Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

4. Поняття про способи комутації в телекомунікаційних мережах

В процесі передачі телефонних повідомлень безпосередню участь беруть люди (абоненти), що ведуть переговори. Очевидно, це можливо лише в тому випадку, якщо телефонні апарати цих абонентів, розташовані на різних кінцевих пунктах мережі, зв'язані каналом зв'язку або загальним електричним ланцюгом незалежно від того, через скільки вузлових пунктів проходить зв'язок. ля абонентів одного міста кількість проміжних вузлів може бути від одного до трьох, для іногородніх абонентів їх може бути і більше, оскільки в цьому випадку додаються міжміські телефонні станції міст. Електричний ланцюг (канал), що складається з декількох ділянок і забезпечує передачу сигналів між двома абонентами, називається з’єднувальним трактом.

Тракт передачі телефонних повідомлень, що складається з чотирьох ділянок з (I ... IV) з трьома станціями показаний на рис. 5.4. Як видно з рисунка, для створення загального електричного ланцюга (прямого каналу) між абонентами на кожній станції необхідно забезпечити електричне з'єднання ланцюгів (каналів). Так, на станції С1 абонента, що викликає, необхідно з'єднати з каналом зв'язку у напрямку станції С2, на С2 з'єднати цей канал зв'язку з каналом зв'язку, що йде на С3, а на С3 канал зв'язку, що приходить з С2, з'єднати з абонентом, що викликається. В результаті всіх з'єднань створюється тракт, що зв'язує безпосередньо апарати двох абонентів.

Рисунок 5.4 – Тракт передачі телефонних повідомлень

Основна функція вузлових пунктів мережі полягає в з'єднанні електричних ланцюгів для створення трактів передачі телефонних повідомлень. Процес пошуку і з'єднання ланцюгів називається комутацією каналів, або просто комутацією. Комутація виконується спеціальним устаткуванням, що називається станцією комутації, або телефонною станцією.

Таким чином, процес передачі телефонних повідомлень складається з двох етапів. На першому етапі передача починається зі встановлення з'єднання між абонентами, тобто із створення тракту передачі. Цей етап на сучасних станціях виконується автоматично під управлінням сигналів від номеронабирача телефонного апарату. Другий етап — безпосередньо передача повідомлень (телефонна розмова). Після закінчення переговорів тракт руйнується.