Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна робота з дисципліни: «Туристичне країнознавство». Туристичні райони Туреччини.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.98 Mб
Скачать

На замітку громадянам України, які мають намір пройти лікування в Туреччині

У зв’язку з розвитком оздоровчого туризму в Туреччині при Міністерстві охорони здоров’я Турецької Республіки створено Департамент з оздоровчого туризму, що є підрозділом Генерального Директорату з основних медичних послуг. На сайті згаданого Департаменту www.saglikturizmi.gov.tr  можна ознайомитися з переліком рекомендованих Міністерством охорони здоров’я ТР медичних закладів, у т.ч. тих, що мають відділи роботи з іноземними пацієнтами (http://saglikturizmi.gov.tr/en/80-management-scheme.html).

Документи, які видані компетентними органами Туреччини апостилюються відповідними турецькими Установами (Валілік, Каймакамлик)

Туристичні маршрути та карти.

Лікійська стежка - один з кращих піших маршрутів Європи , що проходить по горах Лікійського півострова на півдні Туреччини ( омивається Середземним морем ) . В даному поході все буде так само гармонійно поєднуватися , як у місцевій екосистемі . Вузькі стежки каньйонів зміняються широкими дорогами ; піднімаючись на прикрашені снігом гори , ми потім будемо спускатися до зелених лісам , екзотичним садам і до моря , із затишними бухтами і пляжами . Будуть і мовчазні руїни колишніх цивілізацій , і спілкування з нинішніми жителями країни , відкритими і доброзичливими .

Похід в туристському стилі : всі речі несуться в рюкзаках , більшість ночівель - в наметах , їжа готується на вогнищі. Кілька разів ми будемо виходити в населені пункти для поповнення її запасів .

Графік маршруту орієнтований на розклад дешевих перельотів компанії wizzair ( з Києва). Туристи з інших міст і країн також можуть брати участь в поході , прилетівши на місце зустрічі.

1 День:

Рано вранці вилітаємо в Анталію з Києва , для жителів інших країн - місцевими рейсами, що прибувають в межах зазначеного часу збору. З Анталії ми переїжджаємо ( приблизно на 40 км ) в курортне містечко Гойнюк - початковий пункт нашої подорожі. Починаємо руху від узбережжя вглиб гір . Незабаром ми опинимося в скелястому каньйоні , по дну якого тече річка з дуже приємним кольором води. Підготовка до вечірнього відпочинку буде стандартною для всіх наступних днів - збір дров , установка наметів , розпалювання багаття , приготування їжі черговими під керівництвом завгоспа ( помічника інструктора ) . Після вечері будуть посиденьки біля вогнища , спілкування , групові ігри і плавний відхід до безтурботному сну .

2 день:

Підйом, сніданок , приготований на багатті , збір табору та продовження маршруту. Спочатку ми піднімемося на хребет , щоб обійти неприступний каньйон і потім знову спустимося до річки. Стежка пройде через дуже красивий турецький ліс , де сосни перемежовуються з різними екзотичними деревами , платанами . Пообідавши біля джерела , ми починаємо спуск в долину . Далі ми підемо по дну долини повз величезних мальовничих валунів. Ночувати ми будемо в сосновому лісі , біля річки і скель. У річці можна покупатися , а кількість дров дозволяє розвести величезне багаття.

3 день.

Спочатку по лісі , круто піднімаючись , ми виходимо на гірське плато , по якому розкидані невеликі садиби і гранатові сади . Далі по дорогам рухаємося в бік містечка Гедельме . Дійшовши до нього можемо поповнити запаси їжі і подивитися на місцеві визначні пам'ятки : наметовий табір кочівників , дерево , якому 2500 років , карстові печери і залишки генуезької фортеці . Радують око види гірських хребтів зі снігом на вершинах , в тому числі гори Тахталі Даг ( 2365 м). За селищем на рівному місці ми й розіб'ємо табір .

4 день:

Сьогодні по дорогах ми піднімаємося майже горизонтально до селища Яйла Куздере . Звідси підйом стає все крутіше . Йдемо спочатку вздовж струмка , потім через темний густий ліс. У якийсь момент ми опиниться в дивовижному місці , в оточенні величезних вікових кедрів і химерних скель з карстовими воронками . Ночуємо недалеко від струмка на галявині , дров тут буде в достатку .

