Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10722.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
109.06 Кб
Скачать

Висновки

Влада є явищем, що пронизує людське суспільство і зачіпає усі сторони людського життя. Тому поняття влади є дуже важливим в багатьох соціальних науках, перш за все в політології, предметом вивчення якої владні стосунки між людьми.

Існує дуже багато різних підходів до визначення влади. Така різноманітність пояснюється як складністю та багатоплановістю самого поняття так і неоднозначністю, суб'єктивністю його розуміння. Свідченням останнього може служити наступний приклад — оскільки в англійські слово power означає не лише владу, але й силу, енергію і навіть електричний струм, то для багатьох англомовних дослідників цілком природним є розгляд влади саме як сили, дії, поштовху.

Термін «легітимність» походить від латинського legitimus — законний, але поступово в науковому вжитку це слово змінило своє етимологічне значення і вживається сьогодні як «визнання», «правомірність». А якщо точніше, то легітимність трактується як позитивна оцінка, прийняття населенням влади, визнання її права управляти і згода народу підкорятися їй.

Залежно від джерел легітимації, М. Вебер виділив три типи влади — традиціональну, харизматичну і легальну. Звісно, в цьому разі йдеться про певну теоретичну ідеалізацію, оскільки у конкретних історичних умовах елементи кожного з типів влади присутні в різних сполученнях і по-різному впливають на характер владних відносин.

Політична система України нині перебуває на стадії розвитку всіх її компонентів, наповнення її функцій новим змістом, що відповідає статусу незалежної самостійної держави. Становлення і розвиток політичної системи України відбувається в період переходу від тоталітарного до демократичного суспільства еволюційним шляхом.

Список використаної літератури

  1. Воронов І.О. Феномен влади: горизонти людського та політичного виміру. – К.: Ґенеза, 2005. – 288 с.

  2. Гелей С.Д., Рутар С.М. Політологія. Навчальний посібник. – К.: Знання, 1999. – 426 с.

  3. Політологія: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. О.В.Бабкіної., В.П. Горбатенка. – К.: Видавничий центр “Академія”, 2004. – 528 с.

  4. Громадянське суспільство в Україні: проблеми становлення. – К.: Логос, 1997. – 184 с.

  5. Рудакевич О. М. Політологія. Лекції, семінари, самостійна робота / О. М. Рудакевич. – Тернопіль, 2006. –303 с.

  6. Рудич Ф.М. Політологія. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Либідь, 2005. – 480 с.

  7. Феміна К. Юридичний словник – довідник / К. Феміна. – К.: «Поліграфкнига». –695 с.

  8. Шляхтун П.О. Політологія: теорія та історія політичної науки. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Либідь, 2002. – 576 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]