Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПУС Жеглачов.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
12.17 Mб
Скачать

4 Вибір раціональних складів машинно-дорожніх

загонів

Вибір ведучих i комплектуючих машин слід виконувати залежно від рельєфу місцевості, типу ґрунту, довжини його переміщення, строків і типів виконання робіт.

Вибір складу МДЗ з будівництва земляного полотна здійснюємо окремо для зосереджених і лінійних земляних робіт із визначенням загальних техніко-економічних показників.

Кількість автомобілів-самоскидів залежно від продуктивності визначаємо за [6,10].

Склад МДЗ для виконання земляних робіт і його техніко-економічні показники зводимо в таблицю 4.1.

Склад МДЗ, який використовують при влаштуванні шарів дорожнього одягу, підбираємо на основі розрахункових показників [10]. Дані про склад МДЗ кожного шару дорожнього одягу наведені в таблиці 4.2.

Оптимальні склади МДЗ вибираємо на основі техніко-економічного порівняння варіантів технології чи вибраних дорожньо-будівельних машин для кожного виду робіт.

Техніко-економічні критерії оптимальності при порівняні варіантів складів спеціалізованих загонів:

  • собівартість, С грн/п.м/м²;

  • виробіток на одного робітника ВР, м³(т);

  • виробіток на одну машинно - зміну, Вм-зм, м³(т);

  • відсоток використання машин, U%;

  • рівень комплексної механізації УК, %;

(4.1)

  • приведені витрати на одиницю готової продукції Спр, грн./п. м/м².

, (4.2)

де С – собівартість одиниці продукції;

- відсоток банківської ставки кредиту (= 0,3).

В оптимальному варіанті собівартість С має бути мінімальною, виробка В і рівень комплексної механізації РК максимальні.

До складу МДЗ, який виконує лінійні земляні роботи ми вибираємо ведучою машиною самохідний скрепер ДЗ-13 з місткістю ковша 15 м3.

Для зрівняння розглянемо варіант з екскаватором CX-800, місткість ковша якого складає 2,5 м3. Також до МДЗ входять автосамоскиди КрАЗ 65034 вантажопідйомністю 18 т; бульдозери ДЗ-428, потужністю 79 кВт, які використовують для зняття та переміщення рослинного шару за границю будівництва автомобільної дороги та для розрівнювання шару ґрунту перед ущільненням; поливально - мийні машини КДМ-130В для дозволоження грунту; підкатка основи насипу та пошарове ущільнення ґрунту пневмокотками ДУ-29 масою 30 т Для зрівняння розглянемо варіант розробки грунту екскаватором CX-800, місткість ковша якого складає 2,5 м3.

До складу МДЗ який виконує зосереджені земляні роботи ми вибираємо ведучою машиною екскаватор. Так як середня відстань транспортування для зосереджених робіт складає Lсер = 3,3 км, ми вибираємо екскаватор з місткістю ковша 2,5 м3 CX-800. Також до МДЗ входять автосамоскиди КрАЗ 65034 вантажопідйомністю 18 т; бульдозери ДЗ-428, потужністю 79 кВт, які використовують для зняття та переміщення рослинного шару за границю будівництва автомобільної дороги та розрівнювання шару ґрунту для ущільнення; поливомийні машини КДМ-130В для дозволоження грунту; пошарове ущільнення грунту пневмокотками ДУ-29 масою 30 т за 5 проходів по одному сліду.. Для зрівняння розглянемо варіант з екскаватором CX-160, місткість ковша якого складає 0,65 м3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]