Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Метод вказ по розд ОП в ДП-ДР 2011

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.81 Mб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙУНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання розділу

«Охорона праці»

в дипломних проектах і роботах

для студентів всіх спеціальностей

КИЇВ 2011

Методичні вказівки до виконання розділу «Охорона праці» в дипломних проектах і роботах. Для студентів всіх спеціальностей освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст» та «магістр». / Укладачі: О.І. Запорожець, А. В. Русаловський. - К., 2011. – 30 с.

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»

В ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТАХ І РОБОТАХ

Затверджено на засіданні кафедри безпеки життєдіяльності Протокол №___

від “___”_______ 2011 р.

Укладачі:

Запорожець Олександр Іванович, докт. техн наук, професор Русаловський Анатолій Вікторович, канд. техн. наук, доцент

Відповідальний редактор:

докт. техн. наук В. І. Токарев

Національний авіаційний університет

2011 р.

- 3 -

Вступ

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.10.2010 р. № 969/922/216 «Про організацію та вдосконалення навчання з питань охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту у вищих навчальних закладах України», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 9 листопада 2010 року за № 1057/18352, передбачається при підготовці фахівців освітньокваліфікаційних рівнів «спеціаліст» і «магістр»:

обов'язкове вивчення нормативної дисципліни «Охорона праці в галузі»;

включення питань охорони праці до програм переддипломної практик;

виконання розділу "Охорона праці" в дипломних проектах та роботах;

включення до складу державних екзаменаційних комісій при захисті дипломних проектів і робіт, а також при прийманні державних

екзаменів, викладачів з охорони праці.

Засвоївши програму дисципліни «Охорона праці в галузі» спеціалісти (магістри) за відповідними напрямами підготовки, спеціальностями та спеціалізаціями мають бути здатними вирішувати професійні завдання з урахуванням вимог охорони праці та володіти основними професійними компетенціями з охорони праці:

готовність застосовувати сучасні методи дослідження і аналізу ризиків, загроз і небезпек на робочих місцях та виробничих об’єктах;

обґрунтування і розробка безпечних технологій в галузі діяльності;

здатність до організації діяльності виробничого колективу з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці;

розробка та проведення заходів щодо усунення причин нещасних випадків, з ліквідації наслідків аварій на виробництві.

впровадження організаційних і технічних заходів з метою поліпшення безпеки праці;

здатність та готовність до врахування положень законодавчих та

нормативно-правових актів з охорони праці при виконанні виробничих та управлінських функцій;

Під час переддипломної практики студенти 5-го курсу більш докладно знайомляться із системою управління охороною праці на підприємстві. Вони аналізують організаційну роботу з охорони праці в підрозділі та на підприємстві в цілому. При цьому звертається увага на обов’язкове включення

- 4 -

заходів з охорони праці до колективного договору, на організацію навчання з охорони праці, на контроль за дотриманням вимог безпеки праці на робочих місцях, на питання фінансування заходів з охорони праці.

Ці матеріали покладається в основу розділу «Охорона праці» дипломного проекту (дипломної роботи), який є важливою та невід’ємною складовою частиною дипломної роботи.

Підсумкова державна атестація спеціалістів, магістрів передбачає захист випускної кваліфікаційної роботи (дипломної роботи, дипломного проекту, магістерської дисертації). Формуючи вимоги до змісту та структури випускної кваліфікаційної роботи вищий навчальний заклад визначає та затверджує вимоги щодо виконання розділу "Охорона праці" випускної роботи. Цей розділ повинен бути логічно пов’язаним з темою, змістом і результативністю випускної роботи, яку виконують випускники під керівництвом консультанта з охорони праці (наказ МОН, МНС та Держгірпромнагляду від 21.10.2010 р. № 969/922/216).

Захист випускної кваліфікаційної роботи з розділом «Охорона праці» є підсумковим заходом державної атестації випускника (спеціаліста, магістра) з охорони праці.

