Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Okhorona-pratsi-ta-bezpeka.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
841.22 Кб
Скачать

Нормативно-правова база з питань опбнс (за станом на … 2012 р.)

пор.

Нормативно-правові акти (закони, накази, положення, інструкції тощо), що повинні бути на підприємстві (в установі, організації)

Відмітка про наявність

Відмітка про відповідність чинному законодавству

Висновки/ Коментарі

1

В останній колонці таблиці “Висновки/Коментарі” можна висловити свої міркування щодо стану питання, вказати кількість, стан, особливості, форму зберігання документів тощо.

Копії основних документів, що створені та діють в установі (організації, підприємстві), а також “План локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій” наводяться в загальному переліку додатків до дипломної роботи.

Отримані результати аналізуються, інтерпретуються, робиться загальний висновок з відповідними пропозиціями щодо усунення недоліків та/або покращення стану питання.

Після з’ясування питання наявності нормативно-правових актів щодо охорони праці на об’єкті практики необхідно дати оцінку викона­ння положень цих документів. Результати занести в таблицю 2. У тексті розділу повинні залишитися приклади, а також висновки та пропозиції.

Таблиця 2

Відповідність нормативним положенням опбнс на об’єкті дослідження

пор.

Назва діючого в установі (організації) нормативного документа

Розділ, пункт, інформація, на які здійснюється посилання

Відповідність нормативним положенням

1

Наприклад, у п. 6. “Організація проведення інструктажів з питань охорони праці” Типового положення “Про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці” (НПАОП 0.00-4.12-05), п. 6.2. зазначено, що за характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці (далі – інструктажі) поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий. Завдання студента – працюючи з первинними документами з охорони праці на об’єкті дослідження, з’ясувати виконання цієї норми.

У п. 6.5. наголошено, що повторний інструктаж проводиться в терміни, визначені нормативно-правовими актами з охорони праці, які діють у галузі, або роботодавцем (фізичною особою, яка використовує найману працю) з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше: на роботах з підвищеною небезпекою – 1 раз на 3 місяці; для решти робіт – 1 раз на 6 місяців. Завдання студента – працюючи з первинними документами з охорони праці на об’єкті дослідження, з’ясувати виконання цієї норми.

Таким чином, студент, спираючись на знання нормативно-правових актів і теоретичних положень, ознайомившись зі станом організації охорони праці на об’єкті практики, проводить власний аудит, підсумком якого повинен стати висновок стосовно стану охорони праці і відповідності її організації чинним нормам українського законодавства.

Оцінюючи ступінь ефективності СОП на підприємстві, слід виходити з того, що витрати, пов’язані з охороною праці, можна поділити на доцільні, частково доцільні і недоцільні.

Доцільні витрати спрямовані на збереження здоров’я працівників, зростання продуктивності праці. До них належать витрати на профілактику травматизму і професійних захворювань.

Решта витрат є недоцільними або частково доцільними. Частково доцільні витрати – пільги та компенсації за несприятливі умови праці.

Недоцільні витрати – це додаткові до страхових відшкодування потерпілим унаслідок травм і профзахворювань, витрати на ліквідацію наслідків аварій і нещасних випадків, витрати на штрафні санкції і ін.

Отримані дані для оцінювання ефективності СОП треба оформити у вигляді таблиці 3. У тексті розділу наводиться загальний аналіз даних таблиці. Як альтернативу аналіз витрат можна провести за динамікою загальних показників витрат.

Узагальнити інформацію щодо стану охорони праці на досліджуваному об’єкті можна, склавши власний акт перевірки (Форма наведена в додатку Б).

У цій частині розділу слід звернути увагу на державний нагляд і громадський контроль за станом охорони праці. Інформація щодо діяльності громадського контролю надається в додатках В і Г. Завдання майбутнього керівника або співробітника установи (організації, підприємства) – дослідити сучасний стан питання в конкретній організації, зробити висновки та надати пропозиції стосовно ефективності громадського контролю.

Таблиця 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]