Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
os_simple.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
638.46 Кб
Скачать

Windows2000

В кінці 1998 року корпорація Microsoft оголосила, що наступна версія Windows NT 5.0, наміченого до випуску в 1999 році, буде носити іншу назву - Windows 2000. Однак зміною назви справа не обмежиться - нова ОС повинна була стати стандартом не тільки для «корпоративного» ринку, але на домашніх «персоналках». Для цього, здавалося, були всі причини - стабільне, повністю 32-розрядні ядро Windows NT було одягнений у яскраву й зручну оболонку від Windows 98. Успадкувавши захищеність, відмінні мережеві можливості та сервіси NT, Windows 2000 стала куди більш зручною та зручною «домашньому» користувачеві. Саме для них Microsoft приготувала «наживку» у вигляді розширених мультимедійних можливостей, а також вбудовані в Windows 2000 програмний комплекс DirectX, що зміг частково «зламати лід» у відносинах між іграми та операційними системами сімейства NT.

З іншого боку, слабкі місця тієї ж NT з новою силою проявилися в Windows 2000. Висока вимогливість до ресурсів комп'ютера (на 64 Мбайт оперативної пам'яті і процесор Pentium II-300 нова ОС вже помітно «гальмувала») оттолкнула від нової ОС частина домашніх користувачів. Хоча найбільш досвідчені і забезпечені були готові заплатити - пожертвувати великій швидкості для забезпечення стійкості ОС.

Саме ці недоліки, а також те, що підтримка «ігрового режиму» в Windows 2000 навіть після доводок і доробок була далека від ідеалу, змусили Microsoft відмовитися від ідеї зробити Windows 2000 «єдиної, універсальної операційною системою». Лінія Windows 9x, здавалося, приречених на загибель вже в минулому році, отримала відстрочку - в загальному порядку була створена нова версія «домашній» ОС під назвою Windows ME. A Windows 2000 початку впевнено обживалась в корпоративному секторі, не особливо зарясь на домашній. Як і Windows NT, Windows 2000 випущена в кількох варіантах - серверному (Server), для встановлення на головний, керуючий комп'ютер мережі, і клієнтському (Professional) - для робочих станцій. Найпотужніша версія - Datacenter - призначена для великих корпорацій, була офіційно представлена у вересні 2000 року.

WindowsMe(MillenniumEdition)

Зазнавши відносну невдачу у справі просування Windows 2000 на ринок домашніх ПК, Microsoft вирішила-таки випустити в останньому році другого тисячоліття новий, оновлений варіант «домашньої ОС» лінії Windows 98/ME. Точніше - «друге виправлення (з огляду на Windows 98 SE) видання" останнього представника "» цього популярного сімейства. А оскільки касова цифра 2000 вже була використана в назві іншої ОС, Microsoft поспішила зарезервувати за собою інший популярний «бренд», пов'язаний з новим тисячоліттям -- Millennium. Windows ME (саме таке скорочена назва стало офіційною торговою маркою нової ОС). И в самом деле - основним нововведенням в Windows ME вважалася нова версія пакету Microsoft Internet Explorer версії 5.5, оновлений пакет драйверів DirectX 7.1 та кілька нових додаткових програм (наприклад, пакет для редагування відео Movie Maker або універсальний програвач Windows Media Player). Крім того, до системи була введена підтримка модних цифрових пристроїв введення (цифрових фото-та відеокамер, вдосконалена підтримка сканерів).

І лише після офіційного представлення ME, що відбувся 15 вересня 2000 року, стало ясно, что на самом деле Microsoft ухитрилась внести в нову ОС досить кардинальні зміни. Зокрема, Windows ME стала першою «домашній» ОС, які відмовилися від підтримки «режиму MS-DOS» і ряду програм для нього. Звичайно, добре старе ядро DOS нікуди не поділося - воно, як і раніше, займало затишне гніздечко у комплекті Windows ME. Однак загрузка в режимі «командного рядка» більше не підтримувалася, а більшість параметрів з конфігураційних файлів завантаження, які залишилися в спадок від DOS (autoexec.bat, config.sys) перекочувало безпосередньо до реєстру Windows. Таким чином, Microsoft все-таки виконала свою обіцянку «убити» DOS ще до початку третього тисячоліття, а заодно і спробувала привчити користувачів до необхідності переходу на Windows 2000. Повний комплект Windows ME займає на жорсткому диску від 300 до 500 Мбайт - приблизно втричі більше, ніж Windows 98! Зокрема, це пояснюється й тим, що в процесі установки Windows ME зберігає у власній папці ... свій інсталяційний комплект (близько 150 Мбайт). Завдяки цьому користувачі можуть вилучати та додавати будь-які компоненти ОС, не звертаючись до установчого компакт-диска Windows. Чимало місця займає і нова папка RESTORE, в якій зберігаються важливі системні файли Windows після установки кожної нової програми. Це дає можливість користувачеві в будь-який момент «відкинути» назад, вiдновивши на своєму комп'ютері стабільну та надійну конфігурацію без повторної Windows і прикладних програм.