Загальні положення

Обсяг розділу "Охорона праці"

"Охорона праці" є обов'язковим розділом дипломної роботи (проекту). Обсяг розділу - 5...7% об’єму текстової частини дипломної роботи (проекту). Таку ж пропорцію рекомендується витримувати і в витратах часу на підготовку цього розділу.

Зміст розділу

Цей розділ присвячується висвітленню питань забезпечення безпечних, здорових та нешкідливих умов праці при розробці та впровадженні заходів і засобів у відповідності до основної та спеціальної частин дипломного проекту або дипломної роботи. Змістом розділу є аналіз умов безпеки праці на обраному робочому місці, виявлення шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища і трудового процесу та порівняння їх з діючими нормативами, а також розробка заходів щодо поліпшення системи управління охороною праці та створення умов праці, що відповідають вимогам нормативно-правових актів з охорони праці.

Керівництво розділом

Керівництво розділом „Охорона праці” дипломного проекту (роботи) здійснює консультант дипломного проекту (роботи) з охорони праці, який призначається з числа викладачів з охорони праці.

Структура розділу "Охорона праці" дипломного проекту (роботи)погоджується з консультантом розділу і повинна враховувати загальну тематику та направленість і кінцеву результативність дипломного проекту (роботи). Рекомендується така структура розділу (склад підрозділів):

1.Вступ.

2.Аналіз умов праці на робочому місці {суб’єкта ДР/ДП}.

3.Розробка заходів з охорони праці.

4.Пожежна безпека виробничого приміщення.

5.Типовий розрахунок або питання охорони праці до детального опрацювання (обґрунтування).

6.Висновки.

- 6 -

Вибір суб’єкту для аналізу і розробки заходів з охорони праці

Зв'язок розділу «Охорона праці» з тематикою випускної кваліфікаційної роботи може означати фактично детальний розгляд людського чинника, людської компоненти теми проекту (роботи), що виконується випускником. Цей зв'язок може визначатися через узгоджену з керівником ДР/ДП та консультантом з охорони праці процедуру встановлення суб’єкта дипломної роботи. Суб’єкт дипломної роботи – це посадової особи чи спеціаліст, чия виробнича діяльність безпосередньо пов’язана з розробкою, впровадженням обраної теми роботи, або подальшим використанням впроваджених результатів ДП/ДР.

Вибір суб’єкту ДП/ДР та його робочого місця робочого місця для аналізу умов праці і розробки заходів з охорони праці здійснюється самим студентомдипломником за погодженням з керівником дипломного проекту (роботи) з урахуванням теми дипломної роботи (проекту).

Суб’єкт дипломного проекту (дипломної роботи) може обиратися:

-на стадії проектування і розробки теми ДР/ДП - приладу, обладнання, програмного продукту, технології тощо (наприклад, інженер, менеджер, конструктор, соціолог, перекладач, редактор, програміст тощо);

-на стадії впровадження результатів, отриманих при розробці даної теми ДР/ДП: зразка, технології, організації роботи, обладнання тощо (наприклад, спеціаліст, який впроваджує розроблені рекомендації);

-на стадії подальшої виробничої діяльності студента-автора роботи (проекту): наприклад, робоче місце диспетчера, конструктора, користувача програмного продукту тощо).

Принциповим моментом є те, що суб’єкт ДР/ДП визначається з урахуванням освітньо-кваліфікаційного рівня дипломника, а також його напряму підготовки та спеціальності.

З виявлених при проведенні аналізу умов праці на робочому місці шкідливих та небезпечних факторів виділяються один-два найбільш несприятливих, щодо яких розробляються детальні заходи з охорони праці та робляться необхідні типові перевірочні розрахунки. Може бути виконане відповідне детальне опрацювання та обґрунтування організаційних заходів. направлених на поліпшення системи управління охороною праці та створення безпечних та здорових умов праці. Обсяг розрахункової частини (опрацювання та обґрунтування організаційних заходів) складає 25...50% від загального обсягу розділу "Охорона праці".

