляцію теплових агрегатів тощо.

3.2. Виробниче освітлення.

При проектуванні або реконструкції виробничих приміщень здійснюються заходи щодо встановлення окремих видів і систем освітлення. При виявленні недоліків системи штучного освітлення слід запропонувати реконструкцію робочого освітлення. Окрім зміни кількості та схеми розташування світильників, зміни кількості або потужності ламп, заходи передбачають також встановлення новітніх типів енергозберігаючих джерел світла (світлодіодні лампи). При оцінці ефективності заходів наводяться також показники енергозбереження (питомі витрати енергії на освітлення, Вт на кв.м виробничої площі, Вт на одне робоче місце, тощо).

3.3. Захист від виробничого шуму та вібрацій.

Розробляється комплекс заходів щодо попередження, зниження та захисту від шуму і вібрацій. При необхідності передбачаються засоби індивідуального захисту, погоджується режим праці та відпочинку працівників, а також засоби контролю параметрів шуму і вібрацій.

3.4. Захист від електромагнітних полів і випромінювань.

Залежно від характеристики джерел електромагнітних випромінювань обираються і розроблюються заходи захисту персоналу (захист часом, відстанню, екранами, засобами індивідуального захисту). Виконується оцінка ефективності прийнятих заходів і вказуються засоби контролю вказаних видів випромінювань.

3.5.Захист від іонізуючого випромінювання.

Зурахуванням виду і характеристики випромінювання розробляються заходи захисту персоналу. Оцінюються ефективність прийнятих заходи і підбираються засоби контролю іонізуючого випромінювання.

3.6.Електробезпека.

- 14 -

Безпека експлуатації електрообладнання досягається системою організаційних і технічних засобів і заходів, що забезпечують безпеку при нормальному режимі роботи електроустановок, а також в аварійному стані.

Вказати та описати заходи забезпечення електробезпеки. При необхідності, вказати періодичність контролю опору робочої ізоляції, захисного заземлення, передбачити заходи попередження електризації речовин і накопичення зарядів статичної електрики, а також прилади контролю статичної електрики.

3. 7. Ергономіка, технічна естетика та організація робочого місця.

Студентам, що розробляють теоретичні дипломні роботи, слід відобразити ергономічні вимоги до робіт, що виконувались в кабінетах дипломного проектування, в лабораторії, на ЕОМ або на дослідних установках. В розділі доцільно виконати аналіз гігієни розумової праці і передбачити заходи, що попереджують нервові захворювання і підвищують працездатність персоналу, зайнятого розумовою працею [11, 13].

4. Пожежна безпека

Необхідно вказати вибухота пожежонебезпечні речовини і матеріали, що знаходяться на даному робочому місці і в приміщенні загалом, навести їх вибухота пожежонебезпечні характеристики (можливо, у вигляді таблиці). Слід провести короткий аналіз можливих місць і причин загорань і вибухів у приміщенні. Обов’язковим є виконання таких елементів:

-Визначити категорію приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою.

-Вибрати засоби пожежогасіння для виробничого приміщення - первинні (вогнегасники) або автоматичні установки пожежогасіння.

-Вибрати засоби пожежної (пожежно-охоронної) сигналізації. Вказати тип датчиків пожежної сигналізації, їх розташування в приміщенні.

-Дати опис шляхів евакуації підчас пожежі. Доцільно навести ескіз плану евакуації з позначенням на ньому шляхів евакуації [4, 12, 13].

-15 -

5.Розрахункова частина (типовий розрахунок) або питання охорони праці до детального опрацювання

Студент-дипломник виконує один перевірочний розрахунок або детальне опрацювання (обґрунтування) заходу з охорони праці. Типовий розрахунок або детальне обґрунтування виконується, як правило, для шкідливого чи небезпечного виробничого чинника, який визначається дипломником як найактуальніший для робочого місця, що досліджується (вказаний першим в переліку, п. 2.2).

Зміст цієї частини узгоджується з консультантом дипломного проекту (роботи) з охорони праці.

Студенти-дипломники освітніх галузей 01 - Освіта, 02 - Гуманітарні науки та мистецтво, 03 - Соціальні науки, бізнес і право, 13 - Соціальне забезпечення, 15 - Державне управління – розрахунок не виконують.

5.1. Орієнтовний перелік тем для детального опрацювання в розрахунковій частині розділу „Охорона праці”

5.1.1.Перевірочний розрахунок природного освітлення виробничого або офісного приміщення.

5.1.2.Перевірочний розрахунок штучного освітлення виробничого або офісного приміщення.

5.1.3.Перевірочний розрахунок площ адміністративних та побутових приміщень підприємства.

5.1.4.Перевірочний розрахунок системи опалення виробничого приміщення.

5.1.5.Перевірка основних санітарно-гігієнічних параметрів для приміщення з комп’ютеризованими робочими місцями.

5.1.6.Розрахунок кратності повітрообміну при вентиляції виробничого приміщення.

5.1.7.Розробка пропозицій по зниженню рівнів шуму в виробничих приміщеннях.

5.1.8.Вибір засобів пожежної сигналізації.