Як і слід було очікувати, швидкість роботи в Windows ME, всупереч цієї обіцянки розробників, дещо знизилася. І якщо раніше обсяг оперативної пам'яті в 64 Мбайт був для роботи в Windows 98 дуже комфортним, то для Windows ME знавці настійно рекомендують 96 Мбайт і більше. Зате стабільність роботи у порівнянні з тією ж Windows 98 зросла, хоча до рівня Windows 2000 її «молодша сестра» не дотягує ... Серйозні зміни зазнала система безпеки самої ОС-до складу Windows ME увійшов ряд нових інструментів забезпечення збереження конфігурації і системних файлів. У наборі стандартних програм з'явився комплекс Windows Restore, що надає користувачеві можливість «відкоту» на попередні конфігурації Windows у разі невдалої встановлення яких-небудь програми. На відміну від програми Scanreg з комплекту Windows 98, Windows Restore надає користувачеві докладний календар оновлення операційної системи з зазначенням, які саме програми встановлювалися в той чи інший період. Крім того, користувач отримує можливість поряд з создаваемимі комп'ютером «точками відкату» задати цілий ряд власних точок. Так що з появою Windows Restore користувачі-експериментатори можуть зітхнути з полегшенням: відтепер про щомісячні повторної ОС можна забути!

Невеликі, але важливі зміни відбулися і в структурі інтерфейсу. Так, папки «Принтери» і «Віддалений доступ» перемістилися з папки «Мій комп'ютер» на загальну Панель управління - де їм, по суті справи, і повинно було знаходитися з самого початку. Там же, на Панелі управління, злилися в єдине ціле механізми управління мультимедіа, зате з'явився цілий ряд нових іконок (оновлення програм через Інтернет, підтримка цифрових камер і т. д.). Словом, "смачного" і гарною вистачає на те, щоб спонукати власників щодо потужних комп'ютерів довірити свою персоналку турботам Windows ME. І в той же час, скуштувавши нову ОС, багато хто задумаются - а чи не віддати перевагу Чи все-таки Windows 2000, справжню систему нового покоління? Але є і втрати. Адже за всієї зовнішньої подібності Windows 2000 і Windows ME їх необхідно було як можна далі рознести по різних сегментах ринку. Саме тому «Мілленніуму» довелося розлучитися з частиною мережевих функцій, відтепер що підтримуються тільки Windows 2000. Ні-ні, лякатися не варто - в домашніх мережах ME веде себе на п'ять з плюсом (власне, розширена підтримка HomeNet була заявлена в числі основних переваг нової версії Windows). А от для великих, так званих «корпоративних» мереж тепер наполегливо рекомендується Windows 2000. ... З одного боку, зближення, з іншого - розподіл. Ось це і називається діалектікой у варіанті Microsoft!

Windows XP (Whistler)

Хоча неудавшаяся кандідатка на роль «об'єднує» ОС Windows-2000 - так і не прижилася на домашніх комп'ютерах, рішучість Microsoft привести всі свої операційні системи до спільного знаменника, а заодно і покінчити із залишками 16-розрядними в ядрі Windows, від цього тільки зміцніла. Ще до виходу Windows ME в середині 2000 року стало зрозуміло - ця операційна система повинна раз і назавжди поставити хрест на лінії Windows 9x. Поле бою ж, після відходу в небуття останніх програм для DOS і старих версій Windows, повинно залишитися за повністю 32-розрядними системами з новою, захищеної архітектурою. Саме таким і повинна стати преемніца Windows 2000, операційна система під кодовою назвою Whistler, перші версії якої стали доступні широкому загалу в кінці 2000 року. Спочатку розробники планували нагородити нову операціонку звучними ім'ям Windows Net 1.0, що повинно було підкреслити як орієнтацію нової ОС на мережеву роботу, так і кардинальну новизну її внутрішнього пристрою. Однак здоровий глузд і увещеванія маркетологів взяли гору, і вже до літа 2001 року екс-Whistler отримав нове ім'я - Windows XP (скорочене від «experience»). Рекламщики з Microsoft виявилися праві: абревіатура ХР публіці полюбилася і в одну мить перетворилася в сверхраскрученний «бренд». Чим, до речі, не сповільнили скористатися сторонні виробники: так, процесорний гігант AMD не постеснялся прикрасити вожделенним двухбуквіем свій новий процесор - Athlon XP. Залишається лише додати, що в підсумку під назвою Windows XP світу були явлена ціла лінійка операційних систем: «корпоративні» ОС Windows XP Server і Windows XP Professional та «домашня» Windows XP Home. Втім, назва - справа вторинна. Для нас же, користувачів, куди важливіше зміни в структурі і інтерфейсі самої операційної системи, серйозність яких очевидна буквально з першого погляду. Внутрішній устрій нової версії Windows, на перший погляд, не зазнало значних змін з часів Windows 2000 (якщо не вважати традиційно «поліпшеної» захисту системних файлів і ряд нових драйверів пристроїв). Одне з серйозних нововведень - встро-енная система розпізнавання голосових команд і голосового введення даних (чим-то подібним, нагадаємо, пишалися ще чотири роки тому творці OS / 2). А саме головне, крім звичного 32-розрядної варіанти Windows, Microsoft підготувала і 64-розрядну модіфіка ¬ інформацію, призначену для встановлення на сервери, оснащені новим 64-розрядним процесором Itanium. «Домашнім» користувачам радіти цій події явно не варто - перехід звичайних «персоналок» на 64-розрядну версію Windows очікується не раніше 2003 року.