- 7 -

Порядок затвердження розділу

Студент-дипломник надає викладачу-консультанту з охорони праці спочатку чорновий варіант пояснювальної записки розділу, а потім, після виправлення можливих помилок і зауважень консультанта - чистовий варіант. Після цього викладач-консультант підписує розділ "Охорона праці" на першій сторінці розділу та на титульному аркуші дипломної роботи.

Слід наголосити на тому, що дипломник має право не погодитися із зауваженнями консультанта та представити до захисту дипломну роботу без підпису консультанта з охорони праці. В цьому разі в своїй доповіді на захисті дипломного проекту (роботи) студент-дипломник повинен детально обґрунтувати прийняті рішення з питань охорони праці.

Висвітлення розділу „Охорона праці” в доповіді на захисті дипломної роботи (проекту)

У доповіді на захисті дипломної роботи (проекту) студент-дипломник повинен висвітлити основні положення, розроблені в розділі "Охорона праці", вказати основні результати (запропоновані заходи та засоби) та оцінити їх ефективність (технічну, економічну чи соціальну).

- 8 -

Зміст розділу «Охорона праці» дипломного проекту (роботи)

1.Вступ

Увступі студенту необхідно висвітлити підстави для розробки розділу «Охорона праці». Слід обґрунтувати вибір суб’єкта дипломного проекту або дипломної роботи (ДП/ДР) - посадової особи чи спеціаліста, чия виробнича діяльність безпосередньо пов’язана з розробкою та впровадженням обраної теми (ДП/ДР) та довести необхідність розробки заходів з охорони праці для нього. Вказується посада або професія суб’єкта. Вказується, яке робоче місце (а також приміщення, де воно розташоване) обрано для аналізу умов праці. Обсяг вступу – до 0,5 стор.

2.Аналіз умов праці {на робочому місці суб’єкта ДП/ДР}

Аналіз умов праці на обраному робочому місці (в виробничому приміщенні) включає такі аспекти:

2.1. Організація робочого місця {суб’єкта ДП/ДР}.

Наводиться коротка характеристика робочого місця суб’єкта ДП/ДР. Наводяться основні характеристики виробничих процесів. Вказують основні параметри та геометричні розміри виробничого приміщення, кількість та розташування робочих місць у ньому. Відповідно до характеру роботи, що виконується, вказують для одного робочого місця фактичні значення та норми за площею (кв. м) та об'ємом приміщення (куб. м). Дають короткий опис виробничого процесу, оснащення робочих місць в даному виробничому приміщенні обладнанням та устаткуванням, що є джерелами шкідливих та небезпечних виробничих чинників.

2.2. Перелік шкідливих та небезпечних виробничих чинників.

Слід вказати основні шкідливі та небезпечні виробничі чинники, що діють на суб’єкта ДП/ДР на його робочому місці. Чинники ранжуються за актуальністю (щодо необхідності впровадження заходів з нормалізації умов праці). Кількість вказаних основних шкідливих та небезпечних чинників не повинна перевищувати п’яти. Слід звернути увагу на наступне.

-9 -

-назви чинників повинні відповідати Міждержавному стандарту ГОСТ 12.0.003-74 (1999) ССБТ «Опасные и вредные производственные факторы. Классификация» [32] та ГН 3.3.5-8-6.6.1-2002 «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу»

[10];

-джерело чинника знаходиться безпосередньо в даному виробничому приміщенні;

-чинник впливає на суб’єкта ДП/ДР.

2.3.Аналіз шкідливих та небезпечних виробничих чинників, {що діють на робочому місці суб’єкта ДП/ДР}.

Цей аналіз проводиться для тих шкідливих та небезпечних чинників, які наведені студентом в переліку (відповідно до п. 2.2). Достатньо виконати аналіз для перших трьох чинників, користуючись нижченаведеними рекомендаціями.