5.1.9.Вибір типу та визначення потрібної кількості первинних засобів пожежегасіння для виробничого приміщення.

5.1.10.Розробка заходів щодо захисту від статичної електрики.

5.1.11.Розробка заходів щодо захисту від неіонізуючих електромагнітних випромінювань.

5.1.12.Атестація робочого місця (по темі ДП/ДР).

-16 -

5.1.13.Розробити інструкцію з охорони праці для професії (суб’єкта ДП/ДР) або для виду робіт (по темі ДП/ДР).

5.1.14.Визначення категорії приміщення (будівлі) за вибухопожежною та пожежною небезпекою.

5.1.15.Перевірка ефективності евакуації людей з виробничого або офісного приміщення у випадку можливих пожеж.

5.2.Основні питання з охорони праці для детального опрацювання (обґрунтування)

Для детального опрацювання заходів з охорони праці також рекомендується студентам опрацювання окремих питань з таких напрямів охорони праці (узгоджується з консультантом з охорони праці).

5.2.1. Система управління охороною праці на підприємстві.

Описується система управління охороною праці па підприємстві, наводиться опис структури служби охорони праці, її функції, обов'язки та завдання, обов'язки роботодавця та керівників підрозділів по забезпеченню охорони праці, фінансування заходів, спрямованих на поліпшення охорони праці на підприємстві [34, 45, 48].

5.2.2. Колективний договір.

Описується, як здійснюється безпосередньо на підприємстві розроблення, прийняття та затвердження колективного договору, його роль в регулюванні відносин між роботодавцем та найманими працівниками, основні положення розділу «Охорона праці» колективного договору. Доцільно також привести аналіз ефективності виконання заходів з охорони праці, що передбачені колективним договором [9, 1].

5.2.3. Навчання та перевірка знань з питань охорони праці.

Описується (за погодженням з консультантом з охорони праці):

-система навчання спеціалістів та посадових осіб підприємства з питань охорони праці, порядок його організації;

-спеціальне навчання працівників на роботах із підвищеною небезпекою (доцільно привести перелік робіт із підвищеною небезпекою на підприємстві, особливості навчання з охорони праці для цих робіт);

-проведення інструктажів з охорони праці (які інструктажі проводяться, порядок їх проведення та оформлення);

-як здійснюється стажування та дублювання працівників на робочих місцях

[1, 17].

-17 -

5.2.4.Атестація робочих місць за умовами праці на підприємстві.

Описується: мета та зміст атестації робочих місць, організація атестації та паспортизації робочих місць; наявність робіт із шкідливими умовами праці та пільги і компенсації працівникам за роботу в шкідливих умовах.

5.2.5. Медичні огляди працівників.

Описується: порядок організації періодичних медичних оглядів працівників підприємства; перелік професій, які підлягають медичним оглядам; склад медичної комісії, основні протипоказання [1, 48].

5.2.6. Спецодяг та засоби індивідуального захисту працівників.

Порядок забезпечення працівників спецодягом та спецвзуттям; норми забезпечення спецодягом. Забезпечення працівників певних категорій спец харчуванням. Галузеві норми видачі спецодягу.

5.2.7. Забезпечення працівників побутовими приміщеннями.

Вказують перелік та норми забезпеченості працівників підприємства (організації) побутовими приміщеннями (гардеробні, душові, умивальні, туалети, приміщення для паління, приміщення для обігрівання, охолодження, кімнати відпочинку та психологічного розвантаження, пункти охорони здоров’я, приміщення особистої гігієни жінок, приміщення громадського харчування, приміщення культурного обслуговування та ін.) [24].

5.2.7. Сигнальні кольори, сигнальна розмітка та знаки безпеки на території підприємства

Призначення сигнальних кольорів. Вимоги до знаків безпеки, їх види, розміри та форма. Призначення та особливості виконання сигнальної розмітки.

5.2.8. Виробничий травматизм, шляхи його попередження.

Аналіз виробничого травматизму проводиться у вигляді таблиці з характеристикою показників частоти та важкості травматизму за останні три – п’ять років (дані про травматизм беруться із річних звітів про травматизм на виробництві) та його економічні наслідки.

Висвітлюються питання відшкодування шкоди працівникам при ушкодженні Їхнього здоров'я при нещасних випадках на виробництві, передбачене системою страхування від нещасних випадків та колективним договором на підприємстві (одноразова допомога, відшкодування на придбання ліків, перев'язувальних матеріалів, засобів переміщення, протезування, догляд за потерпілим, відшкодування вартості посиленого харчування, вартість лікування в лікувальних закладах, медичної реабілітації та перенавчання і працевлаштування при стійкій втраті працездатності) [2, 7, 9, 21, 26].

-18 -

5.2.9.Організація роботи кабінету охорони праці підприємства.

Основні завдання та напрямки роботи кабінету охорони праці (кабінету промислової безпеки і охорони праці). Оснащення кабінету, режим його роботи. Співпраця кабінету з підрозділами підприємства [50].

