Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на гос по экономической теории.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

57. Досконала конкуренція – суть та умови

Досконала конкуренція - це ринкова ситуація, що характеризується наступними умовами:

1) великою кількістю незалежно діючих покупців і продавців;

2)випуском однорідного продукту (для продажу пропонуються однакові товари і послуги);

3) повним знанням ринкових цін і обсягів випущеної продукції (покупці і продавці мають однакові знання про ринок);

4) вільним входом на ринок і виходом з нього покупців і продавців.

Проаналізуємо ці умови.

Велика кількість покупців і продавців.

При досконалій конкуренції існує так багато виробників (продавців), що кожен з них знає про те, що сам він не може помітно вплинути на зміну ринкової ціни через зміну кількості виробленої продукції. Отже, кожна конкуруюча фірма погоджується з ринковою ціною і пристосовується до неї.

Випуск однорідного продукту.

При досконалій конкуренції продукція однієї фірми не відрізняється від продукції інших фірм на ринку. Але товар відрізняється рекламою, упаковкою, середовищем реалізації.

Повне знання ринкових цін та обсягів випущеної продукції.

При досконалій конкуренції необхідно, щоб покупці і продавці мали повне уявлення про відповідні економічні та технологічні умови. Покупці повинні мати всю цінову інформацію. Продавці також повинні мати доступ до будь-якої цінової чи технологічної інформації.

Вільний вхід і вихід з ринку покупців і продавців.

Досконала конкуренція передбачає, що всі ресурси є повністю мобільними (рухливими).Тобто всі покупці можуть вільно входити на ринок і виходити з нього без серйозних законодавчих, технологічних, фінансових та інших перешкод, які б заважали виникненню нових фірм чи збуту їх продукції на конкурентних ринках.

Аналіз досконалої конкуренції показує шляхи і способи найефективнішого розміщення ресурсів за певних умов, а також допомагає осмислити таку економічну систему, в якій рух товарів, послуг і ресурсів був би безперешкодним.

Досконала конкуренція застосовує такі способи:

1. Поліпшення якості продукції. Відомо, що одна продукція може мати різну якість на різних підприємствах. Причиною цього є в основному порушенням технології виробництва. Крім, технічної дисципліни тут можливо використання технічних навичок, які становлять комерційну таємницю.

2. Використання реклами. Усі рекламні заходи розраховані на те, що привернути увагу покупців, надати їм повну про споживчі властивості товару, споживача зробити придбання, нагадати споживачу про існування того чи іншого товару.

3. Умови, що пов’язані з придбанням товару. Фірма зобов’язується здійснювати рекламу виробу, надавати запасні частини, провадити безплатні консультації, що до використання свого товару.

58. Недосконала конкуренція, її види

У теперішній ринкові економіці панує недосконала конкуренція. Вона переважає в галузі, в якій окремі продавці мають певний контроль за ціною продукції цієї галузі. У недосконалого конкурента є певна свобода дій стосовно його цінових рішень.

Недосконала конкуренція – це ринкова ситуація ,коли підприємство, чи об’єднання підприємств, виробляє і поставляє таку частку продукту, що може вирішальним чином впливати на формування ціни.

Недосконала конкуренція - конкуренція між крупними компаніями (всередині монополізованого сектора) і дрібними та середніми фірмами. Це боротьба за монополізацію ринків збуту, джерел сировини, енергії, за отримання державних контрактів, кредитів, за володіння інтелектуальною власністю(патентами, ліцензіями тощо). Її найважливіші риси - встановлення монопольно високих цін і привласнення на цій основі монопольно високих прибутків. Особливістю недосконалої конкуренції є й те, що вона все більше переміщається зі сфери обігу у сферу виробництва.

Різновидом недосконалої конкуренції –є нечесна конкуренція, що ведеться переважно неекономічними методами (підкуп чиновників, промисловий шпіонаж, укладання таємних угод про єдину політику цін тощо).

Отже, недосконала конкуренція означає, що виробник має можливість впливати на встановлення ціни. Прикладом недосконалої конкуренції є наявність олігополії, монополістичної конкуренції та монополії.

Монополія – це ринок, на якому кількість продавців (підприємств) така незначна, що кожен продавець може впливати на загальне пропонування (через виробництво) і ціну товару.

Олігополія – характеризує таку ситуацію в умовах недосконалої конкуренції, коли виробництво в галузі контролюється невеликою кількістю виробників.

Більшість фірм намагаються переконати покупців, що їх товари і послуги найкращі. Ринок не буде вже вільно конкурентним, якщо багато компаній продаватимуть на ньому подібні товари, переконуючи покупців, що саме їхні товари з новими, поліпшеними властивостями, є чи найдешевшими, чи особливими тощо. Такий ринок, де велика кількість продавців пропонують подібні, але неоднакові товари, називається монополістичною конкуренцією.

Отже, монополістична конкуренція означає ринкову ситуацію, при якій відносно велика кількість виробників пропонує схожу, але не однакову продукцію. Якщо для досконалої конкуренції необхідною умовою є присутність сотень чи тисяч фірм, то для монополістичної достатньо 25, 30 чи 70 фірм.

Можна сформулювати декілька важливих ознак монополістичної конкуренції:

Кожна фірма володіє відносно невеликою часткою всього ринку, тому вона має дуже обмежений контроль над ринковою ціною;

Наявність порівняно невеликої кількості фірм гарантує можливість таємної змови, узгоджених дій фірм з метою обмеження обсягу виробництва, штучного підвищення цін;

Чисельність фірм у галузі виключає їх взаємозалежність. Кожна фірма визнає свою політику, не враховуючи можливої реакції збоку конкуруючих з нею фірм.

У протилежність до чистої конкуренції, одним із головних ознак монополістичної конкуренції є також диференціація продукту. Надання товару унікальних якостей називається товарною диференціацією. Фірми в умовах чистої конкуренції виробляють стандартизовану або однорідну продукцію.

Уявні відмінності диференціації товару створюються за допомогою реклами, упаковки, використання торгових знаків і торгових марок. При цьому диференціація продукту може приймати низку різних форм.

Якість продукту. Продукти можуть розрізнятися за своїми фізичними або якісними параметрами. Розбіжності включаючи функціональні особливості, матеріали, дизайн та якість роботи є надзвичайно важливими рисами диференціації продукту;

Послуги. Послуги та умови, пов’язані з продажем продукту, є важливими аспектами диференціації продукту. Репутація фірми, гарне обслуговування покупців, наявність гарантії або кредиту є аспектами диференціації продукту пов’язаними з послугами.

Розміщення. Продукти можуть бути також диференційовані на основі розміщення та доступності.

Стимулювання збуту та упаковка. Диференціація продукту може також бути результатом розбіжностей створених за допомогою реклами, упаковки, та використання торгових знаків та торгових марок.