А от зміни у зовнішності леді Windows, навпаки, зацікавлять кожного - добре, що до цієї області її розробникам є чим похвалитися. На обличчі ХР 1.0 виразно читається заісківающая посмішка на адресу домашніх користувачів, такий довгий час не удостаівавшіх прямих предків цієї пані своєю увагою. Windows ХР - перша операційна система Microsoft з повністю розширеним інтерфейсом! Тепер користувачі можуть докорінно змінювати зовнішність своєї ОС за допомогою змінних «шкурок» (skins), що змінили прості екранні «теми» часів Windows 95. Завдяки новим «темами» можна не тільки змінити малюнок на Робочому Столе, шрифт підписів до іконок і вид курсор миші - в стороні не залишається і обличчі папок, службових панелей і випадаючих меню. Переваги та недоліки цієї технології можна спостерігати вже цього ¬ дня на прикладі Windows Media Player, вбудованого в Windows ME. Другим «подарунком» Microsoft домашньому користувачеві стало «інтелектуальний» меню «Пуск», повадкі якого добре знайомі всім користувачам Windows ME. При натисканні на цю кнопку Windows ХР пропонує вам меню лише тих програм, якими ви часто користуєтеся, для виклику ж інших вам доведеться натиснути на кнопку «Інші програми» (More Programs). Нарешті, кардинально перероблена Панель управління - відтепер всі іконки в ній свалени не аби як, на купу, а акуратно розподілені по групах (див. рис.). Одним з найбільш приємних (і довгоочікуваних!) Нововведень стала підтримка запису CD-R і CD-RW-дисків на рівні самої ОС - тепер ви можете працювати з «болванки», як зі звичайними дискетами, перетягнувши на чистий диск потрібні файли безпосередньо в провіднику. Звичайно, це не означає, що про окремі програми запису тепер можна забути - копіювати диски «один в один», працювати з режимом запису DAO і повноцінної записом аудіодисків Windows, як і раніше, не в змозі. Звичайно ж, у складі нової версії Windows ми знайдемо безліч нових і оновлених програм, безліч мультимедійних пошуків і доповнень. Немає жодного сумніву, що першу версію своєї нової ОС Microsoft постарається прикрасити почіще різдвяної ялинки ... І навряд чи можна їх за це дорікнути. Тим більше, що разом з гарним інтерфейсом користувачі нарешті-то. Отримають відносну стабільність і зручність роботи. А розплачуватися за це, як водиться, доведеться додатковими ресурсами вашого комп'ютера. Так, вже очевидно, що для нормальної роботи Windows XP потребуватиме не менше 128 Мбайт оперативної пам'яті, процесора з частотою не менше 700-800 МГц і близько 1 Гбайт дискового простору. У крохотной ОС інтегровані всі необхідні програми для роботи з міні-комп'ютером - простий текстовий редактор, записна книжка, електронна таблиця і система електронної пошти. Володіли ¬ ци персональних комп'ютерів навряд чи зіткнуться на своєму шляху з цієї крихти, а от власники різноманітних побутових пристроїв - цілком можливо. За задумом Microsoft, Windows РЄ незабаром буде встановлюватися навіть на бортові комп'ютери деяких моделей автомобілів. Хоча поки що це - лише фантазії. Мало того, й на самому ринку надолонних комп'ютерів Windows РЄ ходить явно не в лідерах, плетясь в хвості у PalmOS та інших конкуруючих продуктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]