5.2.10. Громадський контроль за станом охорони праці на підприємстві

Вимоги законодавства. Організація громадського контролю. Повноваження, права і обов’язки уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці. Взаємодія громадського контролю зі службою охорони праці підприємства. [1, 15]

5.2.11. Заходи державного нагляду за охороною праці на підприємстві.

Рекомендується дати короткий опис системи державного нагляду за охороною праці.

Перелік питань для здійснення заходів державного нагляду за охороною праці. Форми проведення державного нагляду. Оперативні, цільові, комплексні перевірки. Акти перевірок, приписи. Планування та впровадження заходів щодо усунення виявлених порушень законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці [1, 8,].

5.2.12. Фінансування охорони праці на підприємстві

Вимоги законодавства. Нормативи відрахувань до фонду охорони праці підприємства. Заходи та засоби з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат [1, 10, 19, 50].

5.2.13. Розподіл повноважень з охорони праці

Вказуються обов’язки з охорони праці для фахівців, посадових осіб, керівників підрозділу (підприємства).

Консультант з охорони праці може запропонувати для детального опрацювання також інші питання з охорони праці.

6. Висновок по розділу «Охорона праці»

Формулюються 1-2 основних результати, отриманих при розробці розділу «Охорона праці». Рекомендується вказати конкретні заходи, що пропонуються, дати їхню якісну та/або кількісну оцінку, а також вказати ефективність запропонованих заходів (очікувану, розрахункову або фактично досягнуту для впроваджених дипломних проектів та робіт).

- 19 -

Рекомендована література

1.Закон України «Про охорону праці».

2.Кодекс законів про працю України

3.Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

4.Закон України «Про пожежну безпеку».

5.Закон України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

6.Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

7.Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне

страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

8. Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю)

у сфері господарської діяльності».

9.Закон України «Про колективні договори і угоди».

10.Постанова Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 р. № 994. «Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат».

11.Гігієнічні нормативи ГН 3.3.5-8-6.6.1-2002 «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу». Затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.12.2001 № 528.

12.НАПБ А.01.001-2004 Правила пожежної безпеки в Україні.

13.НПАОП 0.00-1.28-10 «Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин». Наказ Держгірпромнагляду від 26.03.2010р. № 65.

14.НПАОП 0.00-1.29-97 «Правила захисту від статичної електрики». Наказ Держнаглядохоронпраці України від 22.04.1997 р. № 103.

15.НПАОП 0.00-4.09-07 «Типове положення про комісію з питань охорони праці підприємства». Наказ Держгірпромнагляду від 21.03.2007 р. № 55.

16.НПАОП 0.00-4.11-07 «Типове положення про діяльність уповноважених найманими працівниками осіб з питань охорони праці». Наказ Держгірпромнагляду від 21.03.2007 р. № 56.

17.НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці». Наказ Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15.

18.НПАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони праці». Наказ Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 р. № 9.

-20 -

19.НПАОП 0.00-4.21-04 «Типове положення про службу охорони праці». Наказ Держнаглядохоронпраці від 15.11.2004 р. № 255.

20.НПАОП 0.00-4.33-99 «Положення щодо розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій. Наказ Держнаглядохоронпраці від 17.06.1999 р. № 112.

21.НПАОП 0.00-6.02-04 «Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві». Затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.04 року

1112.

22.НПАОП 0.00-6.03-93 «Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві». Наказ Держнаглядохоронпраці від 21.12.1993 р. № 132.

23.НПАОП 0.00-8.24-05 «Перелік робіт з підвищеною небезпекою». Наказ Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15.

24.ДБН 2.09.04-87 Адміністративні та побутові будівлі.

25.ДБН В.2.5-28-2006 «Природне і штучне освітлення».

26.Директива Ради Європейських Співтовариств 89/391/ЕЕС «Про впровадження заходів, що сприяють поліпшенню безпеки й гігієни праці працівників».

27.ДСанПіН 3.3.6.096-2002 Державні санітарні норми і правила при роботі з джерелами електромагнітних полів

28.ДСН 3.3.6.042-99 Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень.

29.ДСН 3.3.6.037-99 Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку.

30.ДСН 3.3.6.039-99 Державні санітарні норми виробничої загальної та локальної вібрації

31.ДСТУ 2293-99 «Охорона праці. Терміни та визначення основних понять».

32.Конвенція МОП 187 «Про основи, що сприяють безпеці й гігієні праці».

33.Міждержавний стандарт ГОСТ 12.0.003-74 (1999) ССБТ «Опасные и вредные производственные факторы. Классификация».

34.Міждержавний стандарт ГОСТ 12.0.230-2007 ССБТ. Системи управління охороною праці. Загальні вимоги.

35.Міждержавний стандарт ГОСТ 12.1.005-88 ССБТ. Общие санитарногигиенические требования к воздуху рабочей зоны.

36.Міждержавний стандарт ГОСТ 12.1.007-76 ССБТ. Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности.

37.Міждержавний стандарт ГОСТ 12.1.050-86 ССБТ. Методы измерения шума на рабочих местах.

38.Міждержавний стандарт ГОСТ 12.1.006-84 ССБТ. Электромагнитные поля радиочастот. Допустимые уровни на рабочих местах и требования к проведению контроля.