5 день:

Вранці від нашої стоянки ми виходимо на сідловину Олімпу (інша назва Тахталі Дага ) по крутій стежці , насолоджуючись сюррелістіческімі пейзажами . Могутні кедри , потужні скельні виступи , переплетення деревних коренів , плями снігу , незважаючи на теплу пору ... Залишивши рюкзаки сходимо без нічого до вершини гори Тахталі Даг ( 2365 м). Звідси в ясну погоду відкриваються відмінні види на все узбережжя від Анталії до Фініку , видний також потужний гірський масив Бей- Даг. Спустившись до рюкзаків , далі рухаємося на захід у бік села Бейчік . Стежка йде по дуже гарному сосновому лісі , а праворуч нас вражають види величезних скельних стін гори Тахталі . Зупинимося на красивій галявині біля джерела .

6 день:

У першій половині дня ми пройдемо через мальовничу село Бейчік. Дорогою нам попадеться дотепно зроблений ресторанчик з майданчиків, закріплених на деревах. Тут можна буде скуштувати дуже смачні страви з форелі (цей район славиться своїми форелеве господарство ) . Далі ми підемо по дуже мальовничих пагорбах , повз гранатових і апельсинових садів до гірського масиву Уллупінар . Наметовий табір ми розіб'ємо біля чистої річки на трав'янистої галявині.

7 день:

Сьогодні легкий і короткий ходової день, але при цьому дуже видовищний і цікавий. Нас чекають: невелика переправа в районі Улупінара, червоні скелі і підйом на гору Химера (Янарташ), на вершині якої прямо із землі пробиваються «вічні вогні». Згідно з давньою легендою давньогрецький герой Беллерофонт здолав страшне вогнедишне чудовисько - Химеру - яке тримало в страху всю Ликию. Допоміг герою в цьому крилатий кінь богів Пегас, який потім затоптав Химеру в землю, звідки вона донині вивергає полум'я. В районі Химери ми також відвідаємо цікаві древні руїни. Спустившись з гір, ми вийдемо до селища Чира, де викупаємося в теплому Середземному морі (один з кращих пляжів Туреччини, оточений фруктовими садами). Тут можна буде за бажанням зупиниться просто на пляжі в наметах або насолодитися комфортом у кемпінгу, в недорогих пансіонатах.

8 день:

Вдосталь накупавшись і насолодившись довгоочікуваним морем, ми продовжимо наш шлях, прийшовши до руїн античного міста Олімпос, які зараз мають статус Національного парку. Олімпос - величезний комплекс, який порадує нас Лікійських саркофагами, грецьким театром, римськими воротами, генуезької фортецею. Bсе це знаходиться в справжніх турецьких джунглях, звідусіль течуть чисті струмки, які потім впадають у море. Дале ми починаємо підйом в сторону гори Муса, йдучи через густий приморський ліс. Табір розіб'ємо на одній з лісових галявин з джерелом.

9 день *:

Морська прогулянка в рамках походу по Туреччині. Мис Гелідонія.

Через апельсинові сади спускаємося до живописнейшей бухті Адрасан. Скуштувавши Адрасанской кухні, ми висуваємося далі до мису Гелідонія. Йдемо уздовж узбережжя з видом на море, плавно набираючи висоту. Зупинимося не доходячи мису Гелідонія.

10 день:

Вранці ми через ліс підходимо до мису Гелідонія, милуючись видом одних з кращих в Європі пляжів. Ми обійдемо мис по периметру стежкою, що петляє серед величезних валунів і ароматної південній хвої. Ввібравши захоплюючі види на острів Сулу-Ада, ми підходимо до маяка, який був зведений французами в 1936 році. Звідси видно острова Бешадалар (П'ять островів). Подальший наш путьідет в сторону селища Караоз.

11 день:

Вранці приходимо в Караоз, далі ще можемо пройти вздовж моря до містечка Мавікент або відразу поїхати в Анталію. Дорогою оглядаємо славнозвісну Піратську Бухту. В Анталії гуляємо, оглядаємо пам'ятки, набігали на сувенірні крамнички. Заночувати можна буде або в аеропорту, де досить комфортно, або останній раз в наметі - в лісі біля аеропорту. Прощальний вечір і виліт з Туреччини на наступний ранок.