Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на гос по экономической теории.doc
Скачиваний:
139
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.59 Mб
Скачать

33. Види грошей в сучасній економіці. Природа сучасних кредитно - паперових грошей

Гроші – це одне з найвеличніших досягнень людства. Їх виникнення пов’язане з 7-8 тис. до н.е., коли у древніх племен з’явились залишки якихось продуктів, які можна було б обміняти на інші такі ж продукти в яких була потреба.

Роль держави у виникненні та еволюції грошей значна: 1) організація чеканення монет на державних монетних дворах; 2) встановлення масштабів цін; 3) впровадження паперових грошей з примусовим курсом; 4) здійснення девальвації, ревальвації; 5) накопичення валютних цінностей для забезпечення стабільності грошей.

Цікавим і важливим є питання про види грошей. Грошима в сучасному розумінні є монети, паперові гроші, засоби, що їх замінюють (чеки, векселі, кредитні картки), банківські рахунки, міжнародні гроші.

Монета - це певна кількість металу визначеної ваги та проби з відповідним державним клеймом. У монеті не тільки міститься, а й зовні позначена наявність певної вартості чи певних витрат на її виробництво, що й надає їй можливості бути грішми – загальним еквівалентом. Монети бувають повноцінними (це не тільки товар, який відіграє роль загального еквівалента, але й знак вартості) і неповноцінними. Монети як гроші мають певні недоліки: їх можуть вилучити з обігу, якщо вони карбовані з дорогоцінних металів; вони зношуються, стираються, що зменшує їх масу і створює невідповідність між реальною вартістю металу і тією вартістю, яка на монеті зазначена.

Паперові гроші – це такі гроші, які є лише знаками вартості, виготовленими з паперу, і які заміщують в обігу певну кількість повноцінних грошей. Паперовими грошима є банкноти або банківські білети, та казначейські білети.

До засобів, що замінюють гроші відносяться чеки, векселі та кредитні картки.

Чек – це наказ власника банківського рахунку перерахувати певну суму на користь пред’явника чека.

Вексель – письмове зобов’язання боржника сплатити визначену суму грошей у визначений строк.

Кредитна картка – це розрахунковий засіб, який видається банками своїм клієнтам для здійснення розрахунків за товари та послуги. Кредитною карткою можна скористатися і в разі, якщо її власнику потрібна готівка.

Банківські рахунки відображають і контролюють стан і рух коштів власника грошей, який передав їх у банк.

Міжнародні гроші – це гроші створені міжнародними організаціями для здійснення розрахунків між країнами. До них належать СДР – “спеціальні права запозичення”, створені МВФ та ЕКЮ.

В процесі розвитку продуктивних сил, суспільного характеру виробництва посилюється насамперед кредитний характер відтворення, зростає потреба відстроченні платежів при купівлі - продажу, а водночас і потреба в кредитних грошах. Хоч класичні паперові гроші переважно вибули з обігу в розвинутих країнах, але потреба в них відчувалася оскільки державних бюджет, який в минулому має дефіцит, не рідко величезний. Через це кредитні групи крім власних функцій виконували й ще функції паперових. Тому сучасні гроші мають кредитну - паперову основу. Така їх двоїста природа породжує їхню внутрішню суперечність. Зокрема, кредитний компонент визначає якісний бік і забезпечує виконання ними грошових функцій (в наслідок чого він є провідним), а паперовий спричиняє нестабільність грошового обігу з націнки грошей.

Випливає, що при перетворенні кредитно-паперових грошей на загальний еквівалент їхня вартість визначається: 1) вартістю витрат на виробництво й забезпечення їх функціонування. Для України певні риси такої грошової одиниці, зокрема її паперового еквівалента, має гривня. 2) за допомогою примусового курсу держави, якій базується на її економічних функціях; 3) мірою вартості. Це зумовлене тим, що частково зберігається опосередкований зв’язок кредитно-паперових грошей із золотом та вільно конвертованими валютами; 4) тим, що кредитні гроші є формою кредитних відносин та економічною формою руху позичкового капіталу; 5) якістю ВВП, насамперед товарною маси. Тому ціна товару залежить передусім від його вартості, витрати на його виробництво і співвідношення між попитом і пропозицією на цей товар.

По - перше, при виготовленні такої валюти, а також векселів, чеків та інших цінних паперів необхідна надійна система їх захисту. По - друге державі й особливо центральному банку слід проводити науково - обґрунтовану валютно - грошову політику. По - третє, необхідно мати певні запаси золота інших коштовних матеріалів вільно конвертованих валют. Особливо важливу роль на етапі формування економічного суверенітету відіграє проведення науково - обґрунтованої валютно-грошової політики, насамперед реформи банківської кредитної системи.