Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_12_13_Menedzhment_zachet.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
363.01 Кб
Скачать

Тема 2. Система технологій в енергетиці

Для вивчення першому питанню модулю необхідно усвідомити основні види і джерела енергії, що застосовуються в промисловості різноманітних видів енергії: електричної, теплової, ядерної, хімічної й енергії світла.

Вивчаючи питання технології теплових електростанцій, слід звернути увагу на палива, що використовуються, та основне устаткування паротурбінних ТЕС, залежність коефіцієнта корисної дії (ККД) конденсаційної електростанції від значення тиску і температури пари перед турбінами та на виході із турбіни – підвищення тиску і температури пари перед турбінами і зниження кінцевої температури і тиску відпрацьованої пари збільшує ККД. Необхідно запам’ятати, що теплоцентралі (ТЕЦ) виробляють два види енергії: електричну та теплову і на них використовуються теплофікаційні турбіни. При цьому важливо не забувати про неприпустимість викидів у повітря шкідливих газів.

Розглядаючи друге питання, необхідно запам’ятати назви споруд і устаткування ГЕС та їх призначення. При цьому треба звернути увагу на те, що коефіцієнт корисної дії конверсії енергії потоку води в енергетичну незрівнянно вищий, ніж на ТЕС і АЕС і складає 90%, а також на екологічні проблеми ГЕС.

Вивчаючи третє питання, важливо не забувати, що атомна енергетика посідає одне з провідних місць в енергетиці України (~50% енергії виробляється на АЕС). В дії перебувають 4 атомні електростанції: Рівненська, Південно-Українська, Запорізька та Хмельницька. Необхідно звернути увагу на ядерне паливо, керовану ядерну реакцію в реакторі, екологічні проблеми АЕС.

У процесі вивчення четвертого питання модулю необхідно усвідомити значення біохімічних, вітрових, сонячних та геотермальних джерел енергії, зрозуміти технології їх використання, з’ясувати проблеми, які виникають при використанню вказаних джерел енергії.

Література [2,16]

Тема 3. Система технологій у видубовній промисловості

Перед вивченням матеріалу першому питанню модулю доцільно спершу ознайомитись з термінологією: “видобувна промисловість”, “гірська порода”, “корисна копалина”, “видобуток корисних копалин”, “конкреції”. Після цього з’ясувати причини втрат корисних копалин у надрах при їх видобуванні. При цьому доречно звернути увагу на промислову класифікацію природних ресурсів (від паливно-енергетичних до будівельних). Необхідно також засвоїти термін “шахта”, “рудник”, “кар’єр”, “розріз”, “життєвий" та “технологічний” цикли видобувних підприємств. Важливо зрозуміти вплив гірничогеологічних умов розробки корисних копалин на ефективність роботи видобувних підприємств (глибини розробки, форми родовища, фізичних і механічних властивостей корисної копалини, склад і будова порід, обводнюваність родовищ, газовиділення при розробці родовищ).

Розглядаючи матеріал другого питання, необхідно запам’ятати марки і класи вугілля, засоби видобутку (відкритий і підземний), усвідомити переваги відкритого способу та недоліки підземного. Корисно ознайомитись з технологією очисних робіт, основними засобами праці.

Вивчаючи третє питання, необхідно усвідомити, що комплексна механізація видобутку вугілля базується на застосуванні механізованих комплексів, які мають у своєму складі вузькозахватні комбайни (струги), нерозбірні скребкові конвеєри для транспортування вугілля лавою, що надходить від комбайну (струга), механізоване кріплення та ряд інших механізмів, що забезпечують механізацію всіх процесів і операцій при виїмці корисних копалин.

Важливо зрозуміти, що найвищу продуктивність праці забезпечує ефективне використання механізованих комплексів.

Підсумком вивчення четвертого питанню модулю має стати знання щодо властивостей нафти, умови її залягання, технології буріння свердловин та сутність основних способів видобутку: фонтанного, насосного, компресорного або ерліфтного. Важливо пам’ятати про необхідність застосування вторинних методів видобутку, з’ясувати їх сутність та ефективність, звернувши при цьому увагу на технологію збереження та транспортування нафти і нафтопродуктів.

Необхідно засвоїти суть таких термінів: “штучний газ”, “природний газ”, “побіжний газ”, “чисто газове” та “газоконденсатне” родовище. Треба ознайомитись з технологією видобутку, транспортування і збереження природного газу, знати періоди розробки газового родовища та технологію переведення газу в зріджений стан.

Література [2,4,16,20]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]