2.3.1. Мікроклімат робочої зони {суб’єкта ДП/ДР}.

Згідно з вимогами норм та стандартів визначаються категорія тяжкості робіт, що виконуються суб’єктом ДП/ДР в виробничому приміщенні (лабораторії, обчислювальному центру, цеху, офісу тощо). Рекомендується скласти таблицю фактичних значень параметрів мікроклімату, які порівнюються із встановленими санітарними нормами. Слід звернути увагу на необхідність наведення оптимальних та допустимих значень для всіх показників мікроклімату (температури повітря, вологості, швидкості руху, а також, за наявності відповідних джерел, теплового випромінювання) [11, 13, 28]. Фактичні значення показників мікроклімату порівнюють з допустимими нормами для визначеної категорії важкості робіт. На цій підставі повинні прийматися рішення про заходи щодо нормалізації мікроклімату.

2.3.2. Неіонізуючі електромагнітні поля і випромінювання.

Проводиться аналіз неіонізуючих

електромагнітних полів і

випромінювань таких видів:

 

електростатичні поля,

постійні магнітні поля (в т. ч. геомагнітне),

електричні і магнітні поля промислової частоти (50 Гц),

електромагнітні випромінювання радіочастотного діапазону,

електромагнітні випромінювання оптичного діапазону (у т. ч.

лазерне та ультрафіолетове); Слід вказати джерела випромінювань, що діють на робочому місці.

Навести норми по кожному виду випромінювання згідно з нормативними документами, вони порівнюються з фактичними значеннями. Для робочого

- 10 -

місця з ПЕОМ та іншими джерелами неіонізуючих електромагнітних полів і випромінювань порівнюються фактичні і допустимі норми електромагнітних випромінювань [11, 13, 27, 38, 39].

2.3.3. Іонізуюче випромінювання.

Вказують джерела випромінювання. Наводяться норми іонізуючого випромінювання та фактичні значення випромінювання. Порівнюються фактичні і допустимі норми випромінювання [47].

2.3.4. Шкідливі речовини в повітрі робочої зони.

Цей аналіз виконується у випадку, коли на підприємстві є джерела забруднення з можливостями викидів з перевищенням гранично-допустимих концентрацій (ГДК). Вказуються джерела виділення шкідливих речовин у виробничому приміщенні, офісі, лабораторії, обчислювальному центрі (наприклад, робота копіювальної техніки, лазерних принтерів, спеціального технологічного обладнання). Доцільно порівняти фактичний вміст шкідливих речовин у повітрі робочої зони (дані інструментальних вимірювань, за матеріалами переддипломної практики або розрахунок розрахункові дані) з гранично допустимими концентраціями [5, 11, 35, 36].

2.3.5. Природне та штучне освітлення.

Природне освітлення (відсутність або недостатність)

Аналізується якість природного освітлення робочої поверхні на робочому місці суб’єкта ДП. Вказується нормативне і фактичне значення коефіцієнта природного освітлення.

Штучне освітлення (недостатня освітленість, пряма і відбита сліпуча блискість, пульсація освітленості)

Передбачаються заходи щодо забезпечення необхідних характеристик штучного загального та місцевого освітлення. Вказуються норми штучного робочого освітлення. Для системи робочого штучного освітлення підбирається тип ламп, освітлювальних приладів, напруга освітлювальної мережі, джерела живлення. Згідно з нормами передбачається також чергове, аварійне та евакуаційне освітлення [11, 13, 25].

2.3.6. Виробничий шум, ультразвук, інфразвук.

Вказуються джерела шуму у виробничому приміщенні, а також, якщо вони є, ультразвуку, інфразвуку. Згідно з типом виробничого приміщення наводяться норми рівнів шуму, ультразвуку, інфразвуку і їх фактичні (виміряні або розраховані) значення. Проводиться їх порівняння [11, 13